Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De verkeerde man op de verkeerde plaats
Ton Biesemaat

Ultima ratio regum 1

De smerige oorlog in Afghanistan maakt weer vette koppen in de kranten. Veroorzaker van het slechte nieuws voor de oorlogvoerende partijen onder leiding van het land van de 'brave and the free' is Wikileaks die tienduizenden geheime Amerikaanse legerberichten heeft laten lekken naar in eerste instantie de Britse krant The Guardian, het Duitse weekblad Der Spiegel en The New York Times. Een ieder die begiftigd is met enig boerenverstand begreep allang dat het Nederlandse opbouwwerk in Uruzgan pure misleiding was. De spindoctors in Den Haag begonnen na 1945 al te orakelen over 'politionele' acties in de gordel van smaragd: sprookjes die ze nooit meer hebben afgeleerd.

 

RTL Nieuws, 26 juli 2010

Bij de propaganda om de oorlog te verkopen werd ook Willem de Overbodige ingezet. Prinsen en koningen houden nu eenmaal van malle petten, blinkende medailles en patserige uniformen. Daar konden ze in het verleden indruk mee maken op het volk. De spindoctors - Jack de Vries werd niet voor niets even staatssecretaris van het departement van oorlog2 - mogen dan misschien wel sluw zijn, echt slim zijn ze echter niet. In een historische reflex hesen ze Willem de Overbodige in zijn Kapitein Iglo-pak en vlogen 'm een paar keer naar de eeuwige stofvelden van Uruzgan om hem voor de verzamelde pers een stukje door de Afghaanse blubber te laten fietsen. Willem vond het waarschijnlijk fantastisch om onder zijn krijgsmakkers te zijn. Warme gevoelens keerden terug zoals hoe hij de polonaiseveldslag van Zagreb als een ware Napoleon3 regisseerde. Op de neo-patriottische golven die de polder bespoelden voor de economische crisis dachten de spindoctors hun slag te slaan en zowel de smerige oorlog als het wereldvreemde koningshuis te kunnen verkopen aan het grauw.

Maar met de onthullingen van Wikileaks en de aftocht van het Nederlandse leger uit het grotendeels door de Taliban bezette Uruzgan wordt ook het echec van het verkopen van generaal Willem duidelijk. Generaal buiten dienst is hij al. En Pro Republica werkt al aan zijn positie als kroonprins buiten dienst. De onthullingen van Wikileaks en het vertrek van de Nederlandse bezettingstroepen4 (van een klein deel van Uruzgan) zullen ongetwijfeld de opmaat zijn voor meer onthullingen over Nederlandse oorlogsmisdaden en de collaboratie met oorlogsmisdadigers. Heb ik een te grote mond? Het lijkt me niet als we bijvoorbeeld de website van oorlogsverslaggever Arnold Karskens volgen. Lees dit maar eens. Of wat dacht u van de moord op tientallen burgers door toedoen van het Nederlandse leger met - zo wilden de spindoctors het - haar generaal b.d. Willem als stralend boegbeeld? De vriendelijke opbouwwerker met helm op en geweer op de rug blijkt net zo'n sprookje als de hele potsierlijke vertoning van prinsen, prinsesjes en koningen.

En zo staat Willem de Overbodige weer met zijn soldatenkistjes in het bloed. Nou ja, hij waakt er wel voor zijn handen letterlijk vuil te maken. In zijn kringen - zoals Máxima hem voordeed - was je het minste beetje viezigheid al gelijk met champagne van je handen. Alleen die beelden van generaal Willem in de smerige oorlog van Afghanistan... Die zijn nog niet weg te wassen met hectoliters bubbels. Srebrenica, Uruzgan: de spindoctors blijven hangen in de rol van prinsen en koningen als stoere legeraanvoerders met als absoluut dieptepunt Willem de Overbodige als operettegeneraal op de omslag van zijn eigen glossy magazine. Op de burelen van de RVD en aanverwante spindoctors denkt men kennelijk nog steeds dat het volk alles prachtig vindt als Willem of zijn pampaprinses worden opgevoerd.

Alsof er geen internet bestaat.

 

 

 


1
'Het laatste argument der koningen'. De kanonnen van de Franse koning Lodewijk XIII droegen dit als opschrift, net zoals later Frederik de Grote van Pruisen.
2
En niet voor niets beleefde de hijgerige staatssecretaris en propagandachef Jack de Vries zijn Waterloo in een broeierige bunker in Uruzgan.
3
Jack de Vries had zijn adjudante in de bomvrije container dicht bij zich, zoals Willem toen zijn hofmaarschalk Wim Kok aan zijn zijde wist. Briljante strategen en heersers van het slagveld zijn de heren prinsen en politici. Lees daarvoor 'The march of folly' van Barbara Tuchman
4
Men herinnere zich Srebrenica... Thuisblijven op de vaderlandse hei is ook nog eens zoveel goedkoper waarbij de handen slechts vuil worden van het zand van Veluwse schuttersputjes. Dan kun je ze met gewoon kraanwater schoonmaken in plaats van de bubbels die koningen, regenten en generaals nodig hebben om de nachtelijke stemmen van hun slachtoffers te bezweren.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander