Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
'Vader Máxima kan worden vervolgd'
Paul Rosekrans

Het stijfkoppige karakter van Willem-Alexander en zijn neiging zijn zin te willen doordrijven maken het aannemelijk dat hij bij zijn eventuele inhuldiging tot koning zijn schoonvader Jorge Zorreguieta bij de plechtigheden wil betrekken. Dit zal ongetwijfeld leiden tot hevige protesten. Op 20 oktober 2007 scandeerden Nederlandse leden van H.I.J.O.S, kinderen van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur, teksten als 'Zorreguieta Moordenaar', die door de omroepen zorgvuldig uit de uitzendingen zijn weggeknipt.

H.I.J.O.S. protest bij de doop van prinses Ariane tegen de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta, 20 oktober 2007. Het zelf opgenomen werkelijke geluid is er later onder gemonteerd.

Waarschijnlijk wil mevrouw van Amsberg sr. wachten met de inhuldiging van Willem-Alexander tot Zorreguieta sr. is overleden, maar dat kan wellicht nog wel even duren. De onrust en gespannenheid over een mogelijk proces tegen Jorge Zorreguieta wordt de laatste weken bij de Van Amsbergers steeds groter. De vader van Máxima, zou in Argentinië kunnen worden vervolgd. Dat heeft de Argentijnse jurist Roberto Yanzón 29 april j.l. tegenover de Wereldomroep verklaard. Het Argentijnse hooggerechtshof bepaalde onlangs dat de immuniteit voor vervolging van oud-minister Martínez de Hoz in strijd is met de grondwet. Hoz, een van de steunpilaren van de Argentijnse dictatuur van Jorge Videla en juist als Zorreguieta een burgerlid van de juntaregering, kan nu worden vervolgd. Volgens jurist Yanzón is hiermee de deur opengezet voor de vervolging van andere politici van het brute regime van Jorge Videla, waaronder Zorreguieta. Volgens hem is de kans zelfs groot dat hij zal worden opgepakt. 'Zorreguieta wist heel goed, net als de andere staatssecretarissen, wat er aan de hand was in Argentinië', aldus de Argentijnse jurist. 'We bekijken hoe we bewijzen kunnen leveren voor gepleegde feiten, en ook onderzoeken we de directe banden tussen verscheidene personen'.

Videla is net als andere militairen kind aan huis bij de Zorreguieta's. Aleman, vriend van Zorreguieta, schrijft in 1975 het recept voor de latere terreur 'Wäre es nicht gut sein, wenn die Leute verschwinden wurden hinter dem Nebel'.

Niemand minder dan de Argentijnse staatssecretaris voor Mensenrechten, Eduardo Duhalde, verklaarde in maart 2008 nog dat Jorge Zorreguieta een 'sleutelrol' vervulde in een landbouwstaking die aan de staatsgreep voorafging. De chaos die deze staking veroorzaakte, maakte een militair ingrijpen in de regering mogelijk, legde Duhalde uit. Hij beweerde dat Zorreguieta voor zijn rol beloond zou zijn met de post van staatssecretaris van Landbouw.

Hoewel al veel bekend is over het handelen van Zorreguieta, is het opvallend dat een lid van het Argentijnse kabinet zich zo over de voormalige staatssecretaris uitlaat. Door de commissie Baud, via een geheime opdracht van de toenmalige minister-president Wim Kok, werd hij afgedaan als een kleine speler en een 'technocraat' die geen rol had in de liquidatie van tienduizenden Argentijnen maar die wel op de hoogte moet zijn geweest van deze gedwongen verdwijningen.

Emeritus professor internationaal recht Theo van Boven vindt de uitspraken van de staatssecretaris interessant. 'De rol van Zorreguieta is eigenlijk altijd duister gebleven. Zelf heeft hij er zich nooit over uitgelaten. Volgens mij is dit voor het eerst dat een lid van de Argentijnse regering zo nadrukkelijk onder woorden brengt dat hij een grote rol had in het aan de macht brengen van de militaire junta.' Van Boven, van 1977-1982 directeur van de VN-afdeling van de Rechten van de Mens, was in 1985 zelf getuige in de zaak tegen juntaleider generaal Videla.

Vóór de coup was Zorreguieta secretaris van de Sociedad Rural, een invloedrijke club grootgrondbezitters. Een van de machtigste landeigenaren, Martínez de Hoz, werd minister van Economische Zaken van de junta. Hij haalde Zorreguieta binnen om zich over een deel van het landbouwministerie te ontfermen. In 1979 werd hij zelfs minister van Landbouw. Zorreguieta trad af in 1981, twee jaar voor de dictatuur eindigde.

Volgens Duhalde was de deelname van burgers als Martínez de Hoz en Zorreguieta in de junta even belangrijk als die van militairen. Hij achtte het dan ook goed mogelijk dat de vader van Máxima in een toekomstige zaak wél zal moeten voorkomen. Van Boven: 'De junta was de militaire kern, maar daaromheen stonden steunpilaren die noodzakelijk waren voor het regime. Het leger, de economie en de landbouw waren sterk met elkaar verbonden. Zorreguieta was geen meeloper maar een steunpilaar.'

Daarnaast is er het grootste witwasschandaal van de internationale monetaire geschiedenis waarin Jorge Zorreguieta en Onno Ruding zij aan zij blijken te staan: Ruding als topman van de Citigroup, Zorreguieta in zijn functie van directielid van de in 1999 geëxplodeerde Banco República, waaraan hij van 1992 tot 1994 verbonden was. Zowel de Banco República als de Citibank (een onderdeel van de Citigroup) wordt door een Argentijnse onderzoekscommissie aangewezen als vitaal station van een mondiaal opererende zwart-geldlijn die zich gedurende het presidentschap van Carlos Ménem (1989-1998) bezighield met uiteenlopende zaken als het witwassen van de winsten van het beruchte Juárez-drugskartel uit Mexico, omkopingen in het bedrijfsleven en illegale wapenleveranties aan onder meer Kroatië en Ecuador. Een treffende gelijkenis van de criminele schoonvader en grootvader van Willem-Alexander.

Mogelijk zal Zorreguieta - om aan vervolging te ontkomen - zich blijvend in Nederland willen vestigen. Nederland heeft immers geen uitleveringsverdrag met Argentinië. Reden ook waarom een veel kleinere misdadiger, slechts uitvoerder van de moordlustige ideeën van de junta van Videla en Zorreguieta, Julio Poch, niet in Nederland maar in Spanje is gearresteerd. Ook zal op aandrang van Beatrix het Ministerie van Buitenlandse Zaken er zeker alles aan gaan doen om dagvaarding en arrestatie van Jorge Z. te voorkomen. Zie hier ook de niet-transparante invloeden van het ongekozen staatshoofd, zonder enige persoonlijke verantwoordelijkheid, die volledig voor rekening komen van de zittende premier, die daarom dus er wel voor zal waken dat de onderliggende feiten bekend worden. Wat dit betreft heb ik even weinig vertrouwen in Lubbers, Kok, Balkenende als Cohen, waarvan laatstgenoemde nog steeds trots is het huwelijk van Willem-Alexander met Máxima te hebben gesloten.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander