Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Column: Het milieu en de prins
Anna

Het leek mij een goed idee om de nieuwste lezing of activiteit van prins Willem Alexander met u door te nemen. Met 'nieuwste' bedoel ik activiteiten in 2010. We zijn immers al weer 6 weken in 2010 en dan mag je verwachten dat er werk afgeleverd is om het volk te laten zien, dat zijn bepaald niet geringe salaris welverdiend is. Maar dat ging toch niet zo makkelijk als ik dacht. Het is mogelijk dat ik de naam niet goed spel, maar via internet kom ik in ieder geval niet aan interessante activiteiten van de prins. Ja er is ééntje waar hij goed in is, en die heeft hij nog niet eens uitgevoerd: op de tribune zitten.
Met o.a. zijn dochter welteverstaan. Volgens mij is Amalia 6 jaar en behoort zij, net als alle kindertjes van haar leeftijd, gewoon op school te zitten. De RVD stelt dat de ouders van Amalia zich aan de leerplichtwet houden. Dat zou betekenen dat heel Nederland hun kind twee weken mee op wintersport vakantie mag nemen. Maar dan zie je weer de draaierij van de RVD en ook de schooldirecteur haast zich door de hoop uit te spreken dat niet alle kinderen deze uitzonderingspositie claimen.
Dus toch een uitzondering? Hoe houden ze het vol bij de RVD, zou je je afvragen.

Verder spitten naar activiteiten van de prins in 2010 die ik interessant vind, heeft geen zin, ik stuit al snel op het jaar 2007 waar Willem Alexander de schoonste elektriciteitscentrale van Nederland in Egmond aan Zee opende. Hij deed dit geholpen door leerlingen van de basisscholen, dus was het geen moeite om de speelgoed windmolentjes aan te blazen. In datzelfde jaar sloot Willem Alexander twee DJ's op in een glazen huis. De DJ's aten niet maar draaiden plaatjes om geld binnen te halen voor schoon drinkwater in de wereld. Ik las ook dat prins Willem Alexander een lezing heeft gehouden over het Groene Hart van Nederland, waarbij de centrale opgave was, om een duurzaam water- en bodemsysteem te realiseren, waarbij recht wordt gedaan aan het milieu. Ook reisde Willem Alexander met zijn moeder naar India en praatte hij daar over de klimaatsverandering. Daarbij vroeg hij om deze verandering serieus te nemen en zei dat er enorme bedragen besteed worden aan een infrastructuur, om voor een kleine groep mensen een uitbundige levensstijl mogelijk te maken. In diezelfde lezing [ * ]vroeg de prins of het 'echt te veel gevraagd' is, om aan die minderheid met die luxe levensstijl, een bijdrage te vragen voor de toekomst van onze planeet. Alexander vond namelijk dat aan deze relatief kleine groep mensen, best een bijdrage mag worden gevraagd. Maar wie bedoelde de prins toch eigenlijk met die 'relatief kleine groep die een uitbundige levensstijl' heeft? Geen idee.

Willem Alexander is begaan met het drinkwater in de wereld, het schone milieu, de bloemen, de herten. Wat een prettig idee, dat hij straks zal waken over onze gezondheid en ons leefmilieu. En we leefden nog lang en gelukkig...

Willem-Alexander en Máxima aan het werk

'De prins vroeg zich af of het echt te veel is gevraagd om die minderheid met een luxe leefstijl een bijdrage te laten leveren aan de toekomst van onze planeet'

Maar wat schetst mijn verbazing toen ik in Hendrik Ido Ambacht, midden op een doodstille weg, moest stoppen voor vier(!) politieagenten op motor, die tussen zich in een zwarte verlengde Volvo met één persoon en chauffeur erin zag. Ik dacht nog: wat een verspilling van benzine, zoveel motoren voor één persoon. Maar toen ik goed keek, zag ik Willem-Alexander in de verlengde Volvo zitten. Ja, ja, we leefden nog lang en gelukkig. Dat geldt misschien voor Willem-Alexander. Maar wij weten allang dat sprookjes niet bestaan. En dat, als je een schoon leefmilieu wilt hebben, je niet in je eentje in een auto moet gaat zitten met vier motoren ernaast. Je zou, ten behoeve van het schone leefmilieu, ook niet met het vliegtuig naar een zomerhuis in Afrika of Argentinië moeten vliegen of een wintervakantie in Lech moeten houden en ook niet je garderobe in Italië - of waar dan ook - moeten kopen. Ook is het voor het leefmilieu niet bevorderlijk als je je schoonfamilie in Argentinië regelmatig met het vliegtuig bezoekt, alsof ze om de hoek wonen. Over de diverse staatsbezoeken all over the world zullen we maar zwijgen en dan spreek ik ook maar niet over de bezoeken aan allerlei spelen of het voetbal.

Inmiddels heb ik zelf, en waarschijnlijk u ook, wel het antwoord op de vraag wie er in die 'relatief kleine groep mensen met de uitbundige levenstijl' zitten, want dat is in ieder geval Willem-Alexander zélf. En nu hij er toch zelf over begint moet het toch niet zo moeilijk zijn, de uitkering die hij ontvangt te verminderen of zelfs helemaal in te trekken. Dan kan hij net als iedere Nederlander gewoon per uur betaald worden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander