Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Quote is onzin unquote
Ton Biesemaat

Iedereen doet altijd vreselijk opgewonden over de Quote 500, de rijksten van Nederland. Het is natuurlijk een hype die gebaseerd is op discutabele informatie. Het is natuurlijk heel simpel. Als je heel rijk bent beschik je over alle middelen om je vermogen weg te sluizen, te verdonkermanen. Ook Quote komt daar niet achter. Het slaat dus nergens op dat Quote de familie Van Amsberg kwalificeert als armoedzaaiers met € 800 miljoen vermogen, geen eens meer miljardairs.

Notabene zegt Quote dit ook zelf: 'Een grove schatting, want ook wij kunnen niet in de koninklijke portemonnee kijken en zeker niet in schimmige trusts op Guernsey.' Ik daag mister Quote Sjoerd van Stokkum uit. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in onze minister Plasterk die als rasechte beta in zijn tijd als Volkskrant-columnist het Oranje-vermogen becijferde.

We hebben daar al eens over geschreven maar de kracht van herhaling wil ik niet negeren: 'Hij [Plasterk] reageerde als toenmalig Volkskrant-columnist op 6 december 2002 op een uitspraak van Oranje-witwasser Professor Cees Fasseur. Die orakelde in Vrij Nederland over het vermogen van de Oranje-clan: 'Die onzinverhalen over Beatrix als rijkste vrouw. (...) Volgens de Duitsers hadden ze zestien miljoen bij elkaar gesprokkeld, en De Jong heeft dat sommetje nog eens overgedaan. Ik weet niet hoe er belegd is in de jaren veertig, vijftig, maar ik kan me niet voorstellen dat die zestien miljoen ineens zijn uitgedijd tot een fortuin van veertien miljard.' Plasterk haalde zijn zakjapanner er bij: 'Vijfenzestig jaar, rendement plus inflatie zeg eens 15 procent, start met zestien miljoen. Wat komt eruit: negen miljard! Dat komt aardig in de richting.' Zo stond het echt in de Volkskrant van Pieter Broertjes, voordat die twee jaar later Prins Bernhard oranjer dan oranjer waste.'

Beste hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum, lezen jullie wel eens Pro Republica of doen jullie eigenlijk wel jullie huiswerk goed bij Quote?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander