Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Lafbekken, verraders, onbenullen, baantjesjagers en fundamentalisten
door Ton Biesemaat

Republikeinen organiseert u!

Jan Hoedeman in gesprek met Boris van der Ham. Impressie door Ton Biesemaat. Klik voor een vergroting.

Dit is een artikel op zeer persoonlijke titel. Ik zat met Bob Elbracht op de publieke tribune van de Tweede Kamer om de discussie over het koningshuis te volgen. Wat was dat een desillusie. Van het linker tot het rechter politieke spectrum beleed elke parlementariër, volksvertegenwoordiger wil ik niet in de mond nemen, zijn trouw aan de monarchie.

Van Raak van de SP: 'Nederland wil monarchie.' Of: 'Nederland wil monarchie in democratie.' Van Raak die niet was weg te slaan van de buis met zijn zogenaamd kritische geluiden over de familie Van Amsberg. De SP is een club van lafbekken.

Hero Brinkman van de PVV blies wel over 20% bezuinigen op koningshuis maar beleed ook zijn aanhankelijkheid aan de oranjeclub. Met de ceremoniële monarchie naar Zweeds model was het wel geregeld. De PVV is een club van verraders.

Daarmee hebben we de randen van het linker en rechter politieke spectrum gehad. Geen enkele echte kritische vraag gehoord. Van de politieke partijen in het midden zoals CDA, PvdA, VVD heeft een republikein niets te verwachten. D'66 heeft al lang haar bestaansreden vergeten. Woordvoerder Boris van der Ham hoorde je niet over echte, directe democratie. Wel betrapte ik hem op een gesprek met Jan Hoedeman, journalist van De Volkskrant en oprichter van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis.

- Boris van der Ham: 'Is het leuk?'
- Jan Hoedeman: 'Nee.'
- Boris van der Ham: 'Heb je nog tips?'

De door mij niet zo geachte parlementsleden maken deel uit van een vermolmde, dinosauriërscultuur. Heeft allemaal weinig meer te maken met een levendige, directe democratie. Allemaal baantjesjagers en onbenullen. D'66 is met 43 jaar verloochenen van haar zaak absolute kampioen daarin.

Over de protestantse-orangistische fundamentalisten van het SGP of de vrijzinniger-orangistisch sluwe Christenunie hoeven we geen woorden vuil te maken.

Daarom is het tijd voor een republikeinse partij. Van de verzameling huidige lakeien in het parlement hebben we niets te verwachten. Die knikken ja en amen, beven en zweten als de familie Van Amsberg ter sprake komt. Ware democratie is een schrikbeeld voor het Binnenhof.

Gedesillusioneerd was ik door het gebrek aan intellectueel niveau in de Tweede Kamer. De PvdA-parlementariër mevrouw Timmer kende het verschil niet tussen het koninklijk huis en de koninklijke familie. Waarom voert zo iemand het woord in een zo belangrijke zitting over het staatsbestel en de smerige affaires van de familie Van Amsberg? Balkenende sprak de kamer toe. De postbus is van Noordeinde verplaatst. Dus het probleem is opgelost. Ik keek vanaf de publieke tribune naar de parlementariërs. De parlementariërs zaten er bij en keken er naar. Probleem opgelost? Natuurlijk niet! Het gaat over belastingontwijking! Wel emmeren met z'n allen over het sprookje van de voorbeeldfunctie van de Van Amsbergers, de continuïteit van de oranjes in de maatschappij of hoe dat mag heten. En geen enkele suffe parlementariër bedacht om eens een vraag te stellen waar dat vermogen van de Noordeinde-postbus vandaan kwam. Ik moest me verbijten om niet zelf dan maar vanaf de publieke tribune, achter Jan Hoedeman zittend, een vraag te stellen.

Daarom is het de hoogste tijd voor een republikeinse partij. Om de juiste vragen te stellen in de Tweede Kamer. Van lafbekken, verraders, onbenullen, baantjesjagers en fundamentalisten hebben we niets te verwachten.

Er waart een spook door het Binnenhof. Het heet de republikeinse partij. De mars op het Binnenhof is wat mij betreft begonnen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander