Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Over de balk
de webredactie

Siet hoe dat Iorden luystert nae des blindemans lier: / Voor t’ghehoor meent hy te gheven niet een sier:
Maer Gauwert die loert nae zyn Tas int secreet, / en neemt het ghelt uyt, dat Iorden niet en weet.
> Klik om te vergroten

Natuurlijk wordt u d'r doodziek van. Wij ook, trouwens. Maar toch is er ook goed nieuws. Eerst maar even het slechte: er wordt ten behoeve van Hare Grajesteit weer eens ongegeneerd in de staatskas gegraaid. Nog geen week nadat de media - ten onrechte, overigens - jubelden dat mevrouw Van Amsberg het aan haar geschonken pleziervaartuig grotendeels zelf gaat onderhouden, krijgen we nu te horen dat het 'budget voor de privéreizen koninklijk huis' wordt gehalveerd. Jaja, we worden gewoon binnen een week voor de tweede keer besodemieterd. Ten eerste: het onderhoud aan de Groene Draeck blijft gewoon ten laste van het Ministerie van Defensie. De bijdrage van mevrouw Van Amsberg is namelijk eenmalig. Ten tweede: de € 4,3 miljoen waarvoor het regeringsvliegtuig vorig jaar verspijkerd is, werd wel degelijk voor en op verzoek van de Van Amsbergers gedaan. Het ministerie van Algemene Zaken laat immers nadrukkelijk weten dat de premier er 'op geen enkele manier bij betrokken was', terwijl het WOB-rapport meldt dat er een proefopstelling van de nieuwe vliegtuiginrichting is gemaakt in de koninklijke stallen. Zodoende hoeven de Van Amsbergers niet helemaal naar Schiphol te rijden om te testen of de nieuwe stoelen wellicht niet te hard zijn voor het koninkijke zitvlees. Alleen de proefopstelling kostte al € 103.317,64. Maar, zo haast de RVD te roepen, 'de verbouwing is níet op verzoek van de koningin verricht'. Nee, dan was het zeker op verzoek van Máxima of Willem-Alexander dat er nu vijf op maat gemaakte luchtbedden voor de lieve som van € 8.535 zijn geïnstalleerd, alsmede een compleet entertainmentsysteem. Oh ja, nu we tóch weer even lekker op andermans kosten aan het shoppen zijn: vergeet die speciaal voor de KBX gemaakte stof voor de stoelbekleding van Jacquard Weave fabric à € 14.500 niet.

Laat u niets wijsmaken: deze budgethalvering geldt voor de privévluchten. Iedereen weet dat het een koud kunstje is om van een privéreis een zakelijke reis te maken. Ontmoet ter plaatse een of andere hoogwaardigheidsbekleder of geef er eentje een lift en het heet ineens 'representatie' te zijn. Dus zakelijk, en dus ook niet ten laste van het privébudget. Nog afgezien van de vraag waarom in 's hemelsnaam de belastingbetaler überhaupt op zou moeten draaien voor privéreisjes van de familie, is er op dat zogeheten 'zelf betalen' ook nog wel een en ander af te dingen. Immers, 'zelf' betalen komt bij deze mensen op niets anders neer dan betalen van geld dat ze sowieso uit 's Rijkskas geschonken hebben gekregen. Okay, toegegeven, het kan natuurlijk ook betaald worden uit de winsten van een Aziatisch beleggingsfonds of van de rente op pappie's steekpenningen.
Overigens, de vluchten van mevrouw Van Amsberg senior zijn altijd in het openbaar belang, dus ook wanneer zij zich met het regeringsvliegtuig laat vervoeren om te gaan wintersporten. Wat het krantenartikel trouwens niet vermeldt: mevrouw van Amsberg geniet bij het gebruik van het vliegtuig voorrang boven ministers en staatssecretarissen. Dus als mevrouw wil gaan skiën in Lech en een minister moet naar een conferentie in het buitenland, dan wordt het regeringsvliegtuig gebruikt als vakantiecharter en moet de minister een ticket bij de KLM kopen. Zo werkt dat. En in de tweede plaats - wij zaten destijds zelf bij de commissievergadering en hebben het uit Eurlings' eigen mond vernomen - kan Willem-Alexander ook gratis van het regeringsvliegtuig gebruik maken mits dat ook in 'het algemeen belang is'. En wie bepaalt er of zo'n reisje in 'het algemeen belang' is? U raadt het al: zijn moeder.

Nu dan het goede nieuws. Het is schraal, dat is waar, want berichten zoals deze slingeren de burger heen en weer in een emotionele achtbaan van gelatenheid, verontwaardiging en woede. Het is aan niemand uit te leggen waarom, ook in deze nieuwe regeling, iemand als Máxima voor privédoeleinden gratis gebruik zou mogen maken van een regeringsvliegtuig. Maar, het wordt gehalveerd. Dat is weliswaar een doekje voor het bloeden, maar toch. Het goede nieuws is namelijk dat de familie niet aanbiedt om hun vliegprivileges te beperken, neen, het wordt ze afgenomen. We weten het, het gaat langzaam - véél te langzaam - maar het is het onvermijdelijke uithollingsproces van de monarchie. Net als een verwend kind dat je zijn speelgoed afpakt. Natuurlijk zouden wij deze verwende kinderen het liefst meteen al hun speelgoed afpakken, maar daarvoor zijn moediger politici nodig. Niettemin stellen wij ons voor hoe Balkenende met lood in de schoenen mevrouw Van Amsberg moest gaan vertellen dat het parlement wil dat er paal en perk gesteld wordt aan de privévluchten door haar en haar familie; de verhoging van hun uitkeringen had hij er immers ook voor haar doorheen gesleept. Waarschijnlijk heeft mevrouw wat gestampvoet, maar hóezeer de premier haar ook tegemoet wilde komen, dit kon écht niet meer.

Laat maar graaien, ze begrijpen nog steeds niet dat hun graaien in werkelijkheid graven is. Van hun eigen graf, welteverstaan.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander