Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Logica Moralia
Miranda Ungula

Hugo de Groot ontsnapt in 1621 per boekenkist uit de Oranjegevangenis Loevestein

Boerenlogica van de middelbare school: min maal min is plus, als het niet niet regent dan regent het dus wel - u kunt het zich vast nog wel herinneren. Volgens dit principe kunnen we een hele eenvoudige shortcut maken, een morele welteverstaan. Alle ophef over het verschijnen van het boek 'ZKH Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid' dreunt in de pers nog na. Zoals u in het artikel van mijn collega Biesemaat hebt kunnen vernemen is dit - zoals meestal - slechts het topje van de ijsberg. Het verhaal van Veenendaal is slechts een deel van een groter verhaal, maar dat vermoedde u zelf vast ook al.

Vandaag verschijnt er in de kranten dat de kinderen van Gerrie van Maasdijk 'eerherstel' zouden willen voor hun vader, daarvoor pakken zij als eerste Cees Fasseur aan. Nu zou het in de lijn der verwachtingen liggen dat Pro Republica een boekje open zou gaan doen over de wetenschappelijke integriteit van de hooggeleerde hofbiograaf. Toegegeven, het is natuurlijk altijd vermakelijk om te zien hoe twee verklaarde monarchisten voor postuum eerherstel een andere Oranjecollaborateur voor de rechter slepen. Maar ik denk dat het eigenlijk véél makkelijker kan, namelijk met behulp van boerenlogica. Het principe is als volgt: wie zich verzet tegen een repressief regime - wij denken bijvoorbeeld aan Noord-Korea - dan noemen wij zo iemand een dissident. Het aardige nu is, dat zo'n dissident daarbij min of meer automatisch ook het morele gelijk toegekend krijgt.

Na prins Maurits' staatsgreep ontdeed hij zich in 1619 van Johan van Oldebarneveld

Welnu, mijn voorstel is heel simpel. Wie door de corrupte, verknipte en door-en-door immorele familie wordt genegeerd, geëxcommuniceerd, aangeklaagd, uitgekotst, onthoofd, gemold of gelyncht wordt is dus een morele held. Die heeft bijgevolg, als een onontkoombaar dwingende noodzakelijkheid het morele gelijk dus aan zijn of haar kant. Wie door de SS wordt bestempeld als immoreel is immers dus moreel te prijzen. Ofschoon ik mij realiseer dat de ethiek geen zwart-wit spelletje is, verschaft het niettemin toch enig houvast. Bovendien vergemakkelijkt het toestanden zoals die waarin de orangistische kindertjes van Van Maasdam in verzeild zijn geraakt. Hun vader is een morele held, reeds omdat hij door de familie is uitgebraakt. De causaliteit 'door' kan vrijelijk worden uitgebreid met relationele termen als 'wegens', 'voor', 'vanwege' en 'in naam van' en zo voort.

Onthoofd door de familie Van Oranje zoals Johan van Oldenbarneveld? Of zoals Hugo De Groot in slot Loevestein opgeborgen door de familie Van Oranje? Gelyncht voor de familie zoals de gebroeders De Witt? Uitgebraakt en gemold door de familie zoals Edwin de Roy Van Zuydewijn?
U ziet, Gerrie van Maasdijk - geëxcommuniceerd door de familie - is bijgevolg dus ook een morele held. Daar hoef je echt geen Fasseur voor aan te klagen. Immers, toen zijn collega Jan Kikkert door de moreel volkomen ontwortelde pathologische aartsleugenaar Bernhard een 'nep-historicus' werd genoemd, is hij bijgevolg als historicus automatisch dus juist wél vakkundig, betrouwbaar en integer. Kikkert hoeft - althans wat mij betreft - alleen al hierom helemaal niets meer te bewijzen. Wie door een leugenaar voor leugenaar wordt uitgemaakt spreekt kennelijk de waarheid, zo simpel is dat.

Het hysterische gepeupel helpt in 1672 Oranje op passende wijze weer aan de macht

Want - net als in de wiskunde - geldt het omgekeerde namelijk ook: wie met de familie samenwerkt, voor hen werkt, namens hen spreekt, het voor hen opneemt; wie met dit onfrisse clubje collaboreert is dus op z'n minst verdacht, en zoals vaak ook inderdaad blijkt moreel verwerpelijk,- een stiekeme, corrupte angstige en kruiperige hielenlikker. Ziehier meteen een treffende archetypische schets van bijvoorbeeld onze huidige premier.

Eerherstel wensen door een evident moreel verwerpelijke familie is de wereld op zijn kop, dat is de vierkante cirkel van de constitutionele monarchie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander