Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Oude koek à la de Roy
Ton Biesemaat

Op de oude koek De Roy van Zuydewijn bijten de Van Amsbergers zelfs hun tanden stuk. Die hagelwitte jetsettanden, de oude en nieuwe koek blijft er toch aan vastplakken. Geen stilist, spindokter of PR-bureau die het er meer vanaf kan bikken.
Edwin de Roy van Zuydewijns werkzaamheden voor het Bouwfonds werden door een telefoontje van Eelco Brinkman op instignatie van Felix Rhodius, destijds directeur van het kabinet der koningin, getorpedeerd. Dat is dus de oude koek. Kunt u lezen in een artikel van mij d.d. 29 april 2008. Ik heb nadat dit gepubliceerd was mijn typoscript met interviews met Edwin de Roy van Zuydewijn aan de Volkskrant-redacteur John Schoorl gestuurd. Die komt nu met de oude oranje geglazuurde koek. Helaas zijn de urenlange interviews die ik met Edwin hield niet als audio te publiceren. De Amsterdamse recherche heeft die tapes in beslag genomen en zit er als een Noordeinder Oranje-kloek die haar kuikens beschermt bovenop.

Waar het natuurlijk omgaat is dat premier Balkenende met juridische prietpraat het onderzoek van ombudsman Alex Brenninkmeijer probeert te frustreren. U als Prorepublica-watcher kunt zelf wel bedenken waarom Balkenende nu weer deze onzalige brokkenpiloten-actie een half jaar geleden is gestart. Van een lakei met een foto van een internationale crimineel op zijn bureau kunnen we de gekste bokkensprongen verwachten. Het is je reinste Monty Python.

De uitspraken van Edwin de Roy van Zuydewijn in de interviews die ik met hem hield blijken voor wat betreft het Bouwfonds opmerkelijk goed te kloppen. Zo gaf Edwin af op de Bouwfonds-directeur Jan van Vlijmen. In zijn algemeenheid sprak hij bijvoorbeeld over het Bouwfonds in de trant van: "Huurpenningengeschillen over flats vlak bij het Kurhaus. Dat werd afgehandeld door twee Antilliaanse hitwomen. Women! Dat werd in geuren en kleuren en gierend van het lachen over tafels in restaurants over gesproken. Oh, ik ben even weg. Even sneeuwwitje halen."

Jan van Vlijmen van Bouwfonds werd door de Volkskrant-journalisten John Schoorl en Merijn Rengers ontmaskerd als één van de spilfiguren in de grootste vastgoedfraude (hoofdzakelijk rondom het Philips Pensioenfonds) die Nederland gekend heeft. Edwin werkte in zijn Bouwfondstijd nauw samen met deze Jan van Vlijmen. En ja hoor, zoals het hoort bij de koninklijke sprookjes is er ook weer een esoterische zijlijn te beschrijven. Margarita en Edwin deden namens Bouwfonds mee aan boeddhistische sessies om te 'gronden'.

Vermeend vastgoedfraudeur Jan van Vlijmen kocht van Felix Rhodius, de man die in opdracht van de Van Amsbergers de geheime diensten Edwin liet onderzoeken, een landgoed. Kortom er waren blijkbaar sterke banden tussen de toenmalige directeur van het Kabinet der Koningin en de directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. U kent nu wel mijn fascinatie voor geschiedenis en de netwerken die daar een rol in spelen. Daarom nog als uitsmijter een kleine beschouwing over het netwerk Rhodius.

Ik beschrijf dat netwerk in mijn serie Oranje Journaal Deel 27 – Raspoetin aan het hof. "Felix Rhodius heet de man die directeur van het kabinet van de koningin is. Het was op 1 februari 1945 dat Felix in Haarlem ter wereld kwam. Zijn geboortehuis beschikte over een spreekwoordelijk gespreid bedje. De familie van Felix was eigenaar van een bank die Prins Bernhard in de jaren vijftig nog wou opkopen. Uiteindelijk werd dat opkopen van de bank Rhodius Koenigs door verstandige lieden aan het hof op het nippertje voorkomen. Daarom tipte Bernhard maar zijn vrienden van de net als de Rhodius Koenigs dubieuze bank met een oorlogsverleden Labouchere. Labouchere nam na de gouden tip van Bernhard de Rhodius Koenigs over. Rhodius Koenigs was een vorstelijk gefinancierde onderneming van zulke Duitse industriemolochs als IG Farben en Degussa. Bovendien was de familie Rhodius nauw verwant aan de schatrijke Argentijnse graanbaronnenfamilie Bunge van de multinational Bunge&Born, die nog immer anno 2005 grote gedeeltes van Máxima's vaderland in bezit heeft." De rest kunt u hier lezen.Radio 2, 10 november 2009ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander