Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Oranjeverenigingen en uw belastinggeld
Ton Biesemaat

Na de dodenmansrit van Karst Tates op 30 april van dit jaar werden er allerlei festiviteiten georganiseerd door oranjevereningingen afgelast. RTL Nieuws publiceerde een lijst met plaatsen waar schadevergoeding is of wellicht zal worden betaald aan horeca en oranjeverenigingen. We gaan even de lijst af als het over oranjeverenigingen gaat. Want waarom moeten vrije burgers van dit land meebetalen aan schade die toevallig een clubje adepten van de familie Van Amsberg lijdt? Dus een oproep aan republikeinen in onderstaande gemeenten om in verzet te komen tegen deze verspilling van belastinggeld.

In het eens zo republikeinse stadje Hattem waar de patriot generaal Daendels vandaan kwam die samen met de Franse revolutionaire troepen stadhouder Willem V verjoeg is de vrije burger gedoemd € 14.769 te betalen aan de Hattemer Oranje Vereniging. Dat terwijl de Hattemer oranjevereniging op haar website pronkt met meer dan 50 sponsors. Maar Hattem besloot de bijna € 15.000 te doneren om de viering van Van Amsberg-dag ook in de toekomst te kunnen garanderen. Zo kunnen dus de republikeinse wortels wegrotten...

Op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland gaat de republikein voor € 12.651 het schip in voor zeven claims waarvan er zes afkomstig zijn van oranjecomité's. Het door God gegeven oranjehuis zit er bij de daar dominante protestantse kerken waarschijnlijk diep in de ziel verankerd.

Het Brabantse Dongen zou van ProRepublica een eremedaille moeten krijgen want het weigerde een claim van € 10.000 uit te keren aan het oranjecomité. Heeft Leo Brabanticus hier de hand in gehad?

Waalwijk en Rhenen staan respectievelijk met € 5.500 en € 5.000 op de lijst waarbij aangetekend moet worden dat Waalwijk ook euro's geeft aan anderen dan alleen de oranjevereniging. In Rhenen dubben ze nog of ze het bedrag storten op de rekening van de oranjevereniging. Dus republikeinen in Rhenen kom in het geweer tegen deze subsidie aan de vereniging Van Amsberg.

Bea funDe gemeente Hof van Twente krijgt van ons weer een pluim dat zij weigerde € 2875 te betalen aan de oranjevereniging. Helaas moet ik met schaamrood op de kaken vaststellen dat de gemeente Heerde waar mijn familie vandaan komt € 2.000 toekende aan oranjecomité's. Nog erger wordt het als ik beken dat in een foto-album van mijn vader zaliger mijn overgrootvader tegenkwam als bestuurslid van een oranjevereniging in Heino. In het onder het Veluwse Heerde gelegen Epe waren ze ook al zo gul voor hun oranjecomité's. Zonder claims keerde de gemeente op eigen initiatief uit.

Breukelen en Maastricht doneerden zo rond de € 1.500 aan de aanhangers van de familie Van Amsberg. Maar weer een hoera voor Noord-Beveland die zelfs een schamele € 200 weigerde uit te keren aan de oranjevereniging.

Loopt u gerust de lijst langs en mocht u op het spoor komen van een gemeente die oranjeverenigingen bevoordeelt laat het ons dan weten! Voorlopig krijgt Hattem met zijn vroegere republikeinse verleden door ons de prijs aangeboden van meest oranjeslijmerige gemeente van Nederland. Daendels draait zich in zijn graf om.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander