Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Trix und die Politiker
Ton Biesemaat

Toen het tweede deel van de strip 'Agent Orange' over het turbulente leven van de 'van schoft naar sukkel' zur Lippe Biesterfeld verscheen werd ik getipt door een vooraanstaande ambtenaar. Er was wat ophef over de aanslag op Juliana in 1938 in het zuiden van Duitsland dat in het boek werd opgevoerd. Op Pro Republica kunt u dat verhaal over de aanslag ook lezen1. Een zekere Freiherr Ernst von Weizsäcker, Nazi-staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, stopt het onderzoek naar de aanslag van 1938 in de doofpot. Volgens de Haagse ambtenaar onderhield mevrouw van Amsberg goede contacten met de familie von Weizsäcker. Vooral met een zoon van de Nazi Freiherr, Richard von Weizsäcker2, die later ten tijde van de Duitse éénwording president van de Bondsrepubliek was. De tijd van de val van de muur toen Helmut Kohl bondskanselier was. U kunt het allemaal nalezen op ons Pro Republica-artikel waarin we stelden: 'Zouden Richard von Weizsäcker en koningin Beatrix het nooit eens gehad hebben over die merkwaardige dag van woensdag 17 augustus 1938 toen Beatrix bijna haar moeder verloor? Toen een personenauto met kenteken I A-42170 met een inzittende in SA-uniform inreed op de auto van Juliana?'

Op deze bespiegelingen over de aanslag op Juliana kom ik door een coverstory van het gerenommeerde Duitse weekblad Der Spiegel over de familie von Weiszäcker. Bij de val van de muur waren er aan Westduitse kant twee hoofdrolspelers: Richard von Weiszäcker en Helmut Kohl. En ook die laatste, kanselier Kohl, heeft een indirecte interessante relatie met mevrouw van Amsberg en haar vader zur Lippe. Helmut Kohl was een goede vriend van de in 1956 door Bernhard en zijn kompanen uitgekotste Gerrie van Maasdijk. Over Gerrie van Maasdijk als vertrouweling van Juliana heeft Pro Republica ook gepubliceerd, te weten hier en hier. Kohl kwam vaak voor zijn vakanties, om te jagen en soms in gezelschap van zijn secretaresse annex maîtresse langs op het landgoed van Gerrie van Maasdijk in het Oostenrijkse Salzkammergut. Dat is de streek waar ook de Habsburgers een zomeronderkomen hadden. Zo was ook Oostenrijks troonpretendent Otto von Habsburg een goede vriend van Gerrie van Maasdijk. Zouden Helmut Kohl en Gerrie van Maasdijk met zijn inside kennis over de criminele praktijken van zur Lippe slechts gesproken hebben over een neergelegd edelhert?

Een interessante gedachte dat de machtige en nu bejaarde Duitse politici Richard von Weiszäcker en Helmut Kohl mogelijk over heel wat belastende kennis beschikken over mevrouw van Amsberg en haar familie. Vast staat dat Helmut Kohl reeds benaderd is voor informatie omtrent zijn oude vriend Gerrie van Maasdijk. Hij weigerde wat dan ook maar iets te zeggen. Zo krijgt u informatie over Duitse politici in ruste. Dat vindt u zélfs niet in Der Spiegel.

 

 


1 Op dezelfde dag als de aanslag op Juliana kwam ook de Nederlandse gezant in Berlijn bij een auto-ongeluk in Duitsland om het leven.

2 Een andere zoon van de Nazi-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Carl Friedrich von Weizsäcker, was een briljante natuurkundige die zijn intellect inzette om te trachten het Derde Rijk aan een atoombom te helpen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander