Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Republigein
de webredactie

De grootste wolken zijn inmiddels opgelost, en terwijl het laatste stof neerdwarrelt begint zich het Haagse kraterlandschap af te tekenen. Sommige partijen blaken van zelfvertrouwen, voelen zich als uit de as herrezen, terwijl anderen juist hun wonden likken, en als verkopers van de daklozenkrant proberen zij naast de Hema hun verkiezingsprogramma te slijten. Aan de ene kant zijn kopstukken vervangen door nog veel grotere die het politieke zwaartepunt van de ene op de andere dag hebben weten te verleggen, terwijl elders die juist zijn vervangen door tragische vreemde schimmen die bedremmeld met hun schepje en emmertje naast de zandbak staan omdat zij niet mee mogen spelen.

 

Moraalridders, 23 maart 2010

In de diepste spelonken van Femkes partijprogramma staat ergens nog in een rots gekrast dat het staatshoofd gekozen behoort te zijn en dat tot die tijd de koning uitsluitend ceremoniële taken zou mogen vervullen, zonder te beseffen dat er dan geen weg terug meer zal zijn. Femkes naam prijkt weliswaar op de lijst van het chique Republikeins Genootschap, maar dat is slechts voor de sier. Want wie haar rechtstreeks vraagt of Willem-Alexander nog steeds koning zou mogen worden krijgt - in plaats van dat zij met neergetrokken mondhoeken haar schouders ophaalt en antwoordt met de wedervraag 'ik zou niet weten waarom?' - een volmondig 'ja' te horen. Een 'ja' met de vanzelfsprekendheid van iemand die op zoek is naar macht en die begrijpt dat je je daarvoor moet schikken naar de bestaande structuren. Femke twitterde na de val van het kabinet:

    Voor iedereen die zich verheugt op een twitterverslag van mijn bezoek aan de koningin: sorry, dat is een VVD’er eens slecht bekomen. (Tweet van @FemkeHalsema, 8:59 AM Feb 23rd, 30.876 volgers).

Een republikeinse parlementariër zou zich helemaal niets aantrekken van die idiote gedragscode. Die zou juist opening van zaken geven, omdat zij met een lid van de regering heeft gesproken. Die zou juist demonstreren wat transparant bestuur is en gewoon vertellen wat ze daarnet met het staatshoofd besproken heeft, in plaats van - zoals Arend-Jan deed - met slappe knieën excuses aanbieden aan 'Hare Majesteit de Koningin' om vervolgens met de staart tussen de benen op te stappen. Om aan haar democratische plicht te voldoen, zou Femke dan juist volledige openheid moeten geven. Maar Femke is republikein voor de gein. Femke is een republigein.

 

En ach ja, dan het gedecimeerde clubje van Ewout en Ronald. De eerste richtte ooit het Nieuw Republikeins Genootschap op en de ander is woordvoerder koninklijk huis voor de fractie. Beide heren zijn eigenlijk-republikein, wat iets heel anders is dan republikein. Iemand die eigenlijk-republikein is, heeft redenen om anderen niet te hoeven winnen voor zijn of haar politieke standpunten. 'Hoe denk je over de monarchie?' - 'Nou, ik ben eigenlijk republikein, maar...' De wonderbaarlijke werking van het woordje 'eigenlijk', dat de betekenis van een zin onverbiddelijk in zijn tegendeel verandert. 'Eigenlijk' is de deurmat waar je ongewenste rommel onder kunt vegen. Je mag niet liegen, maar tegen de fiscus mag je eigenlijk niet liegen. Eigenlijk is het taalpartikel met de ingebouwde negatie: 'ik hou eigenlijk heel veel van je en zou eigenlijk wel met je willen trouwen, maar...' Zo is hun hele partij ook eigenlijk republikeins.

Na de rampzalig verlopen Apeldoornse koninginnedag in 2009 veerde de populariteit van het koningshuis even op, om vervolgens tot een ongekend dieptepunt weg te zakken. Niettemin sijpelt de eeuwige mantra als zou Nederland een monarchie willen door in alle haarvaten van het debat. Als 'eigenlijk'-republikein horen we Ronald dan pleiten voor een monarchie, maar dan eentje waar we aan de oppervlakte minder last van hebben en tot in lengte van dagen aan vast zullen blijven zitten. In het partijprogramma moet er een gekozen staatshoofd komen, dit in tegenstelling tot het verkiezingsprogramma. Als doekje voor het bloeden vindt Ronald nu dat de familie vanaf 2011 ook 'gewoon' belasting zou moeten gaan betalen. We hoeven ons alleen maar een blozende Roemer aan de onderhandelingstafel in te denken tegenover Cohen, met Wim Kok als formateur, en ons dan voor te stellen wat er van deze eis over zou blijven.

¶

Terwijl op de treinperrons een levensgrote Annejet glimlachend de burger de Nieuwe Waarheid over Bernhard toefluistert, ijsbeert de KVD - voorheen de RVD - radeloos en handenwringend door de paleisgangen: we laten Máxima op Hyves via een chat jongeren uitleggen hoe ze met geld moeten omgaan! En Beatrix is zielig, want zij krijgt een torenhoge rekening van de Eneco! Héél veel doller kun je het charme-offensief inderdaad niet maken, dat onderhand slapstick-achtige proporties begint aan te nemen. 'Uit de kraan met het rode dopje komt water met bubbeltjes en uit die met dat blauwe dopje gewone Spa, maar handen wassen doe je gewoon met champagne', tikt onze eigen Argentijnse Marie-Antoinette.

En juist als JP haastig wil gaan uitleggen wat de prinses eigenlijk bedoelde, ontfermt de KVD zich liefdevol.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander