Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Poch en Zorreguieta
Ton Biesemaat

Er is weer een relletje rondom Julio Poch. U weet wel, de Transavia-piloot die in Spanje werd gearresteerd vanwege medeplichtigheid aan het vermoorden van Argentijnse burgers. Als luchtmachtpiloot zou hij hebben meegewerkt aan zogenaamde dodenvluchten waarbij vermeende tegenstanders van de Videla-dictatuur in gedrogeerde toestand boven zee uit vliegtuigen werden gegooid.

We weten niet of de beschuldigingen tegen Julio Poch op waarheid berusten, dat is een taak voor de Argentijnse rechter. We weten ook niet of Julio Poch liegt als hij ontkent ooit betrokken te zijn geweest bij dodenvluchten. Hij heeft wél erkend luchtmachtpiloot te zijn geweest ten tijde van het Videla-regime. Dus in elk geval stond hij welwillend of tamelijk onverschillig ten opzichte van het vermoorden van burgers, anders was hij geen luchtmachtpiloot geweest want in dat geval had hij wegens morele bezwaren ontslag genomen. Blijkbaar stond hij achter de toen ook al bekende methodes van zijn collega's. Of anders - wat hem ook niet ontslaat van morele schuld - interesseerde het hem niet of nauwelijks en dacht hij wellicht alleen maar aan zijn leuke beroep, maandloon en pensioen. Eerst wilde Poch niet aan Argentinië worden uitgeleverd en nu ineens weer wel. Hij zegt zijn onschuld te kunnen aantonen. Hij bedoelt dan waarschijnlijk dat hij zijn onschuld wil aantonen aan het niet-deelnemen aan de dodenvluchten. Schuldig is hij al lang vanwege zijn onaanzienlijke deelname aan de dictatuur.

Nu heeft de dochter van Julio Poch een brief geschreven aan de dochter van die andere actieve medewerker aan de Argentijnse dictatuur. Een brief aan iemand die zoiets Middeleeuws als koningin of kroonprinses van Nederland dreigt te worden. We hadden al eens een SS'er en landverrader als kroonprins, een gemankeerde drager van een fout uniform die zonder stropdas in de ontwikkelingshulp ging en nu krijgen we - de onverschaamdheid! - een dochter van een heuse oorlogsmisdadiger als sturende kracht achter WimLex. Hoe groter de leugen des te meer geloven de mensen in het sprookje. zo lijkt het wel.

Dochterlief Poch heeft Máxima per brief gesmeekt om haar invloed aan te wenden, zodat de voormalige Transavia-toeristenvervoerder niet tot aan zijn dood in een Argentijnse kerker verdwijnt. Julio Poch zelve oreert in De Telegraaf: 'Maar net zo min als meneer Zorreguieta had ik iets van doen met executies of verdwijningen..' Hoe weet Julio Poch dat pappa Zorreguieta niets te doen had met executies of verdwijningen? Julio Poch gooit gewoon een aanname De Telegraaf in. Maar net als bij het morele verzaken van heer Poch ten tijde van de Videla-dictatuur kunnen we die invalshoek loslaten op Jorge Zorreguieta. Aanblijven als luchtmachtpiloot terwijl onschuldigen uit vliegtuigen van diezelfde luchtmacht worden gegooid is één ding. Iets anders is een zeer belangrijke vertegenwoordiger te zijn van de belangrijkste economische macht in Argentinië: de grootgrondbezitters die het belangrijkste exportproduct van Argentinië, agrarische producten, in handen hebben. Die grootgrondbezitters en hun vertegenwoordiger Zorreguitea zijn met de militairen te beschouwen als de architecten van de staatsgreep die de bloedige Videla-dictatuur vestigden. Daarna trad Zorreguieta openlijk toe als staatssecretaris van landbouw tot de militaire dictatuur.

Wanneer Julio Poch in De Telegraaf zegt dat pappa Zorreguieta niets van doen had met executies of verdwijningen vergist hij zich. Het zou dezelfde denkfout zijn als om te zeggen dat in het Derde Rijk minister van propaganda Goebbels niet verantwoordelijk was voor executies en verdwijningen. En laten we wel zijn, ook Albert Speer, minister van munitie en bewapening, werd ondanks dat hij inzag fout te zijn geweest tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegenwoordig wordt men aangevallen als je vergelijkingen maakt met de afschuwelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar in het geval Jorge Zorreguieta lijkt mij die parallel eenvoudig te trekken. De Argentijnse militairen en de hun ondersteunende machtscentra waar Zorreguieta vertegenwoordiger van was maakten dan geen miljoenen maar duizenden slachtoffers. Alleen het cijfer verschilt... Zorreguieta is de Speer van de Argentijnse junta geweest. Met als enig verschil dat Speer schuld bekende, en Zorreguieta niet.

Professor Baud mocht een rapportje schrijven over Zorreguieta's betrokkenheid bij de dictatuur. Conclusie: Zorreguieta was niet persoonlijk betrokken bij de verdwijningen van de tegenstanders van het regime maar hij moet er wel van hebben geweten. Zo lusten we er nog wel meer,- zoals bovenstaand uiteengezet.

Wat zouden we met z'n allen gezegd hebben als een zoon van Albert Speer met Beatrix trouwde? Waarschijnlijk niet eens zoveel, want in Nederland is men wel wat gewend, die kan je van alles wijs maken. Geef hem of haar maar brood en spelen. Elk volk krijgt het staatshoofd dat het verdient. Met het verschil dat het beschaafde buitenland het staatshoofd kan wegstemmen of dat op zijn minst geen personen uit besmette schoonfamilies zich in de royal inner circle bevinden. Dat kan alleen in Nederland.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander