Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Pro Republica genomineerd voor beste politieke weblog 2009
het bestuur

Tja, zo snel kunnen die dingen gaan. Zo ben je nog een actieve Brabantse afdeling van het Nieuw Republikeins Genootschap, en na verzelfstandiging word je enkele maanden later genomineerd om mee te mogen dingen naar de titel voor beste politieke weblog van Nederland. Een klein wendbaar enthousiaste groepje mensen met een idee,- eigenlijk zijn dat alle ingrediënten. Of wij na deze luttele maanden deze eervolle nominatie verdiend hebben weten we niet, maar dat vinden we ook minder relevant. Wél van belang is de vaststelling dat dit eenvoudige idee - onze belachelijke monarchie ter discussie stellen - kennelijk een steeds grotere groep Nederlandse burgers aanspreekt. Inderdaad, burgers, mensen die zich geen onderdaan (wensen te) voelen en weigeren zich als zodanig te gedragen.

De explosieve groei van het aantal leden en steunbetuigingen, de pro-actieve houding van de inmiddels duizenden dagelijkse lezers, het creatief meedenken van bezoekers over hoe de overgeprivilegieerde familie Van Amsberg onophoudelijk op de huid gezeten kan en moet worden, scherpzinnige leden die onvermoeibaar de veelal kruiperige pers aanschrijven inzake misstanden rondom ons koningshuis, vrije geesten die de hypocrisie van menig volksvertegenwoordiger genadeloos aan de kaak stellen en ter verantwoording roepen - het lijkt allemaal zo simpel, en dat is het gelukkig ook. Het geheim is, dat er geen geheim is. Een gekozen staatshoofd is gewoonweg niet teveel gevraagd, en die mening zijn blijkbaar velen met ons toegedaan. Cynici duiden onze activiteiten als intellectueel gekanaliseerde frustratie, anderen vinden in Pro Republica een vertrouwd dorpsplein waar het bij geestverwanten prettig stoom afblazen is. De motieven waarom u ons met uw bezoek vereert zijn persoonlijk, het belangrijkste is dát u er bent om het kooltje gloeiend te houden.

U, de lezer, u bent het die ons stimuleert om door te gaan. U bent het die samen met ons, onafhankelijk, met open vizier, geheel op eigen kracht en met chirurgische precisie de oranje-franje herbenoemt en een nieuwe begrijpelijke duiding geeft. Gezamenlijk werken wij aan de demystificatie en de desacrificatie van een hinderlijk middeleeuws bestuurlijk relict. Maar zelfs met een feilloos gevoel voor recht en onrecht, voor waarheid en boerenbedrog hebben wij - wij allemaal - niettemin nog een zware weg te bewandelen. De familie heeft immers eeuwenlange ervaring met subversie van hun dwingelandijen en weet wel raad met 'ons soort' mensen. Toch zijn wij ervan overtuigd dat uiteindelijk de zachte krachten zullen overwinnen; dat de dag nabij is waarop wij samen met u het glas heffen om Pro Republica op feestelijke wijze te kunnen ontbinden.
Gutta lapidem cavat, non vi sed saepe cadendo: 'De druppel holt de steen uit, niet met geweld, maar door keer op keer te vallen'.

Wij danken u allen zeer.

Namens het bestuur Pro Republica,
Wil Verhoef-Van der Kaap

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander