Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Macha-... Macha-...
De webredactie

De titel klinkt als een aankomende niesbui. Inderdaad, doodziek worden we ervan. Sorry, u ook,- we weten 't. Al ruim anderhalf jaar zeuren wij over dat vakantiehuis, en aan de ellende komt maar geen eind. Maar Pro Republica heeft er nu eenmaal zwaar op ingezet, omdat wij ervan overtuigd zijn dat deze kwestie het monarchale bootje wel eens definitief kan laten kantelen. Daarom hebben wij er ook bij u op aangedrongen om bij de verschillende fracties die tegen de ingediende motie hadden gestemd (CDA, CU, PvdA, SGP en VVD) navraag te doen over het waarom van hun visie. Dat hebt u gelukkig in groten getale gedaan, al waren de motiveringen veelal te treurig voor woorden.

Maar zoals gezegd, er is weer eens stront aan de knikker. Wat nu weer? Wel, de bestuursvoorzitter van de Stichting Administratiekantoor Machangulo, meneer Fentener van Vlissingen blijkt zelf ook belegger te zijn in het stinkende vastgoedproject. Zo onafhankelijk is die stichting dus blijkbaar niet. Niet dat wij dat ook maar één moment gedacht hadden, zeker niet toen bekend werd dat de thesauriër van het koninklijk huis er zelf bij betrokken is. Leuke examenvraag trouwens aan de pas aangetrokken drie professionele communicatie-adviseurs: hoe lul je je hier nog uit? Maar ja, statutair moet tweederde van het bestuur onafhankelijk kunnen opereren, en dat blijkt nu dus niet het geval te zijn. Dus: een spoeddebat. Groen Links stelde alvast wat kamervragen, en vroeg - hopelijk mede op aandringen van Pro Republica - opnieuw om het mysterieus verdwenen rapport van Alessandra Soresina.

Tijdens het debat op 8 oktober las Balkenende nog braaf een brief van het 'kroonprinselijk paar' (het blijft een tenenkrommend woord) voor, waarin zij aangeven 'de gevoeligheden te begrijpen' en dat 'toezeggingen aan anderen gedaan zijn, die zij niet zomaar teniet willen doen'. Wie die 'anderen' zijn begint zich zo langzamerhand af te tekenen. Allemaal lekker fris volk: zowel de buren als de mede-investeerders. En dan heeft Willibrord van Beek (VVD) nog het lef om te zeggen: 'Ik zou mijn zakelijke belangen graag aan Fentener van Vlissingen uitbesteden. Ik zie geen belangenconflict'. Je moet maar durven. Neen, in plaats dat meneer Van Beek een motie ondersteunt geeft hij er de voorkeur aan maar meteen de grondwet te veranderen. Vanuit zijn oppositiebankje.


Hoe het ook al weer zat met die Fenteners? Wij schreven er ooit over omdat het ANP - dat er ook nu weer het zwijgen toe doet - voor bijna de helft in handen is van de investeringsmaatschappij NPM Capital. Weet u nog wel? En NPM Capital is op zijn beurt weer geheel in handen van de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV). En die is van? Klik maar op het linkje. Het zal u niet verbazen.

Goed, één verhaaltje dan nog, voor het slapen.

Beatrix' grootmoeder Wilhelmina had nog net haar aandelen in de Russische spoorwegen voor het uitbreken van de revolutie van de hand weten te doen. Maar aan energiebronnen was nog het meest te verdienen. Nu bezat zij reeds steenkolenmijnen in de Verenigde Staten, maar kocht zij in 1910 nog eens voor $ 750.000 aandelen in de Cullmann Coal & Coke Company in Alabama. Kijk maar even naar dit artikel uit de New York Times van 1910. De kolen werden per trein vervoerd van Alabama naar Mobile aan de Golf van Mexico. Daarmee had mevrouw echter nog geen klanten. Maar daar had ze wel vrienden ('vrinden') voor. Dus werden Wilhelmina's steenkolen naar Europese afnemers verscheept door...?

Goed geraden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander