Pro Republica republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Twitteren met Femke
de webredactie


Sergeant: 'Soldaat, ontwapen die man!'

Soldaat: 'Dat kan niet, sergeant.'

Sergeant: 'Waarom niet?'

Soldaat: 'Hij heeft een pistool, sergeant.'

 

'If you want to get rid of your monarchy: don't go to court...' Dit wijze advies werd in 2007 tijdens de Conferentie Europese Monarchieën in Leiden uitgesproken door Adam Tomkins, hoogleraar publiek recht aan de Universiteit van Glasgow. Ondanks alle morele, juridische, genetische en genealogische bezwaren tegen onze monarchie is de politiek inderdaad de enige instantie die een einde zou kunnen maken aan dit middeleeuwse relict. De rare over het paard getilde familie Van Amsberg is immers sociaal volkomen oncorrigeerbaar, terwijl hun onschendbaarheid juridische immuniteit waarborgt. Een schaamteloos brutale streek als de recente benoeming van de opperlakei Tjeenk Willink als informateur onderstreept eens te meer dat er voor het voeren van buitenparlementaire oppositie slechts één weg bewandeld kan en mag worden, en dat is die van de politiek.

Nu doet zich het merkwaardige geval voor dat vele1 individuele parlementariërs de monarchie inderdaad liever kwijt dan rijk zijn, maar geen van hen openlijk er tegen in opstand durft te komen. De paradox schuilt in het mopje bovenaan dit artikeltje: het is niet zo eenvoudig iemand macht te ontnemen die macht bezit. De fractievoorzitters die ten paleize worden ontboden om Hare Grajesteit zijn of haar visie over het politieke speelveld te geven, wie hoopt aan te mogen schuiven aan de onderhandelingstafel bij de coalitiebesprekingen, kiest het zekere voor het onzekere en houdt eventuele republikeinse voorkeuren maar liever onder de hoed. En zo is het cirkeltje rond, door te collaboreren met een systeem waar je eigenlijk vanaf wilt blijft datzelfde systeem juist operationeel. De enige remedie lijkt vooralsnog dat van het ene op het andere moment helemaal niemand naar het paleis zou gaan: na de verkiezingen zou mevrouw Van Amsberg dan vergeefs op de fractievoorzitters wachten, omdat die op dat moment in de Kamer vergaderen over wie de formatie zal gaan leiden, terwijl de premier op maandagmiddag gewoon aan de slag gaat, in plaats van zijn wekelijkse onverplichte consultatiebezoekje aan de Vreemde Bemoeial.

Naar aanleiding van de - op z'n zachtst gezegd - eigenzinnige benoeming van de nieuwe informateur heeft vandaag een Pro Republica-lid via Twitter wat berichtjes met partijleider Femke Halsema van Groen Links uitgewisseld. Ofschoon deze partij reeds jaren de republiek in het programma heeft staan, is daar om voornoemde redenen nooit iets merkbaar van geweest. Sterker nog, als 'tussenstap' naar de republiek stelt de partij voor om zolang maar over te stappen op een ceremonieel koningschap naar Zweeds model, zonder zich te realiseren dat juist daarmee de weg naar de republiek definitief wordt afgesneden. Zoals we allemaal weten wil Femke Halsema dolgraag deel uitmaken van het kabinet. Onderstaande berichtjes demonstreren de waarde van haar republikeinse overtuigingen in de alledaagse politieke praktijk:

  Republikein:
  Wanneer kunnen we -buiten woorden- ook daden verwachten?

  Femke Halsema:
  Zodra wij een kamermeerderheid verwerven. Daar is nu geen sprake van en respecteren wij de huidige procedure

  Republikein:
  Waarom niet uitdrukkelijker uitdragen en met anderen kamermeerderheid verwerven. Actief ipv passief strijden voor de Republiek

  Republikein:
  Verwerpt GL de actie van v Amsberg mbt informateur nu niet? Weinig democratisch!

  Femke Halsema:
  Er zijn belangrijker zaken: economische crisis, klimaatcrisis ...

  Republikein:
  Te gemakkelijk, je draagt het hele programma uit niet alleen 2 zaken. Onderwerp Republiek staat al JAREN op GL site overigens.

  Femke Halsema:
  En daarmee zijn wij ook de enige politieke partij dus #getreal

  Republikein:
  Nee hoor allen zijn te laf om door te pakken!

  Republikein:
  GL bepleit gedepolitiseerd koningschap dan alle politieke aanleiding voorgoed is verdwenen ooit nog een rpbl te kunnen worden.

 

En na die laatste cruciale vraag bleef het stil. Doodstil.
Overigens zij opgemerkt dat andere - zichzelf 'republikeins' noemende - partijen zoals de SP, wanneer het om de monarchie gaat, al even waardeloos zijn.

 

 

 


1
Volgens politiek verslaggever Frits Wester zou 75 tot 80 procent van de parlementariërs een republiek willen, mits men hen er achter gesloten deuren naar vraagt.
ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander