Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Kostbaar amateurisme
de webredactie

Wellicht was er ooit een tijd dat onze Lage Landen geteisterd werden door draken. Zulke monsters en dergelijk gespuis werden dan bestreden door koene ridders op witte paarden, maar pas nadat zij door een prinses van kikker tot prins gekust waren. En nadat de draak was verslagen liet de onversaagde edelman zich - zo nemen wij althans aan - in een koets van goud door het dankbare volk bejubelen. De edelman die weet wat goed voor het volk is - zijn onderdanen - die goed doet en goed is. Iemand die rechtvaardig en tegelijkertijd zachtmoedig zijn leven opoffert ten gunste van het land en zijn bewoners. Dit gestileerde beeld is zo ongeveer wat in het collectief mythisch bewustzijn is blijven hangen. In zekere zin is het metafysische stoofpotje dat de laatste eeuwen heeft staan pruttelen de Θεογονία van het koningschap.

Maar die tijden zijn voorbij. Het beeld van de rechtvaardige wijze koning heeft inmiddels plaats moeten maken voor een wat dommig aandoende patser met een Rolex om zijn pols die bevriend is met de volkszanger van boven Café Bolle Jan, en die in hebzucht, spilzucht, corruptie en arrogantie niet onder doet voor zijn moeder die thans over het land regeert. En regeren is een vak, een publiek-bestuurlijke taak, een ambacht dat lang niet voor iedereen is weggelegd.

Want welbeschouwd zijn de Van Amsbergers natuurlijk gewoon een stelletje politieke amateurs, die bestuurlijk maar wat aanmodderen. Beroepsmatige vakantiegangers op andermans kosten, die er een wat eigenaardige hobby op nahouden, namelijk geheel vrijblijvend obscuur in de politiek wroeten. In aanvulling op het uitstekende artikel van Hans Vogel: onze water-hobbyende kroonprins zou natuurlijk in zijn hoedanigheid als beschermheer van het Global Water Partnership (GWP) Israël eigenlijk fel behoren te bekritiseren vanwege hun schandalige schending van de Palestijnse waterrechten, maar hij kan moeilijk onze gristelijke Minister van Buitenlandse Zaken voor de voeten lopen, die het in die contreien binnenkort al moeilijk genoeg zal krijgen om uit te leggen over het hoe en waarom zijn regering overeind gehouden wordt door een notoire fascist en racist.

Twee maanden geleden was het weer eens zover: miljoenen burgers brachten hun stem uit om zich vervolgens collectief te laten beledigen door een vreemde mevrouw die meende daar lekker eens mee te moeten gaan hobbyen. Of het nu luiheid of lafheid is valt moeilijk te bepalen, maar vooralsnog riekt het nog het meest naar ongebreidelde bemoeizucht. Adviseerde de eerste informateur Rosenthal om Wallage erbij te halen, dan legde mevrouw dat doodleuk naast zich neer om haar vrind Tjeenk Willink namens haar wat te klooien. En klooien deed -ie: babbeltje links, babbeltje rechts - meer links dan rechts - met als moreel kompas de aanwijzing om desnoods het complete parlement te negeren. Een weekje meer of minder, wat maakt het uit? Dat de staatsschuld per dag met € 100 miljoen oploopt zal mevrouw een rotzorg zijn. Zolang ze zich maar kan bemoeien; per slot van rekening is zij tóch onschendbaar.

Toen dat vorstelijk hobbyisme op een falikant koninklijk succes uitliep wilden de gekozen lijsttrekkers dat kereltje Rutte dan zelf maar een regeringsprogramma moest gaan schrijven, waarop ze dan vanzelf wel zouden zien wie eventueel zou willen aanschuiven. Maar wát deed mevrouw? Gewoon opnieuw doodleuk naast zich neerleggen, anders zou het wel eens te snel kunnen gaan met die formatie en ze kreeg er nu juist schik in. Een andere vrind dan maar, Lubbers. Die liet drie fractievoorzitters gedurende een volle week klooien met 'verkennende gesprekken' om tenslotte uit te komen op datgene waar iedereen weken geleden al om riep. En opnieuw tegen het lieve sommetje van € 100 miljoen per dag.

De vraag is natuurlijk wie er nu eigenlijk aansprakelijk is voor deze kostbare vertragingen. Na bovenstaande uiteenzetting zal u het antwoord op deze vraag nogal bevreemden, want dat is namelijk Balkenende. Jazeker, Balkenende is verantwoordelijk voor het amateuristisch geklooi van mevrouw Van Amsberg. U herinnert zich hem vast nog wel, die majesteitelijke slippendrager met dat Playmobil-kapsel, die niet één van zijn kabinetten tot een fatsoenlijk einde heeft weten te brengen. Terwijl hij op dit moment met zijn gezinnetje op een Veluwse camping zijn uiterste best doet het gegniffel niet te horen en zijn vrouw hun dochter probeert te troosten omdat zij wordt gepest met haar vader, is hij ook nog eens verantwoordelijk voor het politieke gehobby van mevrouw Van Amsberg.

Maar laten we twee dingen afspreken:

Na 30 jaar krampachtig proberen ons wijs te maken dat ze 'eigenlijk' geen politieke zeggenschap heeft willen we die kletskoek in ieder geval nóóit meer horen. Dat is afspraak nummer 1.

De vergeefse cosmetische ingreep van Gerrit Zalm om te laten lijken dat de BV Oranje schijnbaar ons slechts € 39 miljoen per jaar kost, terwijl het in werkelijkheid - althans, voor zover te achterhalen - eigenlijk € 113 miljoen zou moeten zijn, behoeft dit bedrag thans enige correctie.

De politieke hobby van mevrouw heeft Nederland de afgelopen weken - en dan kijken we niet op een dagje meer of minder - op zijn minst vijftien keer € 100 miljoen, is anderhalf miljard Euri gekost. Zoals mevrouw haar gekregen bootje zelf behoort te bekostigen, dient zij dat ook te doen met haar politieke hobby. Ófwel heeft het koningshuis de Nederlandse staat dit jaar officieel anderhalf miljard Euro gekost, ófwel betaalt mevrouw het gehele bedrag terug zodra er een kabinet zit. Verreweg de allerbeste oplossing is natuurlijk dat ze helemaal opkrast, maar wel eerst even afrekenen.

En da's afspraak nummer 2.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander