Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Mabel in Zeeland
Ton Biesemaat

Maar liefst zestien honderd agenten, zeventig kilometer file: bakken met geld kost zo'n dag waarop de familie wordt losgelaten. Het is bevreemdend dat zo'n Mabel daartussen loopt, maar zelf zal ze het intussen wel als normaal ervaren. Ik bedoel, ze is van oudsher gewend dat er lijfwachten aanwezig zijn; op de Neeltje Jacoba was ze immers ook al niet anders gewend.
Wat zou een gezagsgetrouwe DKDB'er nou stiekem denken als hij Mabel van Oranje moet beschermen? Als hij in zijn jeugd een rolletje drop had gejat, dan was hij überhaupt niet aangenomen terwijl dit prinsesje zonder enige screening doordringt tot de binnenste schil van de macht. Daar sta je dan met een oortje in te kijken naar dat 'wijf van die lange'.
Hoe zou dat nou in een doorsneehuis toegaan als ze met oranjebitter en oranje tompoucen voor de buis zitten? Zouden dat soort mensen Mabels gangsta-verleden al weer vergeten zijn? In mijn anti-oranje verblindheid zie ik wellicht alleen maar het negatieve. Misschien dat de doorsneefamilie aanvoelt dat een prinses nooit iets verkeerds kan doen?

Dat zit dan op een schommel met Máxima in Wemeldinge of Middelburg. Fluisteren ze tegen elkaar: 'We made it to the top'? Of dan zie je Mabel happen naar een Zeeuwse bolus. En ik blijf dan maar denken aan Klaas Bruinsma. Of dan weer zo'n raar dansje van Mabel. Ze kwam al binnenhuppelen toen mevrouw van Amsberg haar voor de camera's introduceerde. Mabel huppelt wat af. Ze kan zich niet bedwingen. 'I made it to the top'. En ze heeft gelijk. Uw en mijn belastinggeld wordt uitgegeven om een gangsta-prinses in de schijnwerpers te zetten. Ze hoeft helemaal geen vinger in de dijk te houden om onwelgevallige informatie die dreigt door de dijk te sijpelen tegen te houden. Mabel liep eigenlijk met gouden Zeeuwse spiegels in haar klederdracht rond. Ze lacht ons provinciaaltjes uit als ze weer in luxe voor haar goede doelen over de wereld reist.

Toch is het gek. Een PR-functionaris of een reclamebureau zou Mabel nooit reclame laten maken voor oranje tompoucen of oranjebitter. Als ik directeur van de RVD was, dan had ik Mabel en Friso ingefluisterd dat ze in Londen moesten blijven. Maar mevrouw Van Amsberg zal met dat soort overwegingen wel geen rekening houden. Wie weet heeft Hare Grajesteit wel gelijk en is het volk Mabel alweer vergeten en zit ik hier verbeten een stukje te tikken, omdat ik per ongeluk op die Mabel-foto's in Zeeland stuitte. En dat terwijl ik mij nog zó had voorgenomen alles te mijden wat met koninginnedag van doen had.

Mabel in Zeeland. Waarom trek ik het me zo aan? Omdat de politie de beste vriend is geworden van prinses Mabel van Oranje tot Bruinsma. Daarom. Zeeuwse wormen en maden van Balkenende.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander