Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Treintje spelen
Leo Brabanticus

...en andere onnozelheden

 

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje hapt koek

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje hapt koek

Gewone burgers zoals ik vragen zich af wat er in 's hemels naam momenteel allemaal aan de hand is met die Van Amsbergers en hun aanhang van hoge en lage-Lippe luizen. Het moet ze kennelijk dun door de broek lopen. Ze moeten collectief gek geworden zijn. Terwijl ze wel nog arrogant haar gepoederde neusjes optrekken en de schijn ophouden van onaantastbare majesteit, zitten ze op Huis ten Bosch samen te bibberen en Onze Lieve Heer van het kruis te bidden - want de familie is wel erg godsdienstig wanneer ze dat tenminste zo uitkomt - voor een goede afloop van die spannende dagen die ze te wachten staan. In de eerste plaats is er op 30 april koekhappen in Wemeldinge en Middelburg. Ze zijn nu al bezig de weersvooruitzichten voor de hele maand samen met Krol - daar hebben ze een goede aan! - te bestuderen en turen dag en nacht naar verlossende donkere wolken die op genoemde dag het weer naar de gallemiezen moeten helpen.

Op die dag kan het weer voor hen niet guur genoeg zijn: orkaanachtige stormen, hagel en natte sneeuw, ontwortelde bomen, ingestorte woningen, gestrande auto's, uitgevallen electriciteitskabels, omgewaaide lantaarnpalen, niet-rijdende treinen, niet-functionerende verkeerslichten, agenten die met hun hele hebben en houden de lucht ingaan, enz.

Nog gevaarlijker dan het weer worden de bezoekers geacht. Aan de ene kant heeft de firma Van Amsberg dat kijkvolk dringend nodig, aan de andere kant is ze doodsbenauwd voor het vulles, dat wij voor hen zijn. Ze is dolblij met het advies van Pro Republica aan alle Zeeuwen: 'Blijf thuis, houd de ramen dicht en de gordijnen gesloten, hang geen ander doek uit dan de was'. Aan de 'festiviteiten' doet natuurlijk geen rechtgeaarde Zeeuwse republikein mee. Wat zou het prachtig zijn als de TV een uitzending maakt, waarin niets te zien is. Zo kijkt Zeeland naar zijn toekomst. Natuurlijk ook heeft de kliek haar eigen maatregelen genomen: de beveiliging is dit jaar meer dan verdubbeld. Geruststellend wordt er aan toegevoegd dat niemand daar iets van zal merken. Arme politie-agenten en soldaten, die dienst moeten doen voor zoiets onzinnigs. En uiteraard wordt niet vermeld wie voor de kosten van die hele heisa opdraait.

 

Hare Koninklijke Hoogheid Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw Van Amsberg

Hare Koninklijke Hoogheid Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw Van Amsberg hapt koek

Er is echter veel meer aan de hand dan 30 april in Zeeland. Ze kunnen het momenteel zo gek niet verzinnen of er wordt een feestje georganiseerd ter gelegenheid van de kliek van Van Amsberg. Het lijkt Frankrijk wel aan de vooravond van la grande Révolution. Hebben ze vorige week de lachlust der natie gewekt met hun vrijwilligerswerk ten behoeve van het arme volk, dan weer zit de puissant rijke Zorregueta kinderen uit te leggen hoe ze zuinig kunnen zijn. Dan weer staat die domme Van Amsberg zelf te orakelen in Uruzgan, dan weer vertelt mevrouwtje hoe hard ze werken: 24 uur per dag en 365 dagen per jaar; dan weer laat garnaal Kees Verkerk een artikel schrijven over hoe moeilijk zijn leven als prins wel is en en hoe hij vanwege geringe toelage en belastingvrijstelling verdient - ik heb het verhaal met tranen in de ogen gelezen. Hoe dom moet je zijn om zulke onzin te schrijven.

Een paar weken geleden stelden Van Amsberg en Balkenende de commissie Lubbers in, die tot taak heeft het volk voor te liegen wat voor een geweldige democraten die drie niet-zo-fraaie heren waren die ons land na 1815 bestuurden. De schijnheilige bedoeling is alleen maar om de troonsopvolging van de ene Van Amsberg door de andere zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Een vergeefse poging tot hoop. Pro Republica zal in de naaste én verre toekomst blijven strijden voor de republiek. Vergeet dat nooit, Alexander-Máxima.

 

En nu bestuurt deze alles kunnende man zo maar ineens een trein. Wat is die man knap zeg! Waarna hij begon te speechen. Berg je dan maar voor de verbale incontinentie van clichés. De man had het over een 'vrije samenleving van moedige mensen'. Nou, laat hij maar een beroep doen op de Pro Republica gemeenschap. Vervolgens spoort de arrogante kwast het volk aan de vraag te stellen wat het voor de vrijheid van een ander kan doen. Die man moet echt geniaal dom zijn. Het onnozele waterhoofd wil ook wereldwijd de vrijheid gaan verspreiden. Hij zelf zal - als ik het tenminste goed begrepen heb - ook de vraag stellen wat híj voor 'de vrijheid van een ander kan doen'.

Laat me voor eens en altijd hier zeggen: heer Van Amsberg, houd op met uw gezanik waarmee u zich alleen maar onsterfelijk belachelijk maakt. U overtuigt alleen maar wanneer u weggaat. Nu kan het nog.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander