Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Travel Ban en Werkontbijt
Squeezing Oranges

Geachte redactie,
Ik heb er geen behoefte aan me met naam en toenaam op een forum te manifesteren. Maar wellicht kunt u iets met het onderstaande in een van uw bijdragen aan het debat rond de weinig koninklijke ontwikkelingen van de laatste maanden? Of bent u digitaal handiger dan ik en is dit het plaatsen waard, maar dan onder een alias: Squeezing Oranges.


Het verbaast me dat in de media nergens het verslag is opgepikt dat een Deense journalist op 9 oktober jl. op het web plaatste naar aanleiding van een opmerkelijk voorstel [ * ] dat IOC-lid Van Amsberg in Kopenhagen aan zijn medeleden had voorgelegd. Het prinselijk lid zou graag een einde maken aan een niet voor niets ingestelde anti-corruptie maatregel, en pleitte voor het opheffen van de travel ban. De Deense journalist rapporteert dat bijval voor dit geldverslindende voorstel – zie de opmerkingen van enkele andere IOC-leden - beperkt bleeft tot degenen die het werkzame leven al achter zich hebben gelaten en nu alle tijd hebben om te reizen. Pijnlijk voor iemand die nog beginnen moet.

Het schuurt dat dit ijverige IOC-lid te laat kwam voor de verkiezing van de voorzitter op vrijdag 9 oktober. Het lacherige excuus – zie de filmpjes op de nieuwszenders : de vorige dag had hij de vergadering voortijdig verlaten en dus niet op de hoogte van de vervroegde aanvangstijd de volgende ochtend. Is dit niet gewoon luiheid, gecamoufleerd met druk heen en weer vliegen - en als het aan dit lid ligt, in de toekomst graag nóg wat meer? Kamerlid Samson plaatste dit weekend terecht een kritische opmerking bij het opmerkelijke vlieggedrag van deze Oranje die zich ogenschijnlijk druk maakt over wereldmilieuproblematiek. Jongste trip: afgelopen herfstvakantie een midweek Mozambique, met het gezin – zie in NRC 30 oktober, en passant vermeld.

President Guebuza

President Guebuza van Mozambique

In dat verband nog een ander pijn(lijk)punt. NRC-journalisten schreven vrijdag 30 oktober over de stichtingen en belastingconstructies rond Machangulo. Zij meldden dat de zaak – vanuit investeerdersperspectief – in de zomer van juli 2008 weer was vlotgetrokken. Dit was vooral te danken aan Van Amsberg en zijn directe toegang tot de president van Mozambique. Niet wordt vermeld dat enkele maanden daarvoor - eind februari 2008 – president Gebuza een staatsbezoek aan Nederland bracht, met ontvangst ook door mevrouw Van Amsberg sr. Op de site van het koninklijk huis schrijft de RVD [ * ] over het belang van dit bezoek.

Het bezoek staat daarom mede in het teken van bevordering van economische betrekkingen. Stimulering van de private sector is één van de speerpunten van het beleid van president Guebuza en is deel van de samenwerking met Nederland. Het driedaagse programma [ * ] werd afgesloten op vrijdag 29 februari: Den Haag, Rotterdam.
08.30: Ontbijt met de Prins van Oranje en Prinses Máxima, in Paleis Noordeinde [gevolgd door vertrek van Rotterdam Airport]
Saillant, zo’n knus ontbijt in het licht van wat we ondertussen weten. Waar een staatsbezoek al niet goed voor is? Goed voor Nederland? Of vooral goed voor Oranje? Wim van Amsberg als pars pro toto?


Met vriendelijke groet,
(naam bekend bij de redactie)

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander