Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Noordkoreaanse gedachten
Ton Biesemaat

Dit land begint steeds meer op Noord-Korea te lijken, uiteraard met de verzachtende typisch gezellige Vinex-polder trekjes. Onze eigen Kim Jong-il te Vancouver, de diehard-communist Kim Jong-il te Pyongyang heeft al net zo'n mythisch onzinverleden als de garnaal, stond als prins carnaval die hij is te juichen bij de gouden race van Sven Kramer. De onbenul is op die manier beroemder dan de schaatser. Met dien verstande dat de garnaal er niets voor hoeft te doen. Nou ja, je kan hem wereldkampioen uitvreten noemen. De wonderlijke kerel1 zou de Nescio hem genoemd hebben. Maar de analogie met Kim Jong-il kunnen we ook doortrekken. Heb ik het niet over Nederland als Stasi-staat bij het aftappen van telefoon- en emailverkeer waar Poyngyang jaloers op kan zijn. Als ik de garnaal in feeststemming te Vancouver zie kan ik hem niet wegdenken als garnaal in generaalsuniform. De man is even nep als Kim Jong-il. De orangistische propaganda is vaak blijven steken in de grofste stalinistische uitingen. Blijkbaar verouderen die brutale, stompzinnige propagandatechnieken niet ondanks de overschreden houdbaarheidsdatum van 1989 toen de muur viel.

 * klik op de afbeeldingen voor een vergroting

 

De analogie gaat op z'n gezellige polderiaanse Noord-Korea variant nog verder. Te Pyongyang en omstreken houdt men van portretten van de grote roerganger. Dat lijkt dan weer op Apeldoorn waar het oranjegevoel altijd wel hoogtij viert. Wat hebben ze namelijk in het Pyongyang van de Veluwe verzonnen? In het plaatselijke CODA-museum zijn 200 schilderijen van Máxima Zorreguieta te zien. In die zo typische royaal-realistische stijl van het reëel existerende koninkrijk. Net als je denkt dat het in Nederland niet erger kan met die uitvreetfamilie op de tribunes van Vancouver krijgt de rechtgeaarde republikein dit over zich heen. Waanzinnige persoonsverheerlijking in de beste tradities van Josef Stalin, Mao en Lenin.

Wanneer u een kopje koffie nuttigt in het Veluwse Pyongyang CODA-mausoleum krijgt u er een Máximaatje bij. Zo infantiel en stompzinnig is dit land geworden. Een Máximaatje is een petitfourtje met een portret van mejuffrouw Zorreguieta er op. 'Ich kann gar nicht soviel Máximaatjes essen, wie ich kotzen möchte.'2

 

 


1 De uitvreter van Nescio: 'Ik ben Goddank helemaal niks'

2 Vrij naar
Max Liebermann

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander