Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Lek
de webredactie

Kijk, dat bedoelen we nou. Er blijkt een lid van de regering een mening te hebben, een politieke mening nog wel. Erg hè? Nee, hoor ik u nu zeggen, dat is 'm geraden ook. Wat doe je anders überhaupt in de regering? Op zijn minst om een mening te hebben, het allerliefst een politieke zelfs. Je taak in zo'n regering - bij ons is dat altijd een amalgaam van verschillende visies, met een duur woord een coalitie genaamd - anderen voor je standpunt te winnen. Daar is helemaal niets mis mee, zou je zeggen. Klopt, want zo gaan die dingen - sterker nog - zo hóórt het zelfs in een gezonde democratie.

Black Box

Net als in vliegtuigen is de black box in onze regering ook oranje van kleur

Maar nu Nederland. Er zit namelijk een vreemde mevrouw in onze regering, niet omdat zij gekozen is, maar omdat zij toevallig van een bepaalde lap gescheurd is. Een Friese Nassau-lap om precies te zijn. Zij is een soort erfelijke black box in de regering. Net als in een vliegtuig, is die black box in onze regering ook oranje van kleur, maar dat is toeval. Maar precies daar begint alle narigheid. Net zoals ieder ander in de regering probeert die vreemde mevrouw ook anderen voor haar mening te winnen, alleen is haar mening niet in overeenstemming met die van de meerderheid van het volk. Althans, dat is nooit getoetst, want zij doet namelijk niet mee aan verkiezingen. Om dan toch een mening te kunnen hebben zit er maar één ding op: geheim houden. Dat maakt deze mevrouw niet per definitie tot een stiekemerd, maar dat geheimzinnige aspect is gewoonweg inherent aan ons systeem. Discretie is de essentie van de constitutionele monarchie. Als de koning efficiënt wil handelen, dan moet hij discreet handelen.

Als het eventueel mis mocht gaan met die mevrouw is er ook nog een veiligheidsklep ingebouwd. Wettelijk hebben wij haar daarom onschendbaar gemaakt. Mocht haar geheime politieke mening uitlekken, dan kan zij daar nimmer op aangesproken worden. Om het nóg warriger te maken: die mevrouw is zelfs het regeringshoofd, en wie er voor haar uitgelekte geheime politieke mening opdraait is de regeringsleider. En dat is de premier. Volgt u het nog? Nee? Klopt, wij ook niet.

Nu heeft er zojuist een gekozen volksvertegenwoordiger, wiens taak het is de regering te controleren, in alle openheid gezegd wat iemand van de regering van bepaalde zaken vindt. Inhoudelijk stelt het allemaal niet zoveel voor, maar laat dat nu nét precies de mening van die vreemde mevrouw zijn. Dom, dom, dom. En wat nu? Hij vindt dat hij nu niet langer als volksvertegenwoordiger kan functioneren, neemt ontslag en gaat zijn excuses aan die vreemde mevrouw aanbieden. Laat de vorige zin nog even goed op uw systeem inwerken. Vertel je als volksvertegenwoordiger in de openbaarheid wat bijvoorbeeld Eurlings vindt van rekeningrijden, of wat Plasterk vindt van jeugdzorg - of wat dan ook - dan doe je niet anders dan je werk. Zelfs dát doe je dan nog niet eens, wanneer je die mening alleen maar citeert en er niet eens mee in discussie gaat. Maar in het geval van die geheimzinnige vreemde mevrouw in de regering blijkt dat alleen al voldoende om ontslag te nemen en je verontschuldigingen aan te bieden.

Verontschuldigingen waarvoor? vragen wij. Voor het aanhalen, citeren en parafraseren van de politieke mening van iemand die zonodig in de regering moet zitten? Excuses aanbieden omdat je per ongeluk iets democratisch hebt gedaan? Excuses aan 'Hare Majesteit de Koningin' omdat je een geheim zou hebben geschonden?
Neen, het is een kruiperige, hielenlikkerige knieval voor een systeem waarvan je zojuist de open zenuw hebt aangetoond.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander