Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Mijnenveld Prinsjesdag
Ton Biesemaat

Het Karst-virus slaat telkens weer toe. Nu draagt de politie op Prinsjesdag volgens o.a. Elsevier geen ceremonieel uniform. Reden? '... concentreert zich uitsluitend op het handhaven van de orde. Agenten kunnen met de gewone uniformen makkelijker bij wapenstok en pistool.' Dit lijkt mij een goede maatregel. Want met de ceremoniële tradities wil het wel eens verkeerd gaan op Prinsjesdag.


NOS Journaal, 10 september 2009

In 2008 schreef ik over de voormalige generaal-majoor der marechaussee Diederik Fabius op Leugens.nl.

'... van 1993 t/m 1998 fungeerde Diederik Fabius als 'Gouverneur der Residentie'. Die is bijvoorbeeld de baas van de manschappen op Prinsjesdag. In het handige standaardwerkje voor de royalist 'Aan het hof - De monarchie onder koningin Beatrix' (Van Remco Meijer, toen Elsevier) lezen we dat Fabius uit zijn slof schoot na Prinsesdag 1997: 'Elk jaar gaat er iets vreselijk mis. Vorig jaar was dat het niet-bewegen van het vaandel, door het detachement Luchtmacht op de cour van het paleis, voor prinses Margriet. De prinses was daar terecht zo boos over dat ze zich binnen afvroeg of ze nog wel lid was van het Koninklijk Huis.'

Diederik Fabius speelde een dubieuze rol in de landmijnenaffaire die klokkenluider Fred Spijkers naar buiten bracht. Journalist Alexander Nijeboer schreef er een boek over en kreeg prompt allerlei processen aan zijn broek van regenten of wat daarvoor moet doorgaan. Ook Fabius deed dat maar kreeg ongelijk van de rechter, wel mocht de journalist € 7500,= ophoesten omdat zijn bewoordingen niet helemaal je van het waren geweest.

In het geharrewar rondom de landmijnenaffaire en klokkenluider Fred Spijkers begaf zich ook nog Pieter van Vollenhoven. Die wilde gaan bemiddelen tussen Spijkers en de staat. Een ieder zag dat zitten. Althans... totdat toch Pieter van deze delicate zaak werd afgehaald door onze doortastende premier Balkenende. O.a. werd het defensie-archief over de landmijnenaffaire geplaatst op het Nationaal Archief waar het voorlopig en heel lang (50-70 jaar na Spijkers dood) voor nieuwsgierige, democratische pottenkijkers gesloten blijft. Weet u wat nog meer kon meespelen?

Ik citeer mijzelf (en collega Peter Olsthoorn) maar weer: 'Fabius heeft connecties met Van Vollenhoven en zijn prinses Margriet. Hun zoon Prins Pieter Christiaan dient bij de marechaussee. Fabius staat dus dichter bij Van Vollenhoven dan de mainstream media niet berichten, dat maakt Van Vollenhoven daarmee tot de niet volledig onafhankelijke vertrouwensman voor Spijkers. Was dat een reden waarom wellicht Beatrix een probleem voorzag?

Fabius woont in Laag-Keppel, waar hij een landgoed bezit en raadslid voor het CDA was. Het CDA is nu juist net de partij die met Van der Knaap nog een erfenis heeft in de zaak-Spijkers. Was dat de reden voor de CDA-bewindslieden om Van Vollenhoven tot zwijgen te brengen over de affaire Spijkers?'

Als een leerling van George Bush ontwijkt premier Balkenende vragen over zijn rol inzake Van Vollenhoven en de affaire-Spijkers.' Wat ik in het serieuze Leugens.nl niet durfde te vermelden is dat een dochter van Fabius het nog probeerde aan te leggen met één van Pieter en Margriets zonen. Maar voor dat nieuws zult u republikeinen ook wel de neus ophalen.

Maar case closed: Spijkers een lintje en Fabius ook.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander