Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Prorepublica op staatsbezoek in Mexico
Ton Biesemaat

De familie Van Amsberg is voor het heil van het vaderland begonnen aan het staatsbezoek in Mexico. Het land waar de pater familias zur Lippe zoveel mee had. Toen de oude prins werd bijgezet zong zijn legitieme dochter Christina nog zijn favoriete Mexicaanse liedje La Golondrina ('de zwaluw').

Prorepublica is de beroerdste niet en helpt de Van Amsbergers de weg te vinden in Mexico. Als ze in Mexico hun best doen moeten ze eens in een schaars vrij uurtje informeren wie nu eigenlijk de moeder is van hun halfzuster Alicia de Bielefeld. Want dat blijft voor ons Oranje-vorsers zoals daar zijn Jeroen Snel, Peter van der Vorst, Marc van der Linden en nog een schare enthousiastelingen een mysterie. Trouwens, ik zou het ook wel graag willen weten. Daar ben ik eerlijk in. Bernhard zur Lippe ontmoette in 1951 in Mexico een Duitse pilote. Zij werd de moeder van de oudste halfzuster van de vier zussen zur Lippe. Mensen wat heb ik, toen dit nieuws bekend werd, naspeuringen gedaan. U begrijpt wel dat mijn hart sneller ging kloppen van een anonieme Duitse pilote in Midden-Amerika.

Niet alleen Argentinië was een uitwijkplaats voor een bepaald soort vluchtelingen, ook Mexico was dat. Zo was in 1949 al naar Mexico uitgeweken de Nederlandse nazispion M.P.A.E. Lalieu. Die behoorde tot een Abwehr-netwerk in Nederland dat aan de vooravond van mei 1940 de verdedigingsplannen van Nederland, België en Frankrijk doorgaf aan het Duitse leger. Deze Lalieu was bij de Nederlandse ambassade in Mexico-stad bekend. Uiteindelijk heeft de grote historicus Loe de Jong die Lalieu nog wit- zo u wilt oranjegewassen. U voelt hem al aankomen in het kader van het beruchte Biesemaat complotdenken: Lalieu kon wel eens over gevaarlijke informatie beschikken betreffende zur Lippe.

Maar ik dwaal af! We keren terug naar Zur Lippe en zijn mysterieuze Duitse pilote. In mijn naspeuringen vond ik een oude Duitse piloot woonachtig in Californië die alles wist van zweefvliegen. Om het verhaal kort te houden: een mogelijk spoor naar de mysterieuze Duitse pilote was nu eenmaal zweefvliegen. Ik dacht door de oude Duitse piloot uit te horen dicht bij mijn doel te komen: de onthulling van de naam van de Duitse pilote. Dat werd een deceptie. Bleek dat het Derde Rijk duizenden jonge vrouwen had opgeleid in het zweefvliegen, als een soort van toekomstige reserve voor de Luftwaffe. Ik ging er vanuit dat een Duitse pilote zeldzaam was zo vlak na de oorlog. Wellicht dat de familie Van Amsberg hun familiegeheim wel kunnen ontrafelen met alle middelen die zij tot hun beschikking hebben?

Ons aller Willem Oltmans onthulde overigens in zijn memoires dat Bernhard geregeld in Mexico kwam en dan vaak logeerde op de hacienda van een artistieke Nederlandse dame. Ook een spoor dat ik de familie Van Amsberg cadeau doe.

Dan mogen wij niet vergeten de onvergetelijke foto van mevrouw Beatrix van Amsberg met de Mexicaanse springruiter Humberto Mariles Cortes. Elke trouwe Prorepublica-lezer krijgt als dank bladzijde 34 uit mijn boek Bernhardgate over die ontmoeting in 1956 cadeau.

Beatrix met Cortes

Het is 1956 en de Greet Hofmans-affaire heeft haar hoogtepunt bereikt. Prinses Beatrix zit in het kamp van haar vader, Bernhards moeder Armgard en 'oude broer' Pantchoulidzev. Beatrix was via Prins Bernhard en Pantchoulidzev en Armgard in de paardenwereld terechtgekomen. Ze poseert hier met de beroemde Mexicaanse springruiter generaal Humberto Mariles Cortes (13-06-1913 - 07-12-1972). Deze Mexicaanse springruiter leidde een dubbelleven in Mexico, het land waar prins Bernhard zo van hield en dat hij vaak bezocht (o.a. ontmoette hij er in 1951 de Duitse pilote die de moeder werd van zijn onechte dochter Alisia te Californië). Generaal Humberto Mariles wordt beschouwd als een van de eerste Mexicaanse drugsbaronnen. In 1964 ging hij wegens moord de cel in. In 1972 werd de vermaarde springruiter, die in 1948 een gouden medaille won op de Olympische Spelen, in Parijs opgepakt toen hij met leden van de Corsicaanse maffia (The French Connection!) 62 kilo heroïne van Parijs via Amsterdam naar Mexico wilde smokkelen voor de Amerikaanse markt.

Sluiten wij gepast af met een zangeres - gelijk de onbekende Duitse moeder van Alicia de Bielefeld - die zo mooi het verlangen naar Mexico kon vertolken.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander