Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Het spreekwoordelijke topje van de ijsberg...

Pecunia non olet (Vespasianus)

Er was inderdaad geen kristallen bol voor nodig: nu is het weer het privéfonds van Bourbon de Parme dat vanuit Noordeinde bestierd wordt. Een besloten fonds voor gemene rekening om minder belasting te hoeven betalen over schenkingen of erfenissen. Wel wel, volgens de fracties van de SP, PvdA, D'66 en VVD wordt "het aanzien" van het koninklijk huis door dit soort gedrag geschaad. Vooral het PvdA-Kamerlid Anja Timmer maakt het bont: zij laat weten dat de koninklijke familie niet de schijn moet wekken het "onderste uit de kan" te willen halen en dat dit een smet op hun blazoen werpt. Lieve mevrouw Timmer, dit is geen schijn,- écht niet. De koninklijke familie heeft nooit anders gedaan dan het onderste uit de kan halen. Dat doen ze al eeuwen zo. En wat dat blazoen betreft: dat is inmiddels zó besmeurd, dat er gewoonweg geen blazoen meer te bespeuren valt.
Maar zonder blikken of blozen beweren de parlementariërs dat deze fiscaal onfrisse familie "een voorbeeldfunctie" zou bekleden.

Wat voor voorbeeld stellen ze ons dan, en over welk aanzien hebben ze het eigenlijk? Dat van een schraperige schathemelrijk vermogende familie, die door de eeuwen heen een fabelachtig kapitaal heeft vergaard, variërend van oorlogsbuit, steekpenningen en opiumhandel; en die dat vermogen - nu de feodale tijden definitief voorbij zijn - zoveel mogelijk uit het zicht van de fiscus houdt? Het aanzien van een uitzonderlijk geprivilegieerde familie die de kunst verstaat de kosten altijd bij de ander uit te laten komen? Hoe zo’n aanzien te benoemen is, en welk voorbeeld ze daarmee stellen laat ik graag aan de lezer over.

Niemand van het parlement die opstaat en de principiële vraag durft te stellen naar het waarom van hun belastingvrijstelling voor inkomsten, successie en vermogen. Zou deze minister van Financiën het aandurven om een team belastinginspecteurs op Noordeinde af te sturen teneinde dat duistere hol eens flink uit te mesten? Een retorische vraag. 'Zolang het niet illegaal is, is er niets aan de hand',- vooralsnog komen de dames en heren politici hiermee weg. Toch nog maar eventjes de PvdA'er Timmer. Zij laat weten dat zij volgende week in de Tweede Kamer zal vragen haast te maken met het opstellen van de adreslijst van stichtingen. Bovendien moeten wat Timmer betreft de stichtingen niet meer via het paleis lopen. Ach, mevrouw Timmer toch. Die lijst komt er écht niet eerder - als die er überhaupt ooit komt - nadat de meest dubieuze stichtingen van Noordeinde 68 zijn uitgeschreven. En voor uw suggestie om deze onfrisse gang van zaken gewoon door te laten gaan, maar dan vanaf een ander adres, zal de majesteit u als coalitiegenoot ongetwijfeld rijkelijk belonen. Voor wat hoort wat, nietwaar?

Alexander en Máxima bestuderen een ichthyosaurus
Wat kunnen we nu verwachten? In de eerste plaats schakelt de RVD over op de automatische piloot, dat wil zeggen, in de ontken-modus. Vervolgens krijgt een aantal bewindslieden er achter de schermen flink van langs, want de Majesteit is vanzelfsprekend zeer ontstemd. Dan wordt een aantal financiële activiteiten verplaatst tot buiten ieders gezichtsveld,– nee, natuurlijk houden ze er niet mee op. En tenslotte wordt het Nederlandse volk getrakteerd op een traditioneel charme-offensief bij wijze van een speentje in de mond. ("Toe maar, zoet maar, nu niet meer huilen...) Bijvoorbeeld door een boottochtje op de Zaanse Schans met hun geblondeerde Argentijnse als geheim wapen, waarbij zij wuiven en wij zwaaien. Maar het kan ook zijn dat de kroonprinselijke vakantie in Antarctica nu inderhaast voor dat doel wordt aangewend. Dat zogeheten werkbezoek (jawel, daar wordt héél hard gewerkt - zie de foto hierboven, waarbij de fotograaf toevallig nét langskwam toen Alexander en Máxima ook toevallig nét bezig waren de fossiele resten van een ichthyosaurus te bestuderen) komt als een godsgeschenk. Zij wuiven, wij zwaaien...

Het wordt hoog tijd om die Oranjes definitief uit te zwaaien.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander