Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

De schreeuw
Diogenes Sinopensis

Tegen degenen die mij iets aanreiken kwispel ik, tegen degenen die mij niets geven blaf ik, en schurken bijt ik.
Laërtius, VI/60

 

Ha! Diogenes de Kynikus heeft zich weer 'ns uitstekend vermaakt! Vorige week nog kon de intellectuele plebejer zich andermaal vrolijk maken om de zeer hooggeleerde Professor Doctor, die uitlegde hoe rampen zoals watersnoden, dijkdoorbraken en vuurwerkfabriekexplosies op gouden bordjes als vorstelijke spijzen worden opgediend. Vooral watersnoden zijn zeer populair, ha! Maar deze Sinopeër beseft dat hij met zijn tijd mee moet gaan, hij realiseert zich dat bidden sowieso geen zin heeft, al helemaal niet om koninklijk dagelijks brood, laat staan om een tienjaarlijkse watersnood - het bekt misschien lekker, maar het is het wel onzin.

Nu dan, bovenop de stompe naald gezeten in hartje Amstelodamum, hoog verheven boven de plechtige stilte der notabelen, met de kille ontzilte bries door zijn groezelige baard, spiedt de kynikus naar beneden. Daar ziet hij hoe de plichtmatig uitgestreken lange gezichten, die volgens hem onmogelijk nog op een pasfoto zouden kunnen passen, gedachten verraden die evenwel wegfladderen, ongeïnteresseerd, ongeïnspireerd, mee met de winden tot ver voorbij Pampus. 'Een totaal verhekt Agora', mompelt de Griek en laat een boer, 'de nemers ervoor en de gevers erachter'. Hij trekt zijn frygische muts wat verder over zijn oren, want het is guur daarboven. Wenn es den Kaiser juckt, so mussen sich die Völker kratzen. Voor twee minuten wordt de ethische meetlat van schuld en verzoening verlegd naar schande en eer.

 

Dodenherdenking 2010

En dan ineens, tussen het lachende krijsen van een verdwaalde meeuw, klinkt een heel andere schreeuw. Algehele beroering ontstaat en de menigte stuift uiteen. De koele bries verandert in een zinderende hysterie, en boven het rumoer galmen de nerveus tikkende naaldhakjes der aanzienlijken over het plein, op de hielen gezeten door de rinkelende medailles van de vluchtende kroonprins. De glimmende klep van zijn pet glijdt hem over zijn blonde lokken terwijl zijn vrouw pardoes een kind omver duwt.

Zou Diogenes een buik van enige substantie hebben gehad, dan had hij er nu gaarne mee geschud! Daarom slaat hij zich maar op de knieën van de pret. De dolgedraaide Socrates heft zijn staf en roept schaterend naar beneden: 'Geen populariteitsindices meer, maar zieligheid wordt de nieuwe maatstaf voor de miserocratie van Arausio! Voorwaar, zo zeg ik u: let op de peilingen! Let op de peilingen!'

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander