Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Verjaardag
de webredactie

Mevrouw van Amsberg,

Vandaag, ter gelegenheid van uw 72e verjaardag, nemen wij een moment voor bezinning. Een ogenblik staan wij stil bij u, zowel bij uw functie als ons staatshoofd en u als persoon. Hoezeer wij ook ons best doen, het wil maar niet lukken die twee hoedanigheden van elkaar te scheiden, alle verkrampte pogingen van uw marketing- en campagnediensten ten spijt. Maar eigenlijk doet dat er ook niet zoveel toe, want aanspreekbaar bent u sowieso niet.

Uw leven, uw regeerperiode betekende niettemin een breekpunt in de monarchie. Reeds na krap 35 jaar moest de tweede koning om 'redden-wat-er-te-redden-viel' zich constitutioneel in laten snoeren, en aan die leiband proberen er nog wat van te maken. Dat is niet gelukt, zoals meteen al bleek bij zijn zoon. Naast de bijnaam 'koning Gorilla' noemde het volk hem ook 'Willem de Laatste'. Ofschoon dat helaas niet zo heeft mogen zijn, lijkt nu dat moment echter wel aangebroken. Want de kern van het bezwaar tegen de monarchie ligt natuurlijk in de erfelijkheid. Wat preciezer uitgedrukt: naast het ontbreken van een democratisch beginsel - dat weten we nu allemaal inmiddels wel, maar kan toch niet genoeg herhaald worden - mist het ook elke meritocratische notie. En juist daarvan zult u het moeten hebben.

Omdat je nu eenmaal niet weet of succes erfelijk is, kan het gebeuren dat een land als het onze wordt opgezadeld met een volslagen idioot als Willem III of zoals thans, met een brekebeen als uw zoon. Hij kán het niet, hij wíl het niet en het interesséért hem niet. Daarom noemen wij hem, in navolging van zijn voorganger, 'Willem de Overbodige'. Voor deze ene gelegenheid geven wij u het krediet om u de wijsheid toe te denken, zoals u die beweerlijk zou bezitten. U zult het Nederland niet aan willen doen het op te zadelen met zo'n notoire non-valeur, die het nog niet eens voor elkaar krijgt een vakantiehuisje te laten bouwen zonder tot in zijn nek in de problemen te geraken. Zo iemand het land te laten regeren bezorgt u ongetwijfeld dezelfde hoofdpijnen als Willem II destijds had over zijn zoon. Dat krijg je er nu van, met die rare erfelijkheid.

Prins Pils

'Prins Pils' (klik voor een vergroting)
Met vriendelijke dank voor toestemming aan Gregorius Nekschot.

Als u en de uwen noch gekozen, noch afgewezen kunnen worden, dan resteren u slechts armoedige populariteitspeilingen. Populariteit - daar moet u het van hebben. Uw politiek mandaat ligt bij Story en Privé. En zelfs dát gaat niet goed. Luister alleen al maar eens goed naar de vraagstelling 'Als u zelf zou mogen kiezen', met de nadruk op 'als' en 'mogen', dan zou dat reden genoeg moeten zijn om u diep te schamen. Wees vooral niet te blij - en al helemaal niet trots - op uw score dat 43,3% van het volk dat u zou aanwijzen als staatshoofd, áls zij zouden mógen kiezen. De onderliggende tragiek is namelijk dat het bij gebrek aan beter is. In een jaar tijd bent u gedevalueerd tot een tweedehandsje, een tweede keusje,- en dat allemaal vanwege uw eerstgeboren brokkenpiloot. In een jaar tijd is uw status van 'bij de gratie gods' weggezakt naar een wanhopig 'in godsnaam dan maar'.

Als ruim driekwart van de 26.000 ondervraagden uw zoon niet op de troon wil, en bij gebrek aan keuze, bij gebrek aan beter u dan in godsnaam maar wil laten zitten - en zelfs ú haalt nog niet eens de helft - dan is het hoog tijd om uw conclusie te trekken. Het lijkt misschien heel wat, die 26.000, maar dat krijgen wij hier bij Pro Republica dagelijks over de vloer. En die hebben hun conclusie allemaal al getrokken: voor u en de uwen is definitief het moment aangebroken om te vertrekken. Ja, u leest het goed: niks abdiceren, niks lintjes knippen, maar helemaal wegwezen. Allemaal. Omdat wij echter de sfeer van uw verjaarspartijtje niet willen bederven zullen wij over de voorwaarden waaronder u zult vertrekken een andere keer spreken.

Mevrouw, wij wensen u niettemin toch een prettige verjaardag toe.

Pro Republica

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander