Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Peper
de webredactie

Je kunt veel van de monarchie zeggen, maar het houdt je wel van de straat. Meestal erger je je groen en geel en soms rol je van de ene verbazing in de andere. Overigens bedoelen we hier met 'de monarchie' niet alleen de Van Amsberg-operette plus de aangetrouwde kliek, maar het hele conglomeraat inclusief de kruiperige politici en de naar-de-mond-pratende pers. Binnen de politieke arena is er weliswaar niet veel veranderd, maar om daarover van gedachten te wisselen ontmoeten wij elkaar op 12 december in Nieuwegein.

Binnen de pers is daarentegen juist heel veel veranderd. Journalisten die vroeger bij het horen van het wilhelmus als een geconditioneerde Pavlov-reflex meteen met hun hakken tegen elkaar stonden, uiten nu openlijk kritiek. Interessant is de verschuiving die daarbij is opgetreden: de boulevard-achtige pers, die traditioneel als spreekbuis fungeerde voor het orangistische hoi polloi, verschuift inhoudelijk steeds meer naar republikeinse zijde. Hun oorspronkelijke functie - het voeden van deze hysterische sentimenten - wordt thans verzorgd door het journalistiek inmiddels reddeloos gecorrumpeerde koppel Remco Meijer en Jan Hoedeman van De Volkskrant.

Hun plaatsen zijn sinds enige tijd ingenomen door de twee uitstekende verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl, die tenminste durven te zeggen waar het op staat. Gisteren berichtten zij over een nieuw ingezet charmeoffensief,- wat ons betreft overigens een wat ongelukkig gekozen term voor dit specifieke geval. Onder een charmeoffensief verstaat Pro Republica de mechanisch uitgevoerde baniliteiten zoals het wuiven vanaf een schuitje of het staatshoofd met verstandelijk gehandicapten een taart laten bakken, nadat er weer eens één of andere stiekeme rotstreek van hun aan het licht is gekomen.

Machangulo, waar meneer Van Amsberg jr. naar eigen zeggen wakker van ligt, bungelt er een beetje onbeholpen bij. Terwijl er nog een verzoek voor een spoeddebat ligt plus nog wat kamervragen, meende de vastgoedonderneming Machangulo SA er goed aan te doen intussen te werken aan het negetieve beeld dat rondom het project is ontstaan. Waar ze echter nu mee op de proppen komen grenst aan het ongelooflijke: ze gaan rode pepers verbouwen en zich bekommeren om het welzijn van olifanten en zeeschildpadden.

Nu even serieus. Wie of wat denken ze daar wel niet dat ze voor zich hebben? Een stelletje hersendode randimbecielen of zo? Dat ze Balkenende op 8 oktober tijdens het debat lieten jokken als zou de AIVD wel degelijk onderzoek gedaan hebben naar het Mozambikaanse schiereiland, is al beledigend genoeg. Maar dat was tenminste nog een leugen van enig niveau. Maar als er gevraagd wordt naar de onafhankelijkheid van de kroonprinselijke stichting, of als er verder aangedrongen wordt naar het angstvallig achtergehouden rapport van Alesandra Soressina, wat gaat de premier dan antwoorden? Dat ze intussen mooi wél een zeeschildpaddencrèche hebben opgericht?

We spreken over een tot op het bot corrupt land, over evidente financiële malversaties, over mensenrechten die met voeten worden getreden. Over een project dat - hopelijk theoretisch - geheel en al verkocht zou kunnen worden aan iemand als Kadhafi terwijl meneer Fentener zijn mond er vanwege persoonlijke belangen over zou kunnen houden. Dáárover hebben wij het. Wij hebben het over ons beoogd staatshoofd dat hier vuistdiep in zit. En wat gaat de premier dan zeggen? Dat er een stichting tussen zit die intussen wél mooi rode pepers verbouwt om de olifanten te verjagen? Je gelooft het gewoon niet.

Deze weergaloos abjecte stompzinnigheden hebben meer weg van een slecht vertelde smakeloze mop. Een grap om van te huilen, welteverstaan. Waarschijnlijk krijgt Pro Republica via allerlei omwegen binnenkort eindelijk de beschikking over het mysterieuze rapport van Alesandra Soressina. Het eerste dat wij dan zullen doen is het integraal publiceren en vervolgens aan iedereen geven die het maar wil hebben. En als wij er het geld voor zouden hebben dan lieten wij er pamfletten van drukken en boven het Binnenhof uitstrooien. Dát willen wij namelijk wel eens meemaken:

  • 'Mevrouw de voorzitter, wij willen graag een commentaar van de premier over de schendingen van de mensenrechten zoals vermeld in het rapport van de Italiaanse biologe Soresina'.

  • 'Dank u wel, mevrouw de voorzitter. In de eerste plaats is dit niet het rapport dat indertijd aan het kabinet beschikbaar is gesteld en zullen hier een diepgaand onafhankelijk onderzoek naar laten instellen, en in de tweede plaats heeft de stichting van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje rode pepers verbouwd om olifanten mee te verjagen'.

'Rode pepers om de olifanten mee te verjagen...' Idioten.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander