Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Krom, krommer, kromst
Door de webredactie

Naar aanleiding van de commotie rond Willem-Alexanders lidmaatschap van de Raad van Commissarissen bij De Nederlandsche Bank moet ons tóch – het erosieproces van het monarchale bestel doet geheel vanzelf zijn onverbiddelijke werk, daar hoeft geen republikein aan te pas te komen – een en ander van het hart.


Een Vandaag, 30 juni 2009 - deel 1Een Vandaag, 30 juni 2009 - deel 2

  1.  De verbazing en onwetendheid bij onze parlementariërs is onthutsend. Onze gewaardeerde collega Bob Elbracht publiceerde dit feit onlangs nog in NRC Handelsblad op 29 april jongstleden. Gewoon de krant lezen, dus.

  2. De lacherigheid – op het melige af – bij onze volksvertegenwoordiging alsmede bij bestuurskundigen, historici en andere monarchologen is ronduit stuitend. Deze kwestie toont het diffuse karakter van het leerstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid in haar troebelste glorie als de ultieme geïnstitutionaliseerde irrationaliteit. “De koning regeert en de ministers zijn verantwoordelijk”, aldus het juridische monstrum van Thorbecke. Geen woord over een vermoedelijke troonopvolger. Maar omdat tóch niemand het snapt – sinds 1848 rommelt iedere premier maar wat aan – laten we het liever bij pappen en nathouden door voor te stellen dat meneer Van Amsberg de Raad zou moeten verlaten. Daar is het nu te laat voor. Parlementaire enquête over de steun van de Nederlandsche Bank aan ING en ABN AMRO? Oproepen die prins, en onder ede horen! Niks ministeriële verantwoordelijkheid, niks Balkenende,- die zat er bovendien niet eens bij.

  3. De reactie van de RVD was niet minder stuitend. Die wisten te verklaren wat meneer Van Amsberg niet doet en deed in de Raad. Blijft de vraag: als hij geen toezicht houdt op het bestuur – waarvoor de Raad per slot van rekening is aangesteld – wat doet hij dan wél, behalve dan een zoveelste salaris opstrijken?

  4. Bij monde van onze nationale hopman laat de prins weten niet zonder meer te zullen opstappen. Verwonderlijk? Toch niet helemaal. Van iedere Nederlander, dus ook van de leden van de Raad van Commissarissen, is er inzage te verkrijgen in hun financieel (beurs-) handelen. Zou een van de andere leden, bijvoorbeeld Frits Bolkestein, daags voor de beslissing steun te verlenen aan ABN AMRO massaal aandelen kopen of verkopen, dan zou hij er gloeiend bij zijn. Immers, wij herinneren ons de onfrisse kwestie rondom Cor Boonstra en Sylvia Tóth. En de Oranjes? Niemand, maar dan ook helemaal niemand, weet hoeveel aandelen zij hebben bij ABN AMRO, behalve dát zij er aandelen hebben. Het is per slot van rekening ook de bank die ooit werd opgericht door koning Willem I. Wat meneer Van Amsberg niet doet aan de vergadertafel van de Raad vernamen wij reeds van de RVD. Wat doet hij dan wel? Welnu: vooral goed luisteren, glimlachen, handje schudden, een telefoontje plegen en weer met vakantie gaan. Proestend. Schaterend.

Lees hier het antwoord van Wouter Bos

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander