Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
't Can Verkeeren
door de webredactie

Het zal velen niet eens opgevallen zijn toen eind vorig jaar door een klein euthanasie-relletje de Luxemburgse groothertog door het parlement plotseling uit de politiek gezet werd. Hup, wegwezen! Van het ene op het andere moment veranderde de regeringsvorm van een constitutionele naar een ceremoniële monarchie. Nu is dit bepaald niet het streven van Pro Republica voor Nederland - wij willen immers een republiek - maar het geeft wel aan hoe snel en plotseling dergelijke veranderingen in een politiek bestel zich kunnen voltrekken.

En nu, je gaat even naar de keuken om koffie in te schenken: blijkt in Noorwegen ineens een meerderheid van het parlement de monarchie bij het grootvuil te hebben gezet. En zo hoort het natuurlijk ook.


Simon Stevin: 'Zwaartepunt en drukkingspunt' (uit Der vlietende Topsvvaerheyt, 1605)

Het Neêrlands monarchale bootje schommelt, schudt en kantelt al even heftig, waarbij een drietal krachten een rol speelt:

Langs de mast (A) stapelen zich de problemen op, waardoor het zwaartepunt steeds hoger komt te liggen. En iedereen weet: hoe hoger het zwaartepunt, des te labieler het bootje. Daar liggen inmiddels opgestapeld hun privé-vliegkosten, de verhoging van de belastingvrije uitkeringen, de belastingontwijkende trusts van Christina en helemaal bovenaan de lood- en loodzware vakantievilla in Mozambique. En dat allemaal bovenop de vastgekoekte problemen van het complete CV van Bernhard en alle niet-uit-te-leggen affaires, variërend van aangetrouwde prinsesjes die ofwel de dochter van een oorlogsmisdadiger blijken te zijn, ofwel uit bed worden gevist bij een zware drugscrimineel, tot zelf gefokt wild voor de lol afknallen in jachtdomeinen die - net als het plezierjacht van mevrouw van Amsberg - door de belastingbetaler worden onderhouden. De lijst is schier eindeloos.

De ballast in de kiel (C) is het sentiment waar het Kleptocratisch Collectief al zo lang op drijft: maar niet alleen pers en parlement nemen inmiddels geen blad meer voor de mond, zelfs de oranjebond uit nu openlijk kritiek. En minder ballast betekent dat het bootje hoger in het water komt te liggen, en daardoor gevoeliger wordt voor golfslag en zijwind. Op het dek van het vederlichte en topzware bootje rent onze Nationale Hopman driftig heen en weer, schreeuwt tegenstrijdige bevelen, terwijl zware golven van de kredietcrisis er op los beuken. Het zweet gutst hem van het voorhoofd en met paniek in de ogen realiseert hij zich dat zelfs bidden voor zijn Goddelijk Uitverkorenen niet meer helpt.

Want daar is de derde kracht. Je vraagt je zelfs af of het voor Pro Republica nog eigenlijk wel nodig is om te blazen. Het gaat waarschijnlijk helemaal vanzelf: eerst langzaam, tot het kritieke punt is bereikt, en dan gaat het ineens héél snel. Net als in Luxemburg en Noorwegen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander