Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
The making of a star
Ton Biesemaat

Mabel van Oranje speelde als 13-jarige een rol in een hoorspel. Heel even was ons favoriete digitale sneeuwbaldoelwit een soort van Shirley Temple. Het hoorspel 'Grote en kleine vissen' werd op 25 november 1981 door de NCRV-radio uitgezonden. Schrijver was Rudolf Geel en de regisseur was Johan Wolder. De 84-jarige Johan Wolder vertelde1 dat Mabel kinderrolletjes bij zijn hoorspelen speelde. Hij maakte destijds ook gebruik van andere stemmen van kinderen van het Hilversumse gymnasium.


Fragment hoorspel 'Grote en kleine Vissen', NCRV-radio 25 november 1981

Een van de hoorspelen was 'Grote vissen en kleine vissen'. Dat wordt omschreven als: 'Begrijpelijk, de angst van ouders als hun dochtertje op een avond niet op tijd thuiskomt. Wisten ze nu maar dat die in het huis van een vriendelijke man cola drinkt en naar zijn aquarium zit te kijken.' Wolder had graag een hoorspel willen maken over een maatschappelijk onderwerp als homofilie maar dat kon toen niet bij de NCRV. Hij wist echter wel een hoorspel uit te zenden over pedofilie. Wolder: 'De NCRV had dat toch niet door.' Het kind dat de hoofdrol voor haar rekening nam om verleid te worden door een pedofiel was Mabel van Oranje. Onmiddellijk dient zich dan de vraag aan: welke ouder laat nu zijn kind meespelen in een stuk over pedofilie? Mabel was toen ze de rol in het pedofiliestuk speelde een paar jaar daarvoor haar vader Henk Los verloren, die bij een schaatstocht in een wak was gereden en verdronken. In die tijd was pedofilie kennelijk minder omstreden dan nu, want haar moeder Flos Kooman vond het blijkbaar goed dat Mabel in het stuk meespeelde.

Het hoorspel gaat over een echtpaar met een dochtertje. Dat dochtertje wordt meegelokt door een man. Hij vertelt aan Mabel dat hij een mooi aquarium heeft dat ze mag bekijken. Zogenaamd per ongeluk morst de man wat limonade op het rokje van Mabel. De man zegt dan tegen de kleine Mabel: 'Trek je rokje maar even uit. Een vreemde man kan best vlekken uit je rokje halen.' Mabel zegt dan nog: 'Ik wil niet dat u aan me komt.'

Die wijze kinderwoorden is de volwassen Mabel blijkbaar vergeten na haar kennismaking met de crimineel Klaas Bruinsma, wapenhandelaar Mo Sacirbey, de vermeende werkzaamheden in de escortbedrijfstak en de contacten met bijna-pedofiel Bernhard zur Lippe2


1 Radiodocumentaire VPRO OVT 25 januari 2009 over de geschiedenis van het hoorspel, de teksten zijn uit het hoorspel 'Grote en kleine vissen'.
2 Misdaadverslaggever Peter R. de Vries omschreef opa Bernhard zur Lippe in een column zo vanwege het bevruchten van zijn 19-jarige Franse minnares.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander