Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Nederland Plopsaland
de webredactie

Sommige republikeinen slaan op de vlucht naar veiliger oorden, anderen blijven juist veilig thuis en wachten stilletjes in een hoekje tot de carnavalske hysterie is overgewaaid. Een enkeling die durft zet zich achter de televisie, gewapend met een emmer of teil, om met kromme tenen en een gevoel van plaatsvervangende schaamte de Rare Familie spontaan te zien doen.
'Spontaan doen' - een combinatie van woorden waar je maar niet al te lang over moet nadenken. Alles is geënsceneerd, georkestreerd en ziekelijk vaak gecontroleerd, vanaf de geveinsde emoties in Apeldoorn tot aan de ongegeneerde koekhapperijen in Zeeland. Op de cadans van een imperatieve eenkwartsmaat vindt onder het toeziend oog van scherpschutters, helikopers en veiligheidsagenten een nationale catharsis plaats, die geraffineerd onderdeel uitmaakt van de barensweeën van de aanstaande abdicatie. Veel meer woorden hoeven we hier niet aan vuil te maken. Gewoon uitzieken lijkt de enige remedie. Er is gewoonweg geen politiek argument voor de republiek opgewassen tegen het achtjarige meisje dat op de vrijmarkt op haar viooltje staat te zagen.

Als een dikke oranje pap sijpelt het propagandagif in de vorm van lintjes en medailles traag tot in alle hoeken en gaten van de samenleving, waarbij duizenden burgers eerst worden gedegradeerd tot onderdanen om dan vervolgens - 'omdat het Hare Majesteit heeft behaagd' - te worden verheven en kaltgestellt tot officier of ridder. Nederland Plopsaland. Of De Efteling,- ook goed. Nederland wordt op alle radio- en televisiezenders meedogenloos oranje dichtgeplamuurd, er is werkelijk geen ontkomen aan.

 

Herman Pleij en Sandra Schuurhof bij Pauw & Witteman, 29 april 2010

Ondanks de zoveelste documentaire over Beatrix plus de bijbehorende monarchologen die hun profetieën mochten orakelen, en ondanks de verkiezingskoorts meenden ze zelfs bij Pauw & Witteman er goed aan te doen Sandra Schuurhof en Herman Pleij nog een en ander over het koningshuis te laten brallen. Schuurhof van RTL Boulevard moest halverwege de uitzending verlaten om alvast naar Middelburg af te reizen, want 'dan was ze er maar alvast'. Ofschoon men juist van haar de meest triviale lariekoek zou mogen verwachten - waaraan ze overigens keurig voldeed - overtrof de heftig gesticulerende Professor Herman Pleij ieder denkbaar cynisme. 'Geef ons heden ons dagelijks brood, en iedere tien jaar een watersnood', zo blaatte de ADHD-geleerde glunderend van trots een gezegde dat zich bij de Rare Familie sinds koning Gorilla ontwikkeld schijnt te hebben. Want dat is namelijk nodig voor het behoud van de monarchie, en als zodanig ziet Pleij dan ook een grote toekomst voor ons koningshuis weggelegd. 'Ja, dat zag je ook', wist Schuurhof er nog juist voor haar vertrek aan toe te voegen, 'aan de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede'. En iedereen lachen - leuk jôh, zo'n monarchie!

Madonna Laura

Een andere bezongen Laura

Toch is er een piepklein republikeins geluid voor jongeren te horen, ver weggemoffeld, diep in de nacht na koninginnedag. Na het eerste verzoek van de VARA stelden wij ons weigerachtig op, omdat deze zelfde omroep onze jongeren Rafaël Hebing en Emma Curvers enkele maanden geleden ook al eens voor niets had laten opdraven bij een aflevering van NOVA College Tour. Maar na wat heen en weer getelefoneer hebben we toch een van onze jongere Pro Republica leden bereid gevonden deel te nemen aan de discussie, die live vanaf half 2 's nachts(!) zal worden uitgezonden op radio en televisie. Onze heldin is Laura Burgers, een tweedejaars rechtenstudente aan de UvA; zij zal in een geleende auto diep in de nacht naar Hilversum rijden om namens ons het woord te voeren rondom het thema 'Is een monarchie nog wel van deze tijd?' - overigens typisch zo'n vraag waarin het antwoord reeds besloten ligt. Het is de bedoeling dat andere jongeren via internet of mobiele telefoon dan stelling nemen, vragen afvuren en de discussie aangaan. We zullen het proberen op te nemen en u daar later op deze website verslag van doen.

En voor al het overige: uitzieken.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander