Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Speculeren met oranjekapitaal
Ton Biesemaat

'De Tand des Tijds' ligt voor me. 'Historisch Tijdschrift', 'Postkrant voor Nederland'. Het is een print van de editie zaterdag 13 november 1982. En 'De Tand des Tijds' meldt: '1 miljoen gulden rente per minuut' voor de familie Van Amsberg. Nu ben ik geen financieel expert. Ik kan u slechts verwijzen naar het digitale nummer van 'De Tand des Tijds', deel 1 en deel 2 van de column door een zekere P.W.J. Van Hassel. Ik ben benieuwd wat financieel-economisch onderlegde lezers te melden hebben over die 27 jaar oude berekening.

Ik zal eerst maar weer eens wat herhalen en terugvallen op wat ene Ronald Plasterk berekend heeft betreffende het Oranje-kapitaal. Dat heb ik al eens eerder op deze site gepubliceerd. De minister komt uit op € 9 miljard. Maar in de commentaren bij dat artikel is er al weer kritiek op de berekening van ß-Plasterk door Bob de Jong. Bob de Jong komt uit op een vermogen van 140 miljard gulden. Een stuk minder dan het duizelingwekkende en niet te bevatten bedrag dat in 1982 door 'De Tand des Tijds' werd berekend maar 140 miljard gulden is voor mij in elk geval ook niet te bevatten.

Nu kan de familie wat mij betreft van de conservatieve Plasterk-schatting van negen miljard ook gelijk het meeste inleveren. Want dat kapitaal is door de koning-koopman Willem I en zijn criminele erfgenamen bij elkaar geroofd over de ruggen van zijn arme landgenoten en niet te vergeten uitgebuite inlanders in majesteits koloniën. Al dat criminele vermogen van 9 miljard, 140 miljard kan linea recta onze schatkist in en voorlopig zijn we uit de zorgen.

De zakjapanner van Plasterk, de spreadsheet, het telraam. Als ik er verstand van had dan tikte ik geen stukjes voor een korst droog brood. Dan was ik wellicht ook een vette accountant of belastingadviseur voor obscure Noordeinde-stichtingen van de familie Van Amsberg. Hoewel - als ik er zo over nadenk - vanwege de belastingvrijstellingen zal het beroep van belastingadviseur alweer minder emplooi vinden bij de familie. De familie zet de belastingdienst wel in om tegenstanders zoals Edwin de Roy van Zuydewijn het leven zuur te maken. Dat dan weer wel.

Omdat ik van cijfers en vooral cijferen zo weinig verstand heb, dook ik maar eens in de boeken om het startkapitaal van de maffiosi te herleiden toen die koopman-koning Willem I het loodje legde. Dan hebben we toch een uitgangspunt, zullen we maar zeggen. Volgens het obscure blaadje 'Tand des Tijds' uit 1982 was elk miljoen van Willem I in 1982 om en nabij de 378 miljard gulden waard. Ik durf het nauwelijks op te schrijven! 12 december 1843 liet de hemelende Willem aan nummer II een familievermogen na van ruim 240 miljoen gulden. Althans dat zegt Fré Morel in zijn boek 'Van Oranje Stadhouders tot IJzeren Kanselier' (blz. 184 – Papieren Tijger 2007).

Daarna 'Het Oranje-kapitaal' van Philip Dröge er nog eens bij gepakt. De drie kids van Willem I krijgen elk voor zo'n 10 miljoen gulden aan waardepapieren en gelden. Alles belastingvrij, maar dat wist u al. De rebelse en republikeinse 19e eeuwse journalist Eilert Meeter heeft het over een ons al bekend vermogen van 240 miljoen gulden. Maar zo'n oproerkraaier vertrouwen we niet. Dröge zegt op bldz. 50 van zijn boek dat conservatievere schattingen uitgaan van 100 tot 120 miljoen gulden.

Ik vond een berekeningsprogramma van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, een gerenommeerde wetenschappelijke organisatie. Dus laten we de conservatieve berekening van het vermogen van Willem I dat hij naliet er eens op los laten. Daar gaat -ie dan: 100 miljoen gulden gedeeld door de euro is voor het gemak € 50 miljoen. Komen we uit op € 1.031.301.233,31. Nu weten we hoe die rare Quote onlangs aan de schamele € 800 miljoen voor de familie kwam! Ze gebruikten gewoon de IISG-calculator?! Maar heeft Quote dan nooit gehoord van beleggen en rendement?

Willem II en Willem III gooiden de pecunia's met bakken weg, maar verdienden ook weer bakken met geld. Dan krijgen we de spaarzame Willemien die alleen wat centen kwijt is aan de chantagegevalletjes rondom haar 'varkens Heintje' oftewel Hendrik. Juul en Benno zijn ook niet echt veel geld kwijt geraakt, het criminele vermogen is door de acties van zur Lippe waarschijnlijk alleen maar flink aangegroeid. Die uitkeringen aan de Bernhard-bastaarden kon Bruintje best trekken. Is het dan onredelijk dat WimLex en Máxima eens van de rente per minuut wat landaankopen doen? Waar moeten ze anders het geld aan uitgeven? Met shoppen in Milaan lukt dat zelfs een Argentijnse jetsetprinses niet. En dan nóg accepteert deze uitvretersfamilie zonder blikken of blozen een uitkeringsverhoging van hun lakei Balkenende maar al te graag.

Ik vrees toch dat als de bronnen rondom het vermogen van Willem I gelijk hebben het oranjekapitaal ondanks de recessie is opgestuwd tot ongekende hoogte. Ik laat me graag overtuigen door naïeve blaadjes als Quote die veronderstellen dat de familie maar € 800 miljoen op haar rekeningen heeft staan. Maar vooralsnog ga ik er van uit dat de financiële problemen van Nederland opgelost zijn door middel van de confiscatie van het criminele vermogen van de familie Van Amsberg. Hebben we daar geen wet BIBOB voor?

Laat nu de financieel-economische stem des volks in de reactiemogelijkheid spreken! Calculeert u maar! Want zoals gezegd ik heb er geen verstand van, ik zwengel ook alleen maar een discussie aan.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander