Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Poltergeist
Ton Biesemaat

Op de website van HP/De Tijd liep een serie artikelen over de occulte praktijken van prinses Christina. Haar occulte nieuwsgierigheid zou gewekt zijn toen ze nog op De Horsten te Wassenaar woonde. Het huidige verblijf van Willem-Alexander en Máxima. Naar eigen zeggen trof de redactie van HP/De Tijd het verslag over de hocuspocus van Christina van Lippe aan op de deurmat. Men benadrukt zelf dat men niet weet of het fictie, nonfictie is dan wel op feiten berust. Christina zou op De Horsten onder andere 'vreemde geluiden' hebben gehoord, wat in soortgelijke gevallen ook wel als een Poltergeist geduid zou worden. Daarnaast zag zij bijvoorbeeld opeens de vleugel boven de grond zweven. Na haar scheiding van Jorge Guillermo en het vertrek uit De Horsten zou Christina haar paranormale gaven verder hebben ontwikkeld. Zo zong ze mee op een CD die in Nederland werd uitgebracht door een Amerikaans new age-echtpaar met mystieke Sanskriet-Hindoe gezangen. Ook werd in 1999 Máxima langs tante Christina in New York gestuurd, want de familie schijnt volgens het HP/De Tijd-verslag blind te varen op het medium Marijke - sorry - Christina. Christina zou al eerder de tandartsdochter Emily Bremers paranormaal hebben afgekeurd. Emily was volgens de zieneres ongeschikt voor opper-barbiepop van het sprookjespark Nederland. Mevrouw Zorreguieta zou door Christina met medewerking van gene zijde echter wél zijn goedgekeurd.

De serie op de website van HP/De Tijd is na zes delen plotseling gestopt, maar de redactie verzekerde ons dat de serie weer opgepakt zou worden zodat we ons hopelijk kunnen verheugen in nog meer magisch-realistische vertellingen. Bij navraag bij de redactie van HP/de Tijd bleek dat de voormalige hoofdredacteur Jan Dijkgraaf weet wie de auteur van deze tijdelijk stilgelegde serie is, die zich verschuilt achter het pseudoniem Harry Dexter. Dus HP/De Tijd was een beetje aan het jokken toen men op de website suggereerde geen idee te hebben wie de auteur was. Jan Dijkgraaf wilde de ware identiteit van de auteur aan ons niet onthullen. Op onze enigszins insinuerende suggestie dat hijzelf de auteur zou zijn, kwam een zeer stellige ontkenning. Gezien de gedetailleerde informatie die wordt gegeven in deze serie denkt Pro Republica niet dat we hier te maken hebben met 100% fantasie. Daarmee zou Jan Dijkgraaf, die naar de nieuwe omroep van GeenStijl PowNed is overgegaan, zijn naam als bladenmaker trouwens ook nodeloos te grabbel gooien. Maar heeft met het vertrek van 'lefgozer' Jan Dijkgraaf dan HP/De Tijd minder brutaal gemaakt? Is daarom de onthullende serie openbaringen over Christina (voorlopig) gestopt? Een duidelijk antwoord daarover kregen we noch van Jan Dijkgraaf, noch van de HP/De Tijd-redactie.

Voor mij was de serie echter aanleiding om eens wat dieper in de geschiedenis van het Wassenaarse landgoed De Horsten te duiken. In de 19e eeuw behoorde De Horsten tot het grotere aaneengeschakelde landgoed 'De Paauw', dat was aangekocht door prins Frederik, tweede zoon van koning Willem I. Deze prins Frederik was met zijn broer en vader terecht gekomen in onder meer Berlijn aan het Pruisische hof. De kleine Frederik sprak daarom tot aan zijn binnenkomst in het vaderland als strijdend Pruisisch militair tegen Napoleon geen woord Nederlands. Aan het Pruisische hof kreeg hij onder meer les van de beroemde militair-theoreticus Von Clausewitz. Na de noodlottige vestiging van het koninkrijk der Nederlanden trouwde de jongere broer van Willem I met Louise van Pruisen, een jongere zus van de latere Duitse keizer Wilhelm I. Frederik maakte zich als echte Pruis verdienstelijk in de Tiendaagse Veldtocht tegen de opstandige Belgen, maar hij voelde zich, vanwege het plunderen van het rijke Nederland, liever ook niet al te veel Pruisisch. Daarom nam hij geen genoegen met de erfenis van de waardeloze Nassause bezittingen in Duitsland, eveneens weigerde hij later het hem aangeboden koningschap van Griekenland. Prins Frederik bleef lekker op zijn landgoed De Paauw wonen en jagen waar De Horsten deel van uitmaakte.

In 1816 was prins Frederik grootmeester geworden van de Nederlandse vrijmetselaars, een functie die hij, vanwege de hoge leeftijd die hij bereikte, maar liefst 65 jaar lang zou vervullen. Frederik zou zelfs nog de doop meemaken van Wilhelmina, of ze nou dochter van Willem III was of niet! Frederik was hoogst geïnteresseerd in de vrijmetselaars en andere occulte genootschappen. Hij schonk aan de loge het Haagse stadspaleis aan de Fluwelen Burgwal en bovendien kregen de vrijmetselaars Frederiks bibliotheek bestaande uit circa 6000 titels. In die bibliotheek zijn boeken te vinden over de Rozekruisers, Illuminati, uiteraard de Vrijmetselaars en andere geheime genootschappen. Via allerlei omwegen heb ik een enigszins verouderde ledenlijst van de Vrijmetselaars in handen gekregen en ik kan u, geachte lezer, met de hand op het hart verzekeren dat de broeders inmiddels vrij zijn van oranje smetten. Na de dood van prins Alexander, de jongste zoon van Willem III, heeft er geen oranje meer leiding gegeven of zelfs maar deel uitgemaakt van de broederschap. Ik ontmoette zelfs enkele jaren geleden in het journalistieke milieu een persoon die naar eigen zeggen hoog in de vrijmetselaarsboom zat. En hij kon betiteld worden als een rabiate oranjehater.

Of prins Frederik verantwoordelijk is voor de Poltergeist van Christina op De Horsten is hier niet bevestigen. Ons onderzoek is inmiddels wel dieper doorgedrongen in deze duistere wereld maar nog lang niet rijp voor publicatie. Dus blijf afstemmen op Pro Republica en ondersteun via gulle giften ons moeilijke doch noodzakelijke werk!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander