Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Oranje, Blanje, Bleu?
Fré Morel

Oranje Blanje BleuToen ik enige tijd geleden over de zenders zapte viel me plotseling iets op waar ik nog niet eerder bij stilgestaan had. Op het TV-scherm verscheen Benny Jolink - u weet wel, de zanger met zijn raspende stemgeluid uit de 'Achterhook'. Gehuld in een oranje shirt zong hij met het 'Wilhelmus' de 'Champ Car Grand-Prix' in Assen 'open'. Uit duizenden 'trotsche borsten' werd helderop meegezongen, er werd gejuicht en armen gingen de lucht in. Het was niet zozeer verrassend dat Benny Jolink daar stond en ook niet dat hij daar het Oranje-loflied het 'Wilhelmus' uit zijn doorrookte keel naar buiten perste. Misschien een beetje on-Nederlands, maar ook dat was niet wat me zo plotseling opviel. Het was het shirt waarin hij stond te zingen en dan meer nog de kleur ervan: fél Oranje.

Gelijkgeschakeld?

Niet dat er aan de kleur iets mis is, alleen wat mij toen zo opviel is dat in de afgelopen 10- 15 jaar sluipenderwijs de Nederlandse driekleur stilletjes vervangen lijkt te zijn door de 'een-kleur'. Neem nou 'ons voetbalelf-tal'. Een kleurig elf-tal dat ongemerkt en geruisloos in het 'Oranje' is verpakt en dat is niet alleen zo bij de voetballers, maar bij vrijwel álle sporten! Van wielrennen tot zwemmen, van boksen tot darten, van hockey tot voetbal… alles ademt 'Oranje'. Wat me nog meer opvalt is dat leden van de Nederlandse Koninklijke familie zo prominent gepresenteerd worden bij dit soort 'massa-festaties' met een hoog 'jubel- joegheegehalte'. Kroonprins Willem bijvoorbeeld, hij laat zich goedlachs en zeer gewillig portretteren met succesvolle atletes en sportkampioenen die op eigen kracht een superprestatie neerzetten en deelt hij daarmee zo indirect in hun succes. Zonder omhaal wordt hij, de Oranje vaandeldrager, in één adem genoemd met roem & glorie. Mét de succesvolle spelers wordt tegelijk ook de kroonprins en het Oranje koningshuis bejubelt. Als u mij vraagt ruikt dit een beetje érg veel naar 'lijkenpikkerij' en heeft het alle schijn van dat hier sprake is van 'pronken met andermans veren'. Maar, ik zie het zeker en vast verkeerd, vast allemaal ontsproten aan mijn rijke imaginatie, of… of is hier sprake van iets totaal anders, is alles onder controle, perfect geregisseerd, tot in detail gecontroleerd en is niets aan het toeval overgelaten?

Nike en Nassau?

Is (en wordt) het over de ruggen en ten koste van anderen 'Oranje Boven' óf wordt het 'Nassau Blauw'. Sinds november 2007 zal het Polderelftal namelijk in een nieuw - door Nike ontworpen - Nassaublauw tenue over de 'uit-mat' buffelen. Lichtblauw shirt, donkerblauwe broek en witte sokjes. In de tenueaankondigende mediaberichten wordt niet nagelaten te benadrukken dat de kleur toch wel erg 'nauw verbonden is met het Koninklijk Huis'. Een smalle rood-wit-blauwe band op borsthoogte met een vette Nike-vink erboven en de eerste vier versregels van Oranje-loflied in de kraag afgedrukt: 'Wilhelmus van Nassouwe, ben ik, van Duitsen bloed, den Vaderland getrouwe, blijf ik tot in den dood.' Heren en dames van de PR…petje af voor de geraffineerde campagne waarin jullie op een sublieme manier het in zelfdenken niet uitblinkende simpele klootjesvolk de liefde voor 'Het Huis' door de strot drukken. Chapeau!

Overgenomen met vriendelijke toestemming van de auteur

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander