Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Oranje Mechanica
Door Bob E1bracht

Het bekendste patroon dat de familie van Amsberg hanteert is het zogenaamde charme- offensief. De werking is als volgt: nadat ze weer eens wat geflikt hebben – of hadden, en het was tóch weer uitgekomen – dan gaat de majesteit ergens in een opvangtehuis een taart bakken of de kroonprins gaat een boottochtje maken over de Zaanse Schans en wuift wat. Conform de theorie van Bagehot zijn hiervoor wel een volslagen achterlijke onderdanen nodig. Om deze voorwaarde te bewerkstelligen – domme onderdanen – hanteren zij een ander mechanisme, waarvan wij de afgelopen week weer eens de getuigen mochten zijn. Een lesje feiten verdoezelen, verdraaien en wegmoffelen à la Van Amsberg.

Een korte voorgeschiedenis: in Argentinië is zojuist een boek van Gonzalo Alvarez Guerrero en Soledad Ferrari over Máxima verschenen dat inmiddels ook naar het Nederlands vertaald is. De RVD leek hier nogal mee in hun maag te zitten, want er waren namelijk nogal wat afwijkingen geconstateerd tussen de Argentijnse en de Nederlandse versie. Daarbij gaat het voornamelijk om de vraag of Máxima gewerkt zou hebben voor de bankinstelling Mercado Abierto onder de later opgepakte Aldo Ducler die betrokken was bij witwaspraktijken voor het beruchte Juárez- drugskartel uit Mexico, omkopingen in het bedrijfsleven en illegale wapenleveranties aan onder meer Kroatië en Ecuador. Inmiddels deden de geruchten de ronde dat de RVD de vertaling gedwarsboomd zouden hebben. De RVD ontkent (...no shit, Sherlock).

RTL Boulevard, 31 maart 2009

31 maart. Voor RTL-televisie horen wij één van de Argentijnse auteurs verklaren alle ophef niet te begrijpen, want hij heeft een kopie van het arbeidsregister gewoon in handen waaruit blijkt dat Máxima wel degelijk voor Aldo Ducler bij de Mercado Abierto gewerkt heeft. Volgende week komen ze naar Nederland en dan brengen ze de stukken mee, zo simpel is dat. Niettemin heeft royaltyverslaggever Marc van der Linden zijn conclusie alvast getrokken: de beide Argentijnse auteurs bluffen, want immers zowel de RVD als Ducler ontkennen dat Máxima werkte bij Mercado Abierto.

2 april. Via RTL-televisie krijgen we nu te horen dat de auteurs ineens niet meer komen. De reden? Er is inmiddels zoveel gedoe rond het boek, dat vele persafspraken waren afgezegd en het geen zin meer voor hen had om te komen. Mmm... Maar die verklaring uit het arbeidsregister dan? Nee, dat hebben ze niet gezegd. Die stem aan de telefoon van eergisteren was een acteur. Jawel, u leest het goed, een acteur. En om nog een schepje bovenop de verwarring te doen heeft RTL contact met de schrijvers opgenomen en die beweren dat het wél hun stemmen waren.

Inmiddels wordt er in de media met geen woord meer over gerept en heeft de voorzitter van de Vereniging Verslaggevers koninklijk huis Alex de Vries (VVKH – u weet wel, die RVD-collaborateurs van Hoedeman cum suis) meegedeeld het boek niet in ontvangst te willen nemen. Deze Telegraaf-journalist wenst zijn 'naam' (!) niet te verbinden aan zo'n flutboek. Tenslotte roept Peter van der Vorst nog even dat het juist helemaal geen slecht boek is, met daar dwars doorheen-onderdoor, als een bourdon, de stem van Albert Verlinde met de mantra 'Ik zeg: boycot dat boek... Ik zeg: boycot dat boek...'.

Snapt u het nog? Nee? Goed zo, dat was namelijk precies de bedoeling. Het recept voor dit beproefde Oranje-mechanisme is namelijk juist voor dit doel samengesteld: men neme wat feiten, waarvan enkele waar, sommige onwaar en nog wat ongeverifieerd gespeculeer en laat die door een man of drie, vier door elkaar kakelen. Nu flink roeren en vervolgens laat je het goedje een dag of twee pruttelen. En tenslotte laat je diezelfde mensen dezelfde feiten als onwaarheden, onwaarheden als feiten, en feiten als ongeverifieerde speculaties en andersom uitspreken, en liefst ook nog weer in één adem even tegenspreken. Het resultaat is dat helemaal niemand er meer wat van snapt, van vermoeidheid er onder bezwijkt, door z'n cognitieve hoeven zakt, interesse verliest en wegzakt in een apathisch 'waar rook is, is vuur'. De ware feiten verdwijnen en verkleven als het ware in de dikke ondoorzichtige brij van tegenspraken en onbegrijpelijkheden. Het hoi polloi – de kurk waar Van Amsberg vooralsnog op drijft – snapt niet hoe het wél zit, maar er beklijft een onbestemd gevoel dat 'ergens iets niet deugt' aan dat boek.
Kortom,- missie geslaagd.

RTL Boulevard, 2 april 2009

Dat de twee auteurs plotseling niet naar Nederland komen,- daar is nog wel een mouw aan te passen door de Nederlandse uitgeverij daarvoor op te laten draaien. Maar wat te doen aan de telefonische uitspraak van Guerrero dat hij bewijs zou meebrengen? Nou, dat was zijn stem niet, maar van een acteur. Wie beweert dat? Zijzelf, maar tegelijkertijd ook weer niet. Klungeliger kan haast niet, zou je denken. Je zou eenzelfde nationaal hoongelach als over het 'mislukte' fotorolletje van Srebrenica verwachten, met als enig verschil dat hierover geen commissie of parlementair onderzoek naar zal worden gedaan. Over twee maanden heeft niemand het er nog over en komt mevrouw van Amsberg jr. er andermaal mee weg. Hoofdzaak is dát de twee schrijvers niet naar Nederland komen, en of dat nu is omdat iemand van de RVD inderhaast naar Buenos Aires is afgereisd om de auteurs 'even iets uit te leggen' of omdat pappa Z. - als ervaringsdeskundige - wel raad met dit soort lieden weet.

Tenslotte: wat betreft de ontkenningsreflex van de RVD spreken zij zichzelf tegen met hetgeen zij eerder in 2002 beweerden. Toen zeiden zij namelijk in een officiële verklaring dat Máxima bij Mercado Abierto onderzoek deed naar software voor financiële markten. Klik hier om een interessant artikel van René Zwaap te lezen, die overigens twee jaar daarvoor – tot groot ongenoegen van Beatrix – de Mercur-prijs won voor Beste Redacteur/columnist van het jaar.

U zult onmiddellijk begrijpen dat deze kwestie om heel andere zaken gaat dan het CV van Máxima, en tegelijkertijd waarom Onno Ruding en Jorge Zorreguieta elkaar - tot ieders verbazing - bleken te kennen. De komende kabinetten zullen nog heel wat te stellen krijgen met deze onfrisse familie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander