Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Lieve Guusje
de webredactie

Waarde Excellentie, lieve Guusje,

Verontschuldig onze wellicht wat intieme aanhef, maar we zijn zó zielsgelukkig met de PvdA-windhaan. Werkelijk, we kunnen ons geluk niet op. Terwijl uw collega Van der Laan openlijk republikein is en na de troonrede in plaats van het driewerf 'Hoera' er loeihard drie maal 'Hoezo?!' bovenuit brulde, pleit uw fractielid Samson uit de Tweede Kamer op televisie openlijk voor de republiek. Maar daarmee zijn we er nog niet, neen, want tijdens de Algemene Beschouwingen gaf uw fractievoorzitter Mariëtte Hamer zelfs aan dat bezuinigingen op het koninklijk huis 'redelijk' en 'bespreekbaar' zijn. Maar het állermooiste moet nog komen. Jawel, dat bent u namelijk zelf! Partijgenoot Pierre Heijnen legde het op televisie allemaal haarfijn uit:

We hadden namelijk al zo'n vermoeden dat uw kabinet forse bezuinigingen zou gaan aankondigen en mevrouw Van Amsberg desondanks meer zou gaan verdienen. Eerlijk gezegd zaten we hier al in zak en as, want de beloofde transparantie over de kosten van ons Kleptocratisch Opperettegezelschap pakte precies andersom uit. Maar u zag dat aankomen, en wachtte stilletjes uw kans af. Ja ja! We hebben het wel gezien aan uw kleine pretoogjes! Terwijl Nederland nog nazindert over de openlijke discussie rondom de verhogingen van de uitkeringen aan Beatrix, Willem-Alexander en Máxima, bijt uw premier - óp van de zenuwen - op zijn nagels, hoe hij aan zijn majesteit moet gaan uitleggen dat die voorgenomen uitkeringsverhoging misschien toch niet door kan gaan. En dat was precies het moment waarop u hebt gewacht. Het spijt ons toch zo dat wij u al die tijd verkeerd hebben begrepen. Sorry, sorry, sorry, lieve Guusje.

Enige dagen voor de troonrede hebt u namelijk uw snode plannen ontvouwd: alle bestuurders, die bovenop hun salaris een vaste onkostenvergoeding krijgen, moeten ál hun declaratiebonnetjes inleveren. Geniaal! Met opzet had u het over alle bestuurders. Dus niet alleen gemeente- en provincieambtenaren, neen, allemaal! Daarom verklaarde u voorts: 'Iedereen in een publieke functie moet zich altijd kunnen verantwoorden'. In één woord: Gran-di-oos. U zag direct dat met die troebele lump sum-uitkering aan mevrouw Van Amsberg - u weet wel, die hele deftige mevrouw die samen met u in de regering zit - er alleen maar wat in de boekhouding geschoven werd, maar dat ieder zicht op haar uitgaven van onze belastingcentjes nu voorgoed zou verdwijnen. Maar tegelijkertijd wist u dat de hoogste publieke bestuurlijke functie in ons land die van koning is,- dus? Als de premier aanstaande maandag voor zijn wekelijkse kopje thee naar Huis ten Bosch rijdt - ditmaal met knikkender knieën dan ooit - dan hebt u stilletjes zo'n geel Post-It'je op zijn map geplakt. Heel subtiel. En daarop schreef u 'Zeg dat ze van nu af aan ook alle bonnetjes inlevert. Alles, zelfs die van een rolletje drop. Mijn ministerie gaat ze namelijk allemaal op internet zetten'.

Lieve Guusje, u bent onze heldin. We verheugen ons toch zó om binnenkort op uw website alle declaratiebonnetjes van het koninklijk huis te kunnen bewonderen. Ofschoon het natuurlijk nóg mooier zou zijn om ze aan te treffen op de website van van het koninklijk huis zelf, alles stijlvol uitgevoerd in dat mooie, koninklijk-statige blauw. En mocht u serverruimte te kort komen - want het zullen er vast wel een heleboel zijn - dan helpen wij u gratis aan een grotere harde schijf. Zullen we beginnen met, laten we zeggen, een TeraByte of twee?

Veel liefs,

Pro Republica

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander