Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Risico analyse
de webredactie

Tijdens de huidige verkiezingsperiode zijn er voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) kennelijk redenen om enkele lijsttrekkers te beveiligen: Cohen, Halsema, Rutte en Pechtold worden bij publieke optredens begeleid. Hun beveiligers zullen bij publieke optredens niet direct naast hen lopen, zoals bij Wilders, maar ze zullen wel zichtbaar zijn. Bij een risicoanalyse worden bedreigingen benoemd, de kansen ervan berekend en tenslotte bepaald wat de schade zou zijn als zo'n bedreiging zich daadwerkelijk manifesteert. Volgens hoofd-coördinator Akerboom zijn er geen concrete aanwijzingen voor gevaar, maar hij houdt wel rekening met ongeregeldheden.

Er zit ook een andere kant aan het verschijnsel beveiliging dat appelleert aan gevoelens van ijdelheid. Wie beveiligd wordt doet er kennelijk toe, lijkt daarbij de gedachte. Zo kan bijvoorbeeld een beroemde artiest zich, bij wijze van een beetje pocherig sieraad, laten omringen door een paar gorilla's met een snoertje in hun oor. In dit verband woedde er enkele jaren geleden ook een discussie in de Tweede Kamer, waarbij toenmalig minister Donner meende dat de beveiliging van individuele parlementariërs volgens hem geen statussymbool zou mogen worden. Zoals weinig voedsel op een groot bord een delicatesse suggereert, zo werkt dat blijkbaar ook met beveiliging. De grootste non-valeur die omringd door een cordon bezonnebrilde kleerkasten over straat gaat kan op zo'n manier de boodschap afgeven heel erg belangrijk zijn. Dat wil zeggen, de indruk wekken dat anderen er blijkbaar belang bij zouden kunnen hebben hem iets aan te doen, door bijvoorbeeld een aanslag te plegen of hem te ontvoeren.

Nu is dé leverancier van status - maar dan ook werkelijk van niets anders dan louter en alleen status - de koninklijke familie. Aan de buitenste ring bevinden zich nog wat relatief onbeduidende rijtjeshuisprinsesjes, maar in het centrum van deze streng hiërarchisch geordende concentrische statusringen bevindt zich de Goddelijk Uitverkoren Derzelve. Status kan zich in deze hemelse regionen zowaar verstoffelijken, bijvoorbeeld in de vorm van onderscheidingen, lintjes en medailles. Gewone burgers - alsof er andere bestaan - kunnen bijvoorbeeld officier in een of andere orde worden, maar zelfs de bakker op de hoek van de straat kan in status worden verheven door het predikaat 'Hofleverancier' toegekend te krijgen. Wanneer het 'de majesteit behaagt' heft zij haar toverstaf en - poef! - zo kan het gebeuren dat u bij de supermarkt bij de kassa ineens achter een heuse ridder staat.

Als er dus één familie is die graag koketteert met het beveiligingssieraad, dan is het de familie Van Amsberg wel. Nadat ze als gevolg van de zieligheidsindex na de rampzalig verlopen Apeldoornse koninginnedag vorig jaar kortstondig in populariteit gestegen waren, hebben ze dat in de periode daarna eigenhandig en zeer grondig weer de vernieling in geholpen. Om hun geschonden aanzien weer enigszins op te vijzelen worden thans alle beschikbare middelen ingezet, waarvan uiteraard op deze website uitvoerig verslag wordt gedaan. Daarbij is de familie werkelijk niets te dol, zolang het maar aandacht genereert en statusverhogend werkt. Nu men toch de grenzen van het lachwekkende inmiddels ruimschoots heeft overschreden, kan dit er ook nog wel bij: ter gelegenheid van de herdenkingsbijeenkomst op 29 april aanstaande, wordt de familie dérmate zwaar beveiligd dat er gerede twijfel ontstaat of het ze daar in die paleishokken nu definitief in de bol is geslagen.

Uit veiligheidsoverwegingen krijgen alle bejaarden van verzorgingshuis 'De Loohof' in Apeldoorn huisarrest1. Zorgvuldige analyses van de DKDB hebben namelijk uitgewezen dat het risico te groot is dat een seniele hoogbejaarde wel eens door zou kunnen slaan en de kroonprins mogelijk met zijn rollator te lijf zou kunnen gaan. Of de agressieve republikeinse kanariepiet van oma Greet zou zich mogelijk willen nestelen in het vorstelijke kapsel van de goddelijke majesteit. Daarom krijgen de bejaarden beeldschermen op hun kamers om toch nog wat van het bezoek te kunnen zien.

Het is kennelijk nog steeds niet tot die trieste zelfgekroonde hoofden doorgedrongen dat hetgeen ze aan de ene kant statusverhoging moet opleveren, hen aan de andere kant tezelfdertijd weer onsterfelijk belachelijk maakt. Het zou vrolijk zijn als het allemaal niet zo treurig was.

 

 


1 Lees vooral ook de reacties bij dit artikel

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander