Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Verbroken verzegelingen
de webredactie

Sommige dingen kun je beter niet doen om de schijn niet tegen te krijgen. Als je aannemer in de bouw bent en je wordt ook wethouder met volkshuisvesting in portefeuille, dan kun je voor de zekerheid toch maar beter een ander baantje kiezen. Wie in de jaren na 1933 in de filosofie promoveert kiest liever een ander onderwerp dan Nietzsche, en wie in diezelfde periode met zijn orkest iets ten gehore wil brengen doet liever Brahms dan Wagner. Wie een boek over het koninklijk huis of de familie schrijft, legt het beter niet 'ter correctie' voor aan de RVD. Gewoon, om de schijn niet tegen te krijgen. Als een professioneel historicus als enige in de gelegenheid wordt gesteld éénmalig toegang te krijgen tot privébronnen van het koninklijk huisarchief, begrijpt dat het werk nadien onverifieerbaar zal zijn en blijven, en bedankt dus maar beter voor de eer. Het kán er weliswaar allemaal ordentelijk aan toe gaan, maar de schijn tegen plus de onmogelijkheid zich nadien te kunnen verdedigen zet de wetenschappelijke integriteit op het spel. Wie Eneco op bezoek krijgt en die treffen een verbroken zegel op de electriciteitsmeter aan, heeft de schijn tegen en heeft dus een probleem. Vertrauen ist gut, kontrolle ist besser.

 

Hoewel er al eindeloos veel is gepubliceerd over de drie Nederlandse koningen, meent de feestcommissie van Ruud Lubbers er goed aan te doen dit nog maar eens dunnetjes over te moeten doen. Wie zich afvraagt wat er dan nog meer voor materiaal zou moeten bestaan, krijgt doodleuk te horen dat alle voorgaande werk 'niet wetenschappelijk' zou zijn. Dat de historici Hermans en Hooghiemstra, die toegang kregen tot het voor anderen ontoegankelijke huisarchief, werk afleverden dat mevrouw Van Amsberg niet zinde, is genoegzaam bekend. Dus - dús - was het 'niet wetenschappelijk. Wat nu gedaan? Welnu, de archieven gaan opnieuw open voor drie andere geselecteerde historici, die ditmaal een wél 'wetenschappelijk' werk zullen gaan afleveren. Om het zegel definitief te verbreken wordt het project nog eens financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, jawel u leest het goed, het Prins Bernhard Cultuurfonds met een onvoorstelbare smak geld. Maar liefst € 680.000 ontvangen de auteurs om drie biografieën te produceren die mevrouw Van Amsberg ditmaal wél bevallen. Spreek het bedrag maar eens langzaam uit: zes-hon-derd-tach-tig-dui-zend Euro. Voor drie afgekloven botten. Tegen dat soort bedragen kan niemand op, nou ja, behalve Gerda Verburg dan misschien. Hebben de dames Hermans en Hooghiemstra in het huisarchief wellicht iets over het hoofd gezien? Of is er soms nog nieuw historisch materiaal in de maak?

 

Om u enig idee te geven: onze redactieleden publiceren geregeld ook boeken, tegen een gemiddelde commissie van 8%. Dus als een boek voor € 17,50 inclusief BTW in de winkel ligt, dan krijgt de auteur een krappe € 1,50 per verkocht boek. Een oplage boven 4000 exemplaren is een zeldzaamheid en heet reeds zeer succesvol te zijn.
Zouden wij een 'wetenschappelijk verantwoord' boek over één van de drie Willems willen schrijven? Jawel, hoor. Met vooruitbetaling, ongeacht de verkoop? Graag zelfs. Wat zullen we zeggen, € 10.000? Of nee, laten we eens flink gek doen: € 30.000? Daarboven begint wel erg riant te worden, maar ruim twee ton overstijgt gewoonweg elke proportie. Maar zouden we die opdracht willen krijgen van het 'Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden' onder voorzitterschap van Ruud Lubbers? Mmm, liever niet, maar zolang we mogen schrijven wat we aantreffen en willen... Maar nu blijkt dat geld ook nog eens van het 'Prins Bernhard Cultuurfonds' te komen. Kom op jôh, ruim twee ton! Dat is het moment waarop het zegel definitief knapt, dus: nou nee, bedankt. Dan slapen wij nog liever onder brug voor 8% commissie.

Zijn dit nu weer die achterdochtig-azijnpissende republikeinen aan het woord? Ja en nee.
Nee, omdat je er sowieso alles aan dient te doen je wetenschappelijke integriteit te waarborgen. Wie dat niet doet verkoopt zijn ziel aan de duivel, heeft alle schijn tegen, diskwalificeert zichzelf als wetenschapper en kan bij kritiek - zoals Fasseur - niets anders meer doen dan wild om zich heen slaan. Maar dat was de prijs, dat was de deal.
Ja, omdat wij álle reden hebben om RVD-goedgekeurde literatuur op voorhand met argusogen te bekijken. En dan drukken wij ons nog zéér mild uit.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander