Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Laat en donker
Miranda Ungula

Die zyt die kumt / es kumt die zyt
Ich vœrcht der endkrist sy nit wyt 1


Over de schande van Cees Fasseur

In zekere zin vertoont het verval van de monarchie analogie met de manier waarop geïnstitutionaliseerde religie zich verhoudt tot de wetenschap. Zoals de wetenschap gedurende de laatste eeuwen met zevenmijlslaarzen het levensbeschouwelijke domein binnenmarcheerde om abrupt tot stilstand te komen op het moment dat zijzelf klungelig atheïsme begon te prediken, zo infantiliseren machtige monarchale instellingen van weleer en worden ze teruggedrongen tot dat wat we tegenwoordig met showbizz duiden. Het is dan ook geen toeval dat beide processen zich min of min gedurende dezelfde tijdspanne voltrekken. Kale macht sublimeerde tot privilege, en zelfs dat wordt met de democratisering van de luxe2 constitutioneel steeds verder ingesnoerd.

Waar religie bedolven wordt onder andere aanbieders op de zingevingsmarkt en om het hardst meeschreeuwt voor de best buy, debiliseert het gekroonde hoofd intussen als aangeschoten wild, trachtend te ontkomen aan de telelenzen van Boulevard en Shownieuws. En zo kon het gebeuren dat het monarchale res - ingeklemd tussen de naaktfoto's van een zestigjarige en het verdriet om een overleden Amsterdamse volkszanger - aan het uitgehongerde pvblica wordt gevoerd.

Hoe laat moet het zijn voordat je een kindertekening koopt voor € 8125? Hoe donker moet het zijn voordat tientallen beroepshijgers met hun microfoonhengels wanhopig proberen het gepruttel van een hare peuterlijke hoogheid op te vangen? Hoe laat moet het zijn voordat de laatste humanistische kruimels heimelijk onder de tafel naar de priester worden geschoven? Hoe donker moet het zijn voordat eco-plattitudes uit de mond van een hooggeborene worden geserveerd als hemels manna? Hoe laat en donker moet het zijn voordat de steile televisieneoplatonist zijn borst tot slagschiphoogte laat opzwellen omdat hij zijn majesteit heeft mogen behagen?

Publiceer als wetenschapper een verslag over een geslaagde koude kernfusie in de Scientific American vergezeld van de mededeling dat het experiment echter niet herhaalbaar is, omdat de bronnen slechts éénmalig en exclusief voor jou toegankelijk waren, dan is hoongelach terecht jouw deel. Toch vonnist Κλειω na je hersenamputatie zonder mededogen,- slechts zelden mocht een hooggeleerde als een Pontius Pilatus, maar verkleed als Judas bij haar binnentreden. Want nu de jongste dag is aangebroken is dit de prijs die je zult moeten betalen: je kunt je immers niet verdedigen. En al wat jou resteert is niets anders dan de schande van kleineren met de autoriteit van een sergeant.

Wat begon als analogie tussen wetenschap en religie werd door jou onomkeerbaar en definitief samengebracht in duisternis waar het eigenlijk zou moeten stralen van helder licht. En dat allemaal ten dienste van jouw werkelijke maiestas: de leugen.


1 Sebastian Brant, Vom endkrist (Das Narrenschiff, 1494)
2 Peter Sloterdijk in gesprek met Alain Finkelkraut, Les battements du monde. Dialogue, 2003.
ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander