Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Media-tentakels
de webredactie

Het Nederlandse koningshuis is dé reclame-organisatie van Nederland.
Stellling bij het proefschrift van R.J. Baerends, RU Groningen (1999)

1.
Maxima seilt abEigenlijk dachten en hoopten we dat we er eindelijk vanaf waren, die nikserige vakantiekiekjes[*] in Argentinië. Gezeur om niets als gevolg van een eigen flapperig mediaconvenant. Enkelen vroegen zich - terecht - af of Pro Republica niet buitenproportioneel aandacht besteedde aan dit geneuzel. Maar nu blijkt waar het allemaal eigenlijk om te doen was: het verstevigen van de greep van hun mediatentakels. Nu blijkt namelijk de RVD zowaar het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) voor de rechter [*] te gaan slepen. Op het eerste gezicht zou je inschatten dat het volkomen kansloos is, en dat het mogelijk zelfs in hun eigen nadeel zal gaan uitpakken. Maar met die Amsbergjes weet je het maar nooit. Om te beginnen: wie procedeert tegen wie, en wie is/zijn de belanghebbende(n)? Toch niet de RVD, het AP heeft immers geen foto's gepubliceerd van de heren Brons, Breedveld en Schrover (de bazen van de RVD) die aan het abseilen waren vanuit hun kantoor aan het Binnenhof. Nee, de belanghebbenden in deze civiele zaak zijn Willem-Alexander en Máxima van Amsberg. De RVD valt onder het ministerie van Algemene Zaken en heeft Balkenende als hoogste baas. En die meent nu het mediabedrijf, dat eigendom is van 1500 verschillende Amerikaanse kranten, even de les te moeten lezen. Overigens, wie betaalt de proceskosten? De belanghebbenden? Nee, stel je voor zeg: de Amsbergers en dan betalen zeker. Nee, dat betalen u en ik. Uiteraard, zou je haast zeggen. Wij betalen ervoor dat de Nederlandse overheid procedeert tegen een Amerikaanse persgigant vanwege een abseilende Argentijnse blondine. In het belang van het echtpaar Van Amsberg. Het kort geding dient op 14 augustus. Als zij vóór die datum schuld bekennen (mea máxima culpa), spijt betuigen en beterschap beloven wordt het proces afgeblazen, aldus de RVD. Van deze weergaloze arrogantie houden wij u uiteraard op de hoogte.

Update 1: En wat vindt de gemiddelde Nederlander van deze affaire? Dit is de poll van Quote.

2.
Koninklijke Google?Nog zo'n mediacuriositeit. Sinds onze oprichting adverteren wij op Google, weliswaar op bescheiden schaal, want wij hebben niet zoveel geld. Ofschoon deze populaire zoekmachine door iedereen gratis te gebruiken is, kunnen houders van websites vermelding kopen bij zelf te bepalen zoekwoorden bij Google. Verkoop je bijvoorbeeld badkamers, dan kun je voor een paar centen tussen de resultaten verschijnen bij iedereen die het woord 'badkamer' intikt. Een 'gesponsorde link' heet zoiets dan, en die verschijnt ofwel aan de rechterzijde ofwel helemaal bovenaan, maar dan met een gele achtergrond. Hiermee is Google heel groot en heel rijk geworden, bovendien zijn zij vooralsnog de enigen, alle (recente) pogingen van Microsoft en Yahoo ten spijt om dit monopolie te doorbreken.
U begrijpt dat wij verwijzingen proberen te krijgen naar mensen die in Nederland zoeken op woorden zoals 'monarchie', 'koningin', 'republiek' en 'democratie' enz. Maar sinds deze week werkt dit ineens niet meer, terwijl dat vorige maand nog wél ging. Sterker zelfs, wie zoekt op 'koningin' in Google krijgt ineens niet één gesponsorde link meer te zien. Ook als wij het bedrag ophogen - normaalgesproken is het een centenkwestie - naar bedragen boven de € 15 per vertoning, dan blijft het naast de zoekresultaten maagdelijk leeg. De Google-computer geeft daarbij als reden op dat de inhoud van onze site 'niet relevant genoeg is'.
Mmm... De site van Pro Republica 'niet relevant genoeg' inzake het zoekwoord 'koningin'. Nou goed dan,- in zulke gevallen kun je vermelding tóch forceren door het bedrag verder op te hogen. Niks hoor. Naast de majesteit geen poespas, ook niet in Google. Afgekocht? Gemanipuleerd? Ons zult u het niet horen zeggen, wij laten de conclusie geheel aan uzelf.

Update 6 augustus:
  1. Na publicatie van dit artikel verscheen er vandaag plotseling een advertentie van drogisterij.net naast iedere zoekopdracht op het woord 'koningin' met een wespenbestrijdingsmiddel (!).
  2. Analyse van deze link leerde dat de gelinkte website geen enkele keer het woord 'koningin' bevatte, dus een relevantie van 0%.
  3. Omdat het woord echter wél voorkomt in de titel van de advertentie, wordt de gesponsorde link geplaatst. Althans, zo ontdekten wij.
  4. Dat trucje hebben wij nageaapt met een nieuwe advertentie, en nu staan we er ineens wél.
  5. Zijn we morgen dus weer verdwenen naast het woord 'koningin' dan weet u nu alvast waar het aan ligt: dan is ófwel ons budget op, ófwel RVD heeft een hartig woordje met Google gewisseld.

3.
Juliana en Fentener van VlissingenOverigens zijn wij wel benieuwd naar de aandacht die ons eigen main stream persbureau ANP aan eerstgenoemde kwestie zal geven. U wist natuurlijk al lang dat het ANP niet - zoals velen denken - van de overheid is, maar in private handen. Het is voor bijna de helft eigendom van NPM Capital NV, dat op zijn beurt weer 100% eigendom is van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV). En u wist uiteraard ook al lang dat de SHV niemand anders is dan Paul Fentener van Vlissingen, de beroemde telg uit één van de meest toonaangevende families uit de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw. De (niet!)-zuivering van economische collaboratie na de tweede wereldoorlog viel onder F.H. Fentener van Vlissingen. Alle grote jongens die er lustig op los hadden geprofiteerd met de nazi-oorlogsindustrie ontsprongen de dans. Wij roepen ook nog even in herinnering de NCRV-coryfee Rick Felderhof die op een privé Fentener-safaripark in Afrika prins Bernhard ontving. De banden tussen de Fenteners en de Oranjes zijn - uiteraard - zeer nauw. Er zal weliswaar geen Fentener-familielid over de schouders van de ANP-redactie meekijken, maar men kan - zonder al te zeer te speculeren - stellen dat de familie Van Amsberg via Fentener van Vlissingen invloed zou kunnen uitoefenen. We houden dus ook het ANP in de gaten...

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander