Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Opgemaakt bedje
Ton Biesemaat

Velen denken dat in Nederland pas in 1813 de monarchie uitbrak, maar niets is minder waar. Al tijdens de Franse bezetting kreeg ons land in 1806 zijn eerste koning: Lodewijk Napoleon. Na de val van zijn grote broer kon de familie Nassau, u weet nog wel, één van de drie erfgenamen van de titel 'Prins van Oranje' in een opgemaakt bedje stappen. Met alle gevolgen vandien.

Lodewijk NapoleonIn Geschiedenis Magazine van mei-juni 2009 staat een interessant artikel over de Nederlandse revolutie. Daarmee is bedoeld de revolutie van 1795 toen stadhouder Willem V verjaagd werd door de Franse revolutionaire troepen en de patriotten. Die revolutie leidde tot de Bataafse Republiek. In een artikel van de historica Annie Jourdan wordt duidelijk gemaakt dat er toen een vernieuwende grondwet zonder uiteraard koning of andere erfopvolging werd ingevoerd. Er werden verkiezingen georganiseerd waarbij het volk directe invloed kon uitoefenen door de verkiesbare kandidaten te noemen. De verkiezingen zelf bleven echter wel indirect. De grondwet en het rechtssysteem waren opmerkelijk onafhankelijk van de Franse revolutionaire staatsindeling. Zo nam men weer niet de juryrechtspraak over. Ook vrouwen kregen in de Bataafse Republiek meer rechten. Buitenechtelijke kinderen mochten van moeders kant erven want de Nederlandse revolutionairen meenden: 'Een Nederlandse vrouw maakt geen bastaard'. Ook de gronden waarop een vrouw kon scheiden van een onbetrouwbare of gewelddadige echtgenoot werden uitgebreid.

Maar het was niet allemaal halleluja in de Bataafse Republiek. Tijdens de revoluties in Amerika (noordelijke staten) en Frankrijk waren lijfstraffen afgeschaft. De Bataafse revolutionairen bleven echter vrolijk doorgaan met geselen en brandmerken. Daarentegen legde de Bataafse Republiek weer de nadruk op goed onderwijs voor de allerarmsten. Iets waar de Amerikaanse en Franse revolutionairen weer weinig aandacht aan schonken.

Lodewijk NapoleonNa de val van Napoleon - toen Nederland via de Bataafse Republiek een koninkrijk werd onder Napoleons broer Lodewijk Napoleon en uiteindelijk een Frans departement - werd onder de restauratie van de Oranjes vanaf 1813 veel in de doofpot gestopt. De scholen beschikten onder koning Willem I over handboeken waarin de Bataafse Republiek en haar verdiensten en verworvenheden verzwegen werden. De Nederlanders hadden geen revolutie gewild en hadden zogenaamd met de tranen in de ogen het vertrek van Willem V gade geslagen. De Bataafse Republiek was een Franse uitvinding geweest en men ging graag voorbij aan de vele onafhankelijke en democratische verworvenheden van de kortstondige polderrepubliek.

Zo ziet u maar weer dat het liegen en bedriegen rondom de Oranjes van alle tijden is.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander