Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Mijmeringen van een onderdaan (3): Curiosa
Miranda Ungula

Behalve dat onze achternamen soms de herkomst of het beroep van onze voorouders verraden, bieden ze ook een interessante blik op het verleden. Niet zoveel mensen heten tegenwoordig 'Van Amsterdam' of 'Van Utrecht', maar achternamen als 'Van Westrhenen' of 'Van Deijl' doen vermoeden dat zulke pittoreske dorpjes ooit misschien wel plaatsen van betekenis waren. Zoals Zwolle thans het naastgelegen dorpje Kampen heeft overvleugeld, toont de veelheid aan 'Van Kampen's' het belang van deze middeleeuwse Hanzestad.

Op dezelfde wijze verraden onze achternamen ook het beroep van onze verre voorvaderen: Bakker, Molenaar, Smit, Kuiper, Timmerman,- u kent ze allemaal wel. Timmermannen en bakkers bestaan nog wel, maar kuipers en molenaars behoren inmiddels toch tot vrijwel uitgestorven beroepen die we vandaag de dag met digitale camera in de hand eigenlijk alleen nog maar gadeslaan op jaarmarkt of braderie. Zouden we in het heden onze familienamen mogen kiezen en koppelen aan ons beroep, dan heetten vermoedelijk veel mensen 'Systeembeheerder' of 'Projectmanager' van hun achternaam. De verwijzing of betekenis van de naam heeft gaandeweg haar gevoelswaarde verloren: niemand denkt bij het horen van de naam 'Jan Smit' nog aan de ruwe arbeider, die in lederen schort zwetend op zijn aambeeld slaat.

Het is deze nostalgie waar ik vandaag - al bladerend in wat verfomfaaid papier voor wakker Nederland - in de trein over zat te mijmeren. Oude verdwenen beroepen en vergane glorie van Anton Pieck-achtige gehuchten. Zo stelde ik mij voor dat in verre, exotische oorden misschien wel beroepen bestonden die ons met dezelfde verbazing en vertedering zouden vervullen: kun je in Delhi door het arbeidsbureau geattendeerd worden op die leuke vacature van slangenbezweerder? Of kan die werkloze slangenbezweerder zich wellicht laten omscholen tot olifantendrijver? In Nederland kan dat natuurlijk niet, want hier zijn geen olifanten en slangen.

Nee, dat niet. Maar wij hebben hier wel iets anders waar anderen zich vermoedelijk met dezelfde vertedering en misschien wel verbijstering aan vergapen: wij hebben namelijk een monarchie. Ik sluit mijn ogen en laat enkele associaties vrijelijk door mijn systeem sijpelen. Monarchie - een boze koning, een jaloerse koningin, een lieftallig prinsesje, hofdames met van die hele hoge witte pruiken, marmeren paleisgangen, koetsen van goud die voortgetrokken worden door rijkelijk versierde paarden, tovenaars, draken en kikkers die tot dappere prinsen gekust werden. Nee nee, dit gaat niet over De Efteling, dit gaat over Nederland, over ons politiek bestel en onze staatsvorm. Serieus. Akkoord dan,- behalve dan van die prins, want die bleef bij ons hardnekkig een kikker.

Maar wat sluipt daar allemaal omheen, wat kruipt er met gesteven bovenlip rond zo'n kitscherige neo-barokke carnavalskoets en wat bevolkt er onzichtbaar als potsierlijk aangeklede ratten al die protserige paleizen? Wat voor bloedeloos gebroed schuifelt voor maximaal € 2.338,64 per maand door het koninklijk boudoir? Welke hersendode bacterie poetst gedwee het zilver, laat zich voor 'goede secundaire arbeidsvoorwaarden' ootmoedig stijf schelden en slaat daarbij nederig de ogen neer? Inderdaad, lakeien. Dit ruggegraatloze, kruiperige archetype van menig parlementariër en bewindsvoerder; deze slaafse, hagiografisch hooggetalenteerde meeloper die voor 8% vakantietoeslag zijn hersens laat amputeren; dit organische zilveren gebakschoteltje dat met holle glazige blik prevelt: 'Wablief? Neen, ik heb geen mening, nee...'

Misschien schrijft op dit moment wel een Amerikaan, Fransman of Duitser - maar het kan net zo goed een Tuveense schaapherder zijn - een artikeltje waarin hij zich afvraagt of er in dat verre, exotische Nederland wellicht een vacature zou kunnen bestaan voor de functie van lakei. Ik hoor zijn collega's al gniffelen. 'Jaja, zeker zo eentje met van die gekke lange flappen over zijn billen en zo'n driehoekige Kapitein Haak-hoed, die toelatingsexamen hielenlikken moet doen!'

Mijn mijmeringen werden ruw verstoord door de conducteur die mijn plaatsbewijs kwam controleren.
- Gelukkig maar, want ik zat mij diep te schamen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander