Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Onderwaterleven
Ton Biesemaat

Alle onderwaterdieren zijn gelijk maar sommige garnalen en zalmen zijn meer gelijk dan guppies.1
Menutip voor 30 april: Zalm en garnaal, afgedronken met oranjebitter.
Zalm en garnaal met oranjebitter, ja dat is mijn
menu!
Ik ben Gerrit en ik
steel als de raven.2

 

En zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gesproken. En daarom heeft onze Van A.-vriend demissionair minister Jan Kees de J. besloten. Gerrit Z. kan er ook niets aan doen bij het aan de man brengen van woekerpolissen en het debacle van de Dirk Scheringa Bank. Lachebekje Gerrit was er een dik betaalde employee en wilde Dirk S. niet teveel tegen zich in het harnas jagen. Als beloning mag Gerrit Z. de door ons overgenomen krakkemikkige ABN-Amro leiden3. Alleen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond dat Z. er een vispotje van gemaakt had bij de DSB en daarom maar beter zijn rol als Dagobert Duck bij de bailed out bank kon opgeven.

Pro Republica opperde al eens dat Jan Kees de J. nooit door mevrouw Beatrix van A. gepromoveerd zou zijn van staatssecretaris naar minister van belastingen en boekhouden als hij de Noordeindse oneindige belastingontwijkingsconstructies van mevrouw Christina zur L. had gesanctioneerd. En nu kunnen we die hypothese toepassen op de glorieuze loopbaan van Gerrit Z. De Nederlandsche Bank, met aan het roer de zo in de maatschappij staande Nout W, heeft als slager zijn eigen vlees gekeurd en roept: 'Doorlopen beste mensen,- niets aan de hand'. Ook de heer Willem Alexander van A. die als commissaris DNB controleert vindt het wel goed zo. Althans, wie zwijgt stemt toe. Alhoewel de brave borst wél luidruchtig was te Vancouver. Zo verdien je makkelijk die 23.000 euri per jaar. Ik ken kritische redactieleden van Pro Republica die dat bedrag met 365 dagen, 24 uur per dag in touw zijn niet halen. Maar verschil moet er zijn en alle mensen zijn ongelijk. Zo zijn wij bij Pro Republica weer gelukkiger omdat we elke dag vrolijk tegen de schenen mogen schoppen van de familie van A. en haar gedienstige lakeien.

Een blauwbloedige garnaal die DNB controleert. Een lachende vis die de uitgaven van wat schijnt te heten koninklijk huis doorzichtelijker maakt. Zo'n Gerrit Z. verzon ze ter bescherming van de garnaal. In het troebele water speelt zich voor ons uitmelkvee heel wat af dat zich aan de waarneming onttrekt. De domme garnaal helpt de blije vis?

In 2008 zwaaide ik al eens met mijn schepnet door het troebele aquarium van Noordeinde. Tot mijn schrik haalde ik van alles op wat met de broer van de garnaal en Gerrit Z. te maken had. Okay, je moet het wíllen zien. Wellicht dat u geen visser bent. Jezus, dat scheen een visser te zijn geweest, die hield niet van woekeraars. Maar dat besef lijkt op De Horsten te Wassenaar bij de religieuze studieclub van de 'Bende van Twaalf' nog niet te zijn doorgedrongen. Die broer van de garnaal zwemt in het grote geld van de boze wolf. Daarbij is Gerrit Z. maar een zalm die recht naar de muil van een grizzlybeer toezwemt. In zijn biologisch verblinde en uitgeputte ijver om kuit te schieten... Gerrit Z. weet niet dat hij er eigenlijk niet bijhoort. Bij de old boys als Chase Onno R. die het aanstaande Argentijnse fokvee van de garnaal in het Belgische opving en Nout W. als internationaal bankier die de garnaal een fooi toeschuift. Zouden ze hem 'Gekke Gerrit' op Noordeinde noemen? Het is voor de 'ver-ver-verhevenen' maar een lakei.

Gerrit Z. was zo een bekwame man. Bekwaam in het misleiden van de Tweede Kamer. In het ter ziele gegane blad Must Magazine schreef ik er eens een artikel over.4 In de jaren negentig joeg Gerrit Z. er de aandelenlease doorheen. Een constructie waarbij de domme burger met geleend geld aandelen kon kopen. Want het plebs werd wijs gemaakt dat de bomen tot in de hemel groeiden. Nou ja, opeens zat het klootjesvolk met schulden en aandelen die geen moer meer waard waren. Nederland was met het bedonderen van haar eigen bevolking een uitzondering in Europa. Dat Gerrit Z. het toeliet was een overtreding van de Wet op het Consumentenkrediet die regelt dat banken en verzekeringsmaatschappijen een zorgplicht hebben ten opzichte van hun klanten. Gerrit lachte zich een ongeluk. Niets aan de hand mensen, doorlopen. U kunt mijn artikel daarover hier nog nalezen.

Dus het is wel logisch dat lachende Gerrit de pretboekhouding van de Van A.'s opschoont en daarom ons bail out-geld bij de ABN-Amro beheert. Garnalen vang je niet met zalm. Met guppies trouwens ook niet.

 

 

 


1 De titel onderwaterleven en het citaat is zeer vrij bewerkt naar Animal Farm van George Orwell.

2 Vrij naar de hoogtijdagen van Sjef van Oekel en Wim T. Schippers op de vaderlandsche kijkbuis.

3 ABN-Amro is de erfopvolger van de Nederlandsche Handels Maatschappij van koning-koopman Willem I die rijk werd met de handel in opium te Indië, een zwaar verslavend roesmiddel. Drugshandel dus.

4 Ook toen al had Gerrit Z. de AFM tegenover zich, in 2002 ontnam Z. de AFM de mogelijkheid om de banken te controleren of die zich aan de Wet op het Consumentenkrediet hielden. Daarmee lijkt het of Gerrit Z., zijn ministerie van Financiën en de DNB hun eigen bevolking aan het uitpersen waren. Verklaart dit de huidige animositeit tussen de AFM en de DNB betreffende Gerrit Z. bij de ABN-Amro?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander