Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Onfris politiek gewroet
de webredactie

Republikeinen hebben de naam moeilijk te doen. Republikeinen maken zich druk om niets; er zijn wel belangrijker zaken dan dat geneuzel over de monarchie, zo menen sommigen. Dat kan zijn, maar vooralsnog vinden wij een gekozen staathoofd niet teveel gevraagd. Storender is de hele poespas om zo'n monarchie heen: naast de welbekende ontbrekende democratische legitimatie, blijft het duistere politieke gewroet van die ene overgeprivilegieerde familie ons het meest dwars zitten. En dat gaat veel verder dan het staatshoofd alleen.

Neem nu NOVA van eergisteren. De presentator Twan Huys - die voorafgaand aan de uitzending waaraan Pro Republica eerder dit jaar ook deelnam en daarbij zijn standpunt ten aanzien van de monarchie niet wilde prijsgeven - kondigt op de NOVA-website mevrouw Van Lippe aan als: 'Irene Emma Elisabeth van Lippe-Biesterfeld, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau'. Dat alleen al, al die poeha omdat mevrouw weer een boekje over haar - ongetwijfeld interessante - holistische inzichten heeft gepubliceerd. Maar de inhoud van haar verhaal is in dit verband niet relevant, het gaat ons om het volgende:

 NOVA, 13 april 2010. Bekijk hier de gehele uitzending op de website van NOVA.

 

Kijk, dát bedoelen we dus. Wie ideeën heeft - goede of minder goede - en wil die op de politieke agenda zetten, die heeft daarvoor verschillende democratische middelen tot zijn beschikking. Wie zoiets wil richt een politieke partij op, begint een moeizame lobby voor een referendum, biedt het parlement een bijeen geschraapte petitie aan, of begint aan een monsterklus als een burgerinitiatief. Aldus zwoegt de burger zich een weg tot de politieke arena, waar de uiteindelijke beslissingen worden genomen.

Maar deze mevrouw, wier zuster toevallig het staatshoofd is, wordt met de grootste vanzelfsprekendheid door het komende kabinet ontvangen om over haar ideeën te komen vertellen, net zoals zij op 29 januari vorig jaar ook al deed voor de vaste commissie van de Tweede Kamer. Hoe dat in zijn werk gaat, dat mevrouw Van Lippe dat voor elkaar krijgt, weten we natuurlijk niet en dat mogen we ook niet weten. Misschien wordt dat wel 'eventjes geregeld' tijdens het jassen aantrekken na het maandagse kopje thee van de premier bij mevrouw Van Amsberg, of wordt er zowaar zelfs een telefoontje aan gespendeerd omdat het toch wel leuk past in het huidige charme-offensief.

En dát, dat is - wederom - niet fris.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander