Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Troebele nostalgie
Montivagus

Nog krap een maandje en het nieuwe parlementaire jaar wordt weer geopend. Behalve de experimentele 'visionaire' troonrede is dit ook de eerste keer dat de kosten van het koninklijk huis kloppend op de rijksbegroting zullen verschijnen. Niet zo verwonderlijk, want vanaf 2010 wordt het gehele bedrag, te weten € 113 miljoen, in één keer lump sum overgemaakt. Daar tegenover staat dan één factuur, dus boekhoudkundig is het niet zo moeilijk om dat kloppend te maken. Wat volgens Balkenende 'transparanter' had moeten worden, is onduidelijker dan ooit. Eenmaal overgemaakt onttrekt elke uitgave zich aan onze waarneming. Theoretisch zouden de Amsbergers aan het eind van het jaar geld over kunnen houden, en - nóg theoretischer - zouden ze dit ook kunnen melden: 'Meneer Bos, we hebben nog tien miljoen over van vorig jaar, dus die kunt u in mindering brengen op de begroting van volgend jaar.'

We herinneren ons het vijfdaagse bezoek van Alexander en Máxima aan Australië in 2006, dat voor € 60.000 op de Nederlandse begroting stond. Tot onze verbijstering werden er in het Australische parlement vragen gesteld [*] over 'waarom de Australische belastingbetaler zou moeten opdraaien voor het bezoekje van de Nederlandse Royals'. Want wie betaalde? Australië! En waar waren de Nederlandse € 60.000 gebleven? Foetsie! Teruggeven of verrekenen met de begroting van het volgende jaar? U raadt het al. Dat voordeel van de twijfel geven we ze dus maar niet.

Eén ding moeten we ze nageven: door het veelvuldig geschuif van kostenposten, declarabele en niet-declarabele representatiekosten en wat al meer zij, snapt helemaal niemand er meer wat van. Zo kon het gebeuren dat Gerrit Zalm als minister van financiën de totale kosten van het koningshuis in 2004 op € 95 miljoen raamde, en die vier jaar later - maar dan als commissievoorzitter in opdracht van de in verlegenheid gebrachte Balkenende - ineens op € 41 miljoen uitkwam (het kan ook een miljoentje meer of minder zijn, maar dat zult u mij niet kwalijk nemen). Hoe dat kan? Gewoon: schuiven, en dezelfde dingen andere namen geven. Daar ga je vervolgens net zo lang mee door tot helemaal niemand er meer wat van snapt. Hier hebt u een overzicht van wat willekeurige krantenknipsels van de afgelopen jaren; in euro's, in guldens met en/of zonder personeelskosten of huisvesting. Sterkte.

1998


 

salaris beatrix 1998  na christus

Let wel even op: dit zijn guldens (klik op het plaatje voor het gehele knipsel).

 

 

salaris beatrix 1998  na christus

En volgens het NRC datzelfde jaar waren de kosten 43,6 miljoen guldens (klik op het plaatje voor het gehele knipsel).

 

 2000


salaris beatrix 2000  na christus

In 2000 verscheen de volgende rekensom in de krant (klik op het plaatje voor het gehele knipsel):

  1. Uitkering: Hfl. 1.400.000
  2. Personeelskosten : Hfl 2.900.000
  3. Overige onkosten Hfl. 3.900.000

 Samenvattend kostte de monarchie ons Hfl. 15.000.000 per jaar, exclusief huisvesting en beveiliging. Let wel weer even op, want dit zijn guldens, dus delen we dit bedrag door 2.20371, dan komen we uit op  6.806.703 euro en 24 cent. Afgerond € 7 miljoen, exclusief huisvesting en beveiliging.

Als u de begroting van 2001 er op naslaat dan bedoelt deze krant eigenlijk te zeggen dat de C-component 1.4 miljoen gulden is, de A-component de personeelskosten bevat en overige kosten onder de C-component vallen. De 15 miljoen is het totaal van de 3 componenten voor Beatrix, Claus, Wimlex, Bernhard en Juliana. (zie begroting 2001)

2002


salaris beatrix 2002  na christus

In 2000 spraken we nog over 1,4 miljoen gulden, en nu ineens over 4 miljoen euro!  (klik op het plaatje voor het gehele knipsel)

 

2004


salaris beatrix 2004  na christus

In 2004, twee jaar na de invoering van de euro verscheen er weer een vergelijkbare rekensom in de krant die de kosten van de monarchie voorrekende. Wat missen we die 100 miljoen gulden van 1998 toch..!  (klik op het plaatje voor het gehele knipsel)

 

2008


salaris beatrix 2008  na christus

(klik op het plaatje voor het gehele knipsel)

 

 


Wat echter wél constant blijft, is het uitkeringsbestanddeel. Vroeger heetten die de A- B- en C-componenten, maar omdat alles nu lump sum wordt overgemaakt, zitten die verdisconteerd in die € 113 miljoen en zijn vanaf volgend jaar compleet onzichtbaar. Die troebele helderheid van de afgelopen tien jaar uitkeringsbestanddelen heb ik voor u op een rijtje gezet*.

Met weemoed denken wij terug aan deze troebele helderheid,- de jaren dat de begroting nooit klopte. Toen konden we ze tenminste nog eens ergens op betrappen (Groene Draeckvliegkosten, kroondomeinen etc. etc.), maar omdat Balkenende zonodig zijn boekhouding kloppend moest hebben (één betaling tegen één factuur), is die tijd nu definitief voorbij. Nu klopt de boekhouding weliswaar, maar zijn we elk inzicht in de financiën van de Amsbergers definitief verloren. In plaats van de troebele helderheid van weleer zitten we nu met Balkenende's heldere troebelheid.

* Geïnteresseerden kunnen hier alle begrotingen van de afgelopen tien jaar downloaden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander