Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Van schoft naar sukkel
de webredactie

Met name 2009 was het jaar van de totale déconfiture van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, Prins der Nederlanden. Aan dit hopeloze geval was werkelijk geen redden meer aan. Omkoping, steekpenningen, wapen- en drugshandel, staatsgreep, Nazi-lidmaatschap, promiscuïteit, plus ontelbare andere leugens en voorbeelden van machtsmisbruik - ergens houdt het ontkennen op. Zelfs voor de RVD. Blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat DM 87.000 na de oorlog door de prins uit de Wiedergutmachung als ruim een miljoen werd teruggeclaimd en dat de Nederlandse regering besloot hierover te zwijgen, dan onthoudt de RVD zich vanzelfsprekend van commentaar. Wat moeten ze anders? Toegeven? Terugbetalen? Zoals gezegd, ergens houdt het op. Dat geldt zowel voor het zwijgen als het ontkennen. Of ze nu Fasseur heten, Hoedeman, Snel, Meijer of zoals nu Van der Zijl - Nederland is er klaar mee. Blijft voor hen de vraag: hoe moet je deze ellende inpassen in een grootschalig ingezet charme-offensief?

 


Bernhard, het verhaal van een Duitser - deel 1

Bernhard, het verhaal van een Duitser - deel 2 

Bernhard, het verhaal van een Duitser - deel 3

 

De afstand tussen een notoir schuinsmarcherende charlatan en een held is eenvoudigweg te groot en onmogelijk te overbruggen. Ondanks alle vlijtige lakeien en andere angstige kruipers was een dergelijke hoeveelheid documenten niet allemaal te vernietigen of te verduisteren. Ook al spreekt een regering af het prinselijke wangedrag stelselmatig onder de hoed te houden, de tijd doet haar onverbiddelijke werk en velt een even zo hard oordeel. Onontkoombaar en onvermijdelijk dringt het tot het besodemieterde Nederlandse volk door dat een geringe investering van slechts € 10 miljoen, waar Hare Grajesteit een beetje leuk mee kan spelen in een Aziatisch beleggingsfonds, kennelijk voor een substantieel deel bestaat uit gelden van zeer dubieuze herkomst. Maar de RVD zwijgt als het graf en de regering kijkt met knikkende knieën de andere kant op. 'Oranje boven' prevelt men nog wat vertwijfeld, en met neergeslagen ogen neemt men het op voor deze zielige familie 'die zichzelf niet kan verdedigen'. Maar het is klaar; niemand neemt nog genoegen met verdere ontkenningen of een huichelachtig 'geen commentaar'.

 

Van een schoft maak je geen held, dat gaat al lang niet meer. Om de demonen voor de laatste maal tot zwijgen te brengen, zijn wij thans getuigen van de ultieme poging: maak er een sukkel van. Weliswaar een schuldige, maar vooral een sukkel. Laat iemand een pseudo-wetenschappelijk boek schrijven - ja, zelfs op promoveren - en laat de auteur er dan in godsnaam maar een sufferd van maken. De eikel van de klas, die altijd werd gepest omdat je hem met gymnastiek over de bok heen moest tillen. De zielige opschepper die slechts zeven weken als stagièr postzegels plakte bij het bedrijf dat de gifgassen leverde aan Treblinka. Maak hem het slachtoffer van zijn tijd. Het was allemaal niet zo bedoeld,- en als het wél zo bedoeld was, dan moet zo'n feit in de context worden begrepen. Een wapperend hakenkruis op het zeiljacht dat de familie van het trouwe Nederlandse volk ten geschenke had gekregen moet 'in de context van de tijd worden begrepen'. Als mens deugde de omhooggevallen prins namelijk wel degelijk, zo moet het worden gebeeldhouwd in de tijd. Zijn handelingen vallen namelijk onder een andere categorie dan die van mens, begrijpt u wel? Als Nazi-sympathisant deugde hij weliswaar niet, maar als mens echter wél. Deze houding van 'pappen en nathouden' ten aanzien van de monarchie in het algemeen, wordt thans toegepast op deze inhalige opportunist in het bijzonder. Laat tenslotte tijdens de verdediging van het proefschrift nog een show opvoeren van een gepikeerde Fasseur, en de schijn van een heuse wetenschappelijke polemiek is compleet.

 

Of Annejet van der Zijls wens in vervulling gaat eindelijk rust in de zaak te brengen is nog maar zeer de vraag. En of de wens van de familie dat de demonen van de waarheid thans voor eeuwig het zwijgen opgelegd zijn valt evenzeer te betwijfelen.

Eén demon is in ieder geval nog sprínglevend: Pro Republica.

Binnenkort op deze site: een videoverslag van Ton Biesemaats onverwachte en vooral ongewenste bezoek aan Soestdijk en een zéér geïrriteerde Professor Fasseur.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander