Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Pro Republica gedagvaard
het bestuur

Sommigen dachten dat het er nooit van zou komen, anderen verbaasden zich er juist over dat dit niet veel eerder gebeurd was. Wellicht herinnert u zich de kwestie van een half jaar geleden rond de krantenartikelen van Trouw en De Volkskrant, van wie wij een claim van vermeend opgelopen schade mochten ontvangen. Deze volstrekt onterechte vordering en het bovendien volledig uit de lucht gegrepen bedrag legden wij toen maar schouderophalend naast ons neer. Afgezien van een tussentijds schikkingsvoorstel, dat bovendien ook nog eens ver boven ons financieel vermogen reikte, hebben wij nadien niets meer vernomen. Iedereen leek te begrijpen dat het hier om ordinair 'republikeintje pesten' ging. Maar afgelopen vrijdag stond er dan toch - geheel onverwacht - een deurwaarder om een dagvaarding te betekenen. Over 10 dagen worden wij verwacht op de rechtbank in Den Bosch*.

 

U weet intussen wel hoe het spel gespeeld wordt: orangistische slippendragers pakken wij snoeihard aan en staan daarbij open voor elke discussie. Precies dát is namelijk ons doel, het openlijk ter discussie stellen van die rare monarchie met die omhooggevallen arrogante kapsonesfiguren, hun lachwekkende dikdoenerij met hun perverse misbruik van macht en publieke middelen en hun duistere politieke en financiële praktijken, plus ook nog eens al die kruiperige lakeien van deze zogenaamd zielige familie die zich zogenaamd niet kan verdedigen. Iedereen is hier welkom, voor- en tegenstanders vinden bij Pro Republica de gelegenheid om verbaal de degens te komen kruisen. Wij bestaan inmiddels ruim een half jaar en zijn zo uitgegroeid tot dé plaats voor republikeins denkend Nederland. Vanwege onze onophoudelijke stroom vlijmscherpe artikelen en analyses weet vrijwel iedereen onze website te vinden. Met een klein wendbaar clubje, een platte organisatie en korte lijntjes heeft Pro Republica samen met alle duizenden lezers reeds meerdere duistere zaakjes aan het licht weten te brengen. Dat is niet leuk, maar wél nodig - willen we althans Nederland ooit een beetje democratischer maken.

 

Hoe pak je zoiets als Pro Republica nu aan? Zo'n stelletje internet-klieren dat de hele oranjekliek onvermoeibaar op de huid zit? Ze hoeven immers maar een scheet te laten en Pro Republica zit er keer op keer meteen bovenop. Hoe reageert Jan Hoedeman op onze kritiek als wij zijn journalistieke integriteit openlijk in twijfel trekken door hardop de vraag te stellen hoe hij voor De Volkskrant verslaggever over het koninklijk huis kan zijn en tegelijkertijd (ex-)voorzitter is van het RVD-verlengstuk VVKH? Hoe reageert deze mede-ontwerper van de dictatoriale mediacode die de pers eenzijdig wordt opgelegd? En hoe reageert Trouw op Ton Biesemaats advies hem strafrechtelijk te vervolgen omdat hij wijlen Bernhard zur Lippe openlijk een landverrader noemt? Reageren ze op inhoud? Gaan ze inhoudelijk in op onze argumenten en kritiek? Nee, ze kijken wel linker uit. Waarom zouden ze al die risico's nemen? Het kan namelijk véél gemakkelijker: zo'n klein clubje vervelende republikeinen die onophoudelijk de dingen gewoon bij de naam blijven noemen kun je veel eenvoudiger aanpakken. Ze zijn namelijk straatarm, dat begrijpt toch iedereen? Met die paar tientjes contributie kunnen ze ternauwernood die akelige website van hun in de lucht houden; al drie keer moesten ze bandbreedte bijkopen vanwege al dat verkeer. Zowat half Nederland komt bij hun dagelijks over de virtuele vloer en de roep om een republiek wordt steeds luider. Lastig, en al helemaal als je midden in een charme-offensief zit waarvoor je eerst je hersens moet laten amputeren. En al helemáál lastig tijdens de huidige verkiezingskoorts, waar enkele politici zowaar hardop durven suggereren om die bemoeizieke mevrouw Van Amsberg nu eindelijk eens een keertje buiten de formatie te houden. Dus pak je die lastige Pro Republikeinen niet op inhoud, maar gewoon in hun portemonnee. Veel simpeler, en zonder enig risico sla je ze als een vervelende mug plat tegen de muur. Probleem opgelost.

Wat nu? We hebben geen idee, hopelijk u wel. Een advocaat wil € 5.000 vooruit betaald hebben voordat hij überhaupt zijn pen oppakt, laat staan dat we geld hebben voor de vordering. We gaan er natuurlijk wél heen, en als meneer of mevrouw de rechter ons toestaat zullen wij de volkomen onterechte en uit de lucht gegrepen buitenproportionele vordering weerleggen. Daar hoef je echt geen rechten voor gestudeerd te hebben. U allen bent uiteraard meer dan welkom. Reageren doet u zoals gewoonlijk onder dit artikel, serieuze oplossingen mailt u naar .

* Voor en na de Bataafse Republiek ook wel deftig als 's-Hertogenbosch aangeduid.

Download hier de gehele dagvaarding (PDF)
pag. 1 pag. 2 pag. 3 pag. 4 pag. 5
pag. 6 pag. 7 pag. 8 pag. 9 pag. 10
ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander