Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Monarchie en kabinet samen ten onder?
Leo Brabanticus

Dat de monarchie door een een reeks van bijna ongeloofwaardige blunders doende is haar natuurlijke ondergang te versnellen is nauwelijks meer voor tegenspraak vatbaar. Veel tragischer is echter dat het kabinet alle regeermacht schijnt te hebben verloren en een willoze prooi is geworden van moeder en zoon Van Amsberg, waarbij de laatste volledig lijkt te dansen naar de pijpen van een buitenlandse vrouw die niet erg gewend is aan democratische mores en die nu haar toekomst als Nederlands koningin in gevaar ziet. Alle oplossingen die voor de constitutionele crises door de premier zijn aangedragen, zijn in Huis in 't Bosch voorgekookt.

De Van Amsbergclan heeft aldus uitgemaakt dat de ministeriële verantwoordelijkheid van het staatshoofd en haar schoondochter zo moet worden gelezen dat de minister uitvoert wat de twee dames beslissen.

Daarmee kan van een normaal beleid niet meer meer worden gesproken en stijgt de radeloosheid bij staatsrechtgeleerden en bezonnen politici met de dag. Het feit dat de oplossingen die uit de koker Van Amsberg-Balkenende komen, natuurlijk niet meer dan schijmoplossingen zijn, die slechts tot doel hebben de familie Van Amsberg uit de problemen te helpen, maakt genoemde crises tot rampen.

Bij alle problemen rond Machangulo, de fiscale sluitproutes via paleis Noordeinde, de ronduit geweigerde maatschappelijke solidariteit van de Van Amsberg-clan, de ongehoorde luxe die nog steeds aan de dag gelegd wordt, garnaals foto-flauwekul; de weigering mee te helpen aan de opheffing van de belasting-immuniteit, de dwaze en onnozele uitspraken die de familie in binnen- en buitenland blijft doen, het geritsel met communicatie-experts, de manipulerende gesprekken die Van Amsberg sr. wil voeren met onze volksvertegenwoordigers, de steeds meer toenemende arrogantie van 'je doet me toch niets', de schaamteloos als vanzelfsprekend aangenomen houding van de eeuwige monarchie, terwijl die momenteel in al haar voegen kraakt, heeft zich onlangs een nieuwe kwestie gevoegd, die van de integere en onafhankelijke Natioale Ombudsman, aan wie door Balkenende - lees weer Van Amsberg - in de kwestie-De Roy simpelweg het kabinet des konings tot voor hem verboden gebied is verklaard, hoewel dat - volgens de aangenomen motie Kalsbeek (zie NRC van 11 november) - volledig onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt.

Van Amsberg denkt kennelijk het recht te hebben een dossier van een haar niet aangename burger te lichten en de slappe en zwalkende premier, - die zo snel mogelijk weg wil/moet uit Den Haag - weet niet anders dan te bukken voor de machtige wil en de brutale bek van het staatshoofd. Volgens de Volkskrant is ze daar al sinds 2001 op eigen gezag mee bezig geweest. Onze nationale billenknijper wist van niets.

Het krankzinnige feit doet zich voor - en het NRC legt ook daar feilloos de vinger op - dat Balkenende het onderzoek naar deze laffe, onfatsoenlijke en staatsrechtelijk gedrochtelijke houding 'volledige medewerking met het onderzoek' heeft genoemd. Zie, wat er van terecht komt als er geen pers was. Bah, wat een verachtelijk miezerig mannetje is die premier en welk een walgelik heerszuchtig potentaat heeft God ons met medewerking van pappie in 1937-8 in de maag gesplitst.

Sinds het debat in de Tweede Kamer van 8 oktober over Machangulo weten we absoluut zeker dat het volk van die laffe lakei en van die zieltogende Kamer niets meer te verwachten heeft.

Zeker, monarchieën komen en gaan, zoals dat ook met kabinetten geschiedt. Het is echter een zeldzaamheid dat een stervende dynastie een op zich gezond democratisch stelsel meesleurt naar het kerkhof.

Hebben we nu echt niets beters?
Wetenschappers, politici, journalisten, verenigt u!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander