Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Stiekeme vuiligheid
de webredactie

Als het Spaanse elftal voetbalt, dan speelt Spanje. Als het Duitse elftal voetbalt, dan speelt Duitsland. Als het Uruguayaanse elftal voetbalt, dan speelt Uraguay. Maar als Nederland voetbalt, dan speelt Oranje. Zoals wij in een eerder artikel reeds aangaven wordt het woord 'Oranje' zwaar misbruikt om tezelfdertijd, maar zonder dat het als zodanig genoemd wordt, de koninklijke familie onder de aandacht te brengen. Nu waren wij toch al niet genegen de media het voordeel van de twijfel te gunnen - en de publieke omroepen al helemaal niet - maar in de huidige hysterie rondom de wereldkampioenschappen voetbal heeft de NOS ons gisteravond definitief over de streep getrokken: door hen wordt op de meest smerige wijze het vage, holistische argument als zou ons koningshuis een samenbindende functie voor de Nederlandse samenleving vervullen, in de hysterische hersendode hoofden van de televisiekijkend Nederland geramd.

 

NOS Journaal, 10 juli 2010

'Sommigen waarschuwden na de verkiezingen voor een verpulverd politiek landschap, maar wie nu - één maand later - naar buiten kijkt, ziet één kleur. Je zou zelfs kunnen denken: eenheid. Oranje, meer dan een elftal. We zijn het allemaal, of we nou willen of niet...'

Het voegwoord 'maar' wordt in het Nederlands gebruikt om een tegenstelling of een contrast aan te duiden, bijvoorbeeld 'Dat is inderdaad een mooie fiets, maar...' Na het voegwoordje 'maar' volgt dan een contrast of misschien wel een bezwaar tegen de vermeende schoonheid van die fiets. Het zal u niet ontgaan zijn dat Nederland na de verkiezingen er inderdaad als een politiek kraterlandschap uitziet, en daar is tot op heden helemaal niets aan veranderd. Sterker zelfs: ons staatshoofd meent van het ontstane machtsvacuüm gebruik te moeten maken door een hondsbrutale constitutionele staatsgreep te plegen. Terwijl het nieuwe parlement aan het strand ligt te bakken wordt er een nieuw kabinet geformeerd met de aanwijzing naar willekeur de volksvertegenwoordiging te passeren. Neen, dit is niet overdreven, want de drie voorwaarden die eraan verbonden zijn bestrijken zo ongeveer de gehele politieke werkelijkheid. En wat doet de media? Aftellen ('nog 24 en een half uur...', zo luidden de openingswoorden van het journaal), hysterisch meetoeteren, volledig gefixeerd op zondag 11 juli 20.30 uur met als absolute nieuwshorizon de rondvaart van het Nederlands elftal - pardon, 'oranje' - aanstaande dinsdag in de hoofdstad.

Nu is het weliswaar volkomen legitiem om republikein en voetballiefhebber te zijn, maar het misbruik van het begrip 'oranje' begint zo langzamerhand stuitende vormen aan te nemen. De imperatieve woorden 'Oranje, meer dan een elftal. We zijn het allemaal, of we nou willen of niet...' krijgen, zeker tegen de achtergrond van de huidige schaamteloze constitutionele staatsgreep, een wrange en cynische ondertoon die zijn weerga niet kent. Dat er bij het journaal niet bericht wordt over de coalitieonderhandelingen is conform de aangekondigde radiostilte door het duo Rosenthal & Wallage, dus dat hieraan geen nieuwsitem gewijd wordt is nog wel te verklaren. Maar de godvergeten brutaliteit om te suggereren dat Nederland nu ineens geen 'verpulverd politiek landschap' meer zou zijn als gevolg van de kleur oranje die het Nederlandse straatbeeld momenteel (ont)siert, gaat werkelijk alle perken te buiten.

 

RTL Nieuws, 10 juli 2010

Stiekem,- dat zijn ze. De NOS smokkelt stiekem de vuiligheid van zogenaamd 'politiek-eenheidscheppend oranje' bij de huiskamers naar binnen, terwijl het staatshoofd tijdens het zomerreces stiekem miljoenen kiezers aan de kant schuift en haar zoon intussen stiekem tóch vakantie viert in Mozambique. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika Rob de Vos, die zich per ongeluk liet ontvallen dat Willem Alexander in Mozambique verbleef, zal zondagavond zonder twijfel ongenadig op zijn donder krijgen. Neen, u kunt die uitspraak in de aflevering van Studio Sportzomer niet bekijken, want het fragment is ineens op raadselachtige wijze verdwenen. Gek hè?

Wij voorspelden reeds dat Willem Alexander en Máxima hun Mozambikaanse vakantiehuis aan - bijvoorbeeld - hun eigen stichting zouden verkopen, om het dan vervolgens van zichzelf te gaan huren. Om die reden hebben wij het dossier Machangulo ook nooit gesloten, omdat de familie Van Amsberg gewoonweg niet te vertrouwen is. Dat blijkt maar weer eens.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander