Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Welaan dan, binnen drie weken na de aankondiging dat Willem Alexander een tweede vakantiehuisje zou bouwen in Mozambique - vooral ook om de lokale bevolking economisch mee te laten profiteren - weten we hoe we die opmerking moeten begrijpen. Wat zei -ie ook al weer? 'Je nek durven uitsteken?' Inderdaad ja, maar dan wél andermans nek. Eigenlijk kun je er ook op wachten - de Oranjes die hun decadentie uitbouwen om straatarme mensen een steuntje in de rug te geven. Die dubbele bodem valt er dan ook binnen de kortste keren onderuit.

Veel niet-republikeinen maken er geen bezwaar tegen dat hun belastinggeld door dit platte Oranjevolk wordt gespendeerd aan patserige luxe, maar lokale overheden omkopen met huizen voor bouwvergunningen gaat ook zelfs hun toch echt te ver. HP De Tijd 'ontdekte' deze omkoping en dus volgden er kamervragen van de SP. Lees hier de antwoorden van de minister-president.

Nimmer kwam de RVD een zomerreces beter uit dan nu: in alle rust kunnen zij zich beraden over hoe zij minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking kunnen instrueren hoe de kroonprins uit de wind te houden. Want zo gaat dat in dit land met z'n rare monarchie: de prins kun je niets vragen, laat staan ergens op aanspreken. Die rommelt er lustig op los, met niet alleen lak aan de bevolking van Mozambique maar ook aan de verantwoordelijke ministers. En áls er brokken vallen dan moet je bij de ministers zijn - alsof die niets beters te doen hebben. Na het reces kunnen we dan ook weer een buiksprekende excellentie zien zweten over iets waar hij helemaal niets vanaf weet ('Wist u hiervan?`- 'Eehm, de Nederlandse regering wist hiervan'), ook niet wil weten en hopend dat het in 's-hemelsnaam hierbij blijft. Geen nieuwe fratsen graag, hoogheid.

Als eerste preventieve maatregel werd meteen de betreffende website (machangulo.com) uit de lucht gehaald, waar open en bloot melding wordt gemaakt van deze schenkingen aan de lokale overheidsdienaars. Toevallig stond er nog een kopie van deze site elders op het internet die u hier alsnog kunt lezen. De site opent op de desbetreffende pagina.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander